◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Serata ”Eminescu jurnalistul”

Noiembrie 2017

Luni, 13 noiembrie, în sala „George Constantin” a Teatrului „C.I. Nottara” a avut loc o nouă serată „Eminescu, jurnalistul”, organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Serata a avut ca invitați pe actorul și scriitorul DAN PURIC, ale cărui evenimente culturale sunt totdeauna bine primite de publicul românesc din țară și din diaspora, pe profesorul FLORIN CRISTIAN GHEORGHE, un apreciat eminescolog și pe actrița româno-canadiană CLAUDIA MOTEA, care și-a lansat volumul de versuri „Preludii în Cetatea soarelui”, apărut la editura UZP.
Serata a fost moderată de președintele Uniunii Ziariștilor, domnul Doru Dinu Glăvan, care a mulțumit celor prezenți pentru fidelitate și respect pentru Mihai Eminescu și a anunțat continuarea Seratei „Eminescu, jurnalistul”, în pofida tuturor piedicilor apărute în ultima perioadă.
Ca de fiecare dată, la începutul seratei, jurnalistul și scriitorul MIRON MANEGA, în al său moment emoționant „De la Eminescu cetire…”, a prezentat un extras dintr-un articol politic publicat în ziarul „Timpul”. După care a luat cuvântul prof.univ. Florin Cristian Gheorghe, care a prezentat descoperirea, la Arhivele Naționale de la București și Brașov a unor documente incendiare despre viața și, mai ales, moartea, marelui poet și gânditor: al doilea dosar de interdicție a lui Eminescu (cel din 1889), scrisoarea lui Alexandru Cantacuzino către Titu Maiorescu (prin care îl roagă pe acesta să-l determine pe poet „nu ca să nu spună adevărul întreg, ci să nu-l spună decât în mică parte”) rapoartele secrete ale consulului, respectiv ale ambasadorului Austro-Ungariei la București, despre activitatea publică a lui Eminescu, precum și despre activitatea sa la Societatea Carpații, și, în primul rând, scrisoarea profesorului Obersteiner (medicul lui Eminescu de la Viena) către Maiorescu, din care rezultă că poetul nu era bolnav. Aceste documente vor duce la rescrierea istoriei literare privind imaginea lui Eminescu în posteritate.

Momentul mult așteptat al Seratei, „Eminescu ne unește”, dedicat Centenarului Unirii a fost prezentat de domnul Dan Puric, un bun creștin, patriot adevărat, iubitor de țară și de neam, care promovează pretutindeni valorile autentice românești. Domnul Doru Dinu Glăvan i-a înmânat placheta omagială „Personalități contemporane”.
Actrița Claudia Motea a creat în cadrul Seratei, prin prezentarea volumului „Preludii în Cetatea soarelui”, un moment de emoție, descoperindu-ne o poetă care va deveni, în curând, un nume bine cunoscut în viața culturală românească, așa cum a apreciat în cuvântul său, acad. Victor Crăciun.
Revista „Cronica Timpului” a fost apreciată ca întotdeauna, fiind oferită, şi de această dată, gratuit publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *