default-logo

9 MAI – Ziua Europei

Adaugat pe 02 Mai 2017
De :
Comentarii oprite

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara dedică o manifestare cultural-educativă specială zilei de 9 mai, proclamată de Consiliul European de la Milano, din 1985, drept Ziua Europei. Ziua Europei va fi evocată în data de 8 mai 2017, ora 1300, în Sala de conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria.
Pentru toate popoarele Europei, această zi are o dublă semnificaţie: la 9 mai 1945 a capitulat Germania nazistă, încheindu-se cea mai sângeroasă conflagraţie mondială şi, cinci ani mai târziu, la 9 mai 1950, Robert Schumann, ministrul de externe francez, a formulat Declaraţia ce-i poartă numele şi care este primul pas spre edificarea Europei unite, a unei Europe în care toate statele sunt chemate să coopereze sub deviza „Toţi diferiţi, toţi egali”. Față de această dublă semnificație, în România ziua de 9 mai are și o foarte puternică încărcătură patriotică: este ziua în care, la 1877, a fost proclamată independența de stat a României și, în consecință, este prilej de comemorare a eroilor noștri căzuți la Plevna, Griviţa, Smârdan.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează această triplă dimensiune a zilei de 9 mai printr-o activitate cultural-educativă menită să facă cunoscute, în mod deosebit tinerilor, marile momente legate de această zi.
Cei care vor lua parte la activitatea noastră din data de 8 mai vor înţelege mai bine faptul că aceasta este o zi importantă pentru noi, pentru fiecare cetăţean al Europei, continentul care speră să depășească toate piedicile și să realizeze unitatea şi armonia visate cu secole în urmă de marile personalităţi ale istoriei.
Cu prilejul activității din acest an, în finalul evocării, celor prezenți în sală li se vor adresa întrebări legate de Ziua Independenţei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, câştigătorii fiind răsplătiţi, ca de fiecare dată, cu bogate premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Ioan Sebastian Bara

Despre Autor

Articole asemanatoare