default-logo

Active Watch cere instituțiilor statului analizarea activității CNA, în cazul informațiilor transmise de Antena 3 și România TV în seara protestelor de duminică

active wachOrganizația non-guvernamentală Active Watch a adresat, miercuri, o scrisoare deschisă adresată membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, Comisiei pentru cultură și media de la Senatul Românie, Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă de la Camera Deputaților, Administrației Prezidențiale și Guvernului, în care solicită verificarea activității CNA, în contextul „derapajelor inacceptabile” identificate la posturile de televiziune Antena 3 și România TV, în seara protestelor din 22 ianuarie.

„În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 și România TV din seara de 22 ianuarie 2017, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activității Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituției în slujba interesului public. Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgență situația dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică. Cerem membrilor CNA de bună-credință să expună public disfuncțiile și să demaște persoanele și mecanismele care au condus la sabotarea instituției. Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestațiilor din 22 ianuarie 2017. Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală și din perioada imediat următoare”, precizează Active Watch, într-un document postat pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).

ONG-ul acuză CNA că ar fi „favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori”.

„Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului și Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu toate imperfecțiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual. Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncționalități, precum: faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar și întârzierea unor rezoluții pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016; radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva; instituția nu mai reacționează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial; instituția nu funcționează lungi perioade de timp (numai anul trecut au fost amânate 17 ședințe din aceste considerente). Ultimii ani ne-au demonstrat că influența politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil și pentru că CNA a fost pasiv și nu și-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune niște standarde minime de igienă în spațiul public de dezbatere și de informare”, a mai precizat sursa citată.

Astfel, Active Watch afirmă că „este absolut necesară o dezbatere aplicată, pentru a aduce Consiliul Național al Audiovizualului în situația de a-și exercita de facto mandatul de garant al interesului public”.

Scrisoarea deschisă inițiată de Active Watch este susținută și de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Convenția Organizațiilor de Media (COM), Mediawise Society, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul Român de Politici Europene.

romanialibera.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare