◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

O victorie exemplară a societăţii civile

Vineri, 8 septembrie 2017, între orele 11:00-15:00, la Amfiteatrul 1 al Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti (ASE) a avut loc Adunarea Generală Extraordinară (AGE) a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), convocată statutar de preşedintele Doru Dinu Glăvan.

A fost o victorie a onestității împotriva minciunii, imposturii și feloniei, juridic și moral vorbind. Mai mult, reprezentativitatea acestei Adunări afirmă victoria profesioniștilor împotriva amatorilor prezenți la pseudo-adunarea din 2 septembrie. Desigur, fără a-i trece cu vederea pe acei puțini profesioniști rătăciți (a se citi dezinformați sau manipulați), la cea din urmă, numărul copleșitor al participanților de marcă de la Adunarea Generală Extraordinară de la ASE vorbește de la sine despre calitatea și cantitatea reprezentativității (66 cu mandate de vot și un total de aproximativ 200 de membri prezenți, printre care: Neagu Udroiu, Nicolae Dan Fruntelată, Octavian Ştireanu, Dan Constantin, Octavian Andronic, Paul Dobrescu, Ovidiu Ioaniţoaia, Lucia Popescu Moraru, Smaranda Livescu, Şerban Cionoff, Geo Raeţchi, Coca Cozma Teohare, Ion Andreiţă, Corneliu Vlad, Mircea M. Ionescu, Ioan Erhan, Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, Gheorghe Văduva etc.).

A fost o victorie a societății civile împotriva celor care încearcă să o distrugă sau să o atomizeze.

La o analiză atentă a toate câte se întâmplă în UZPR de trei luni încoace, se poate limpede observa că nu Doru Dinu Glăvan este ținta acțiunii „puciul”, ci Uniunea Ziariștilor însăși. Căci – nu trebuie să uităm – aceasta ajunsese la un nivel de prestigiu și de notorietate fără precedent, iar avalanșa de înscrieri din ultimul timp „risca” să transforme UZPR într-o structură puternică și organizată a societății civile (și nu orice fel de structură, ci una a ziariștilor!) care poate reacționa ferm și la unison împotriva acțiunilor de destabilizare a României sau la trădările și compromisurile antinaționale ale celor care conduc statul român. În aceste condiții, UZPR devenise o structură „non grata”, cu atât mai mult cu cât își alesese, la inițiativa președintelui Doru Dinu Glăvan, ca reper profesional fundamental al breslei, personalitatea jurnalistului Mihai Eminescu. În această cheie, lucrurile capătă un alt înțeles…

În concluzie – așa cum remarca jurnalistul Miron Manega într-unul dintre articole sale – s-a declarat „stare de urgență” și s-a dat „ordinul de zi pe unitate”: dezbinare generală! Tactica de luptă: circul. Și, vorba unui fost șef CIA, dacă te pricepi să manipulezi atenţia oamenilor şi pui în stânga lor un spectacol de circ, nu vor observa portavionul din dreapta. În cazul de faţă, circul din stânga este scandalul artificial dintre puciștii membri ai Consiliului director și președintele UZPR, iar portavionul din dreapta este artileria îndreptată împotriva Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Care trebuie spulberată, atomizată, înjumătățită, orice, numai să stea în banca ei, nu să tulbure apele Parlamentului cu numele lui Eminescu și ziua de 28 iunie – Ziua Ziaristului Român.

Am spune că scenariul celor 5 colonei (inițial, 3) a eșuat. Adunarea Generală Extraordinare a fost o exemplară demonstrație de forță a normalității. Șiiii… se poate! Normalitatea poate învinge, chiar și atunci când anomaliile o sugrumă, în fel și chip, mai puțin în chipul legalității sau legitimității.

O asemenea victorie este posibilă, însă, cu condiția consensului public. Ei, bine, acest consens s-a manifestat în 8 septembrie, în pofida micilor sau marilor animozități individuale, care, de data asta, n-au mai reușit să dezintegreze unitatea profundă a Uniunii…

Pe parcursul acestei manifesări, conform art. 33, alin. 2, lit. b), președintele a prezentat un raport de activitate pe perioada 1 aprilie-7 septembrie 2017, precum şi informaţiile reale privind puciul pus la cale de militari infiltrați. A fost, de altfel, prima situaţie în care Doru Dinu Glăvan a fost lăsat să se exprime și să demonteze, punct cu punct, pe baza documentelor, toate acuzaţiile care i-au fost aduse, începând cu data de 18 iunie 2017 şi până în prezent, de aşa-zisa „conducere colectivă”. În acest context, AGE i-a reacordat preşedintelui votul de încredere. Nu era necesar, conform Statutului, dar, având în vedere contextul, președintele l-a cerut. Și i s-a acordat.

Au urmat celelalte puncte ale ordinei de zi, respectiv “inventarul” erorilor, lacunelor și al altor imperfecțiuni ale Statutului UZPR, care îngreunează chiar aplicarea acestui act normativ de bază, expunerea punctelor de vedere privind blocajul funcțional al structurilor UZPR etc.

Surprinzătoare și demnă de apreciat a fost atitudinea ziariștilor militari Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, Firiță Carp și Valentin Uban. Aceștia s-au delimitat ferm de acțiunea destabilizatoare a coloneilor „puciști”, care nu reprezintă nici haina militară, nici profesia de ziarist. Dimpotrivă, le compromit pe amândouă.

Riposta militarilor împotriva militarilor? În fapt, a fost o ripostă a acestora împotriva dezbinatorilor de orice fel, cu sau fără uniformă. S-a votat retragerea calității de membru al UZPR tuturor celor care s-au făcut vinovați de uzurpare de autoritate, de confiscare prin rapt a paginii web a Uniunii, de confiscare, de asemenea prin rapt, a sediului și însemnelor UZPR, de lansare în media a unor atacuri incalificabile împotriva președintelui Uniunii, de încălcarea flagrantă a îndatoririlor prevăzute la art.15, lit. e) și f) din Statut și de convocarea nestatutară a unei aşa-zise „adunări generale”.

Au fost votate, de asemenea, noile structuri de conducere ale UZPR, după cum urmează:

Consiliul Director: Mădălina Corina Diaconu, Daniela Gîfu, Mihaela Albu, Rodica Subţirelu, Miron Manega, Vasile Vancea, Nicolae Dabija, Mihai Milca, Nicolae Băciuţ, Gheorghe Văduva. Supleanţi: Mihai Ogrinji, Răzvan Onesa, Ovidiu Ioaniţoaia.

Comisia de Atestare Profesională: Ovidiu Marian, Valentin Uban, Sorin Stanciu, Teodora Marin, Ovidiu Zanfir.

Juriul de Onoare: Gheorghe Coandă, Şerban Cionoff, Firiţă Carp, Mioara Iordache Vergu, Petre Răcănel.

Comisia de Cenzori: Daniela Cristina Tobă, Mariana Rotaru, Ilie Cristescu

În perioada imediat următoare, va fi trimisă o circulară prin care toţi membrii UZPR vor avea posibilitatea să facă propuneri de îmbunătăţire a Statutului privind necorelările şi contradicţiile între diferitele articole care au dat naştere la blocajul funcţional.

Daniela Gîfu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *