default-logo

ADEVĂR, TRĂIRE ŞI VALOARE SERATA EMINESCU JURNALISTUL FEBRUARIE 2017

Sala de conferinţe a Institutului Cultural Român din Bucureşti a fost din nou animată de un public numeros şi foarte select, în după amiaza zilei de 13 februarie.
Erau prezenţi prietenii fideli, o elită intelectuală, dar şi multe persoane venite pentru prima dată la Serata Eminescu jurnalistul, organizată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România împreună cu redacţia revistei Cronica timpului, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Se continuă astfel tradiţia evocărilor dedicate Poetului Naţional, din perspectiva dimensiunii ziaristice dar şi a întregii sale creaţii.
Cu tact şi deplină adecvare la fiecare moment, în calitate de moderator, jurnalista Rodica Subţirelu a prefaţat fiecare intervenţie a invitaţilor în maniera sa erudită şi delicată, de poetă sensibilă.
În cadrul rubricii De la Eminescu cetire…, scriitorul şi jurnalistul Miron Manega, pasionat cercetător al vieţii şi operei marelui poet, a citat un text selectat din publicistica realizată la Timpul. Ideile exprimate, maniera expunerii şi a argumentării conţinute de textul citat au dovedit auditoriului, o dată în plus, că Eminescu a fost un fin şi profund observator şi analist al epocii sale. Convingerile şi ideile sale sunt şi azi un îndreptar pentru toţi cei ce cred în forţa de creaţie şi în destinul luminos al neamului românesc de pretutindeni.
Cât de actuale şi de înţelepte sunt constatările sale publicate cu peste un secol în urmă! Filozoful şi moralistul Mihai Eminescu apare astfel din nou într-o puternică şi binefăcătoare lumină.
În continuare, doamna prof. Floarea Necşoiu, a oferit publicului o incursiune în Vizionarismul eminescian . Cu o exprimare clară, elegantă , deosebit de expresivă, fondată pe o exegeză documentată şi convingătoare, invitata a captat atenţia celor prezenţi, propunând o desluşire a marilor viziuni ale poetului ce răzbat din întreaga sa creaţie.
Eu personal am avut impresia că doamna prof. Floarea Necşoiu a rostit , de fapt, un adevărat poem în proză, dedicat vizionarismului eminescian.
În continuare, într-o intervenţie cu titlul Eminescu şi genetica , domnul conf. univ. dr. Corneliu Zeana, a pornit de la explicaţia ştiinţifică a termenului pentru a ajunge la analiza operei poetului.
Sunt fericit , a fost poemul în proză creat şi dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuşi de domnul Petre Răcănel. El ne-a demonstrat astfel că nu este doar un eminent economist, ci şi un scriitor de puternică vocaţie lirică şi de mari resurse expresive.
Alăturarea numelor celor doi mari creatori Mihai Eminescu şi Constantin Brâncuşi, români intraţi în panteonul cultural al umanităţii, a subliniat, o dată în plus, geniul creator al poporului nostru.
Cunoscuta realizatoare de emisiuni TV, doamna prof. Niculina Merceanu, etno-muzicolog de mare autoritate, a vorbit asistenţei despre poetul Grigore Vieru, plecat dintre noi în luna ianuarie 2009.
Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi… este titlul prezentării vieţii şi operei marelui poet.
Alocuţiunea a fost completată şi susţinută de un admirabil film documentar realizat de doamna Niculina Merceanu, cu imagini şi înregistrări din bogata activitate a poetului Grigore Vieru, interpret genial al aspiraţiilor de unitate şi libertate ale întregului neam românesc. Basarabia eroică, spirituală şi luptătoare, în dorul ei nestins de revenire la patria mamă România, trăieşte în opera poetului în creaţii lirice de un superlativ rafinament expresiv.
Programul seratei a fost completat de câteva momente artistice susţinute de doamna Diana Volintiru, realizator TV, care a recitat poeme de Dan Verona, de doamna Dana Gîju , care, cu vocea ei cristalină şi atât de expresivă, a cântat a capella o doină şi un cântec de leagăn şi de semnatara acestor rânduri, la pian.
A fost o nouă reuniune în cadrul căreia jurnalismul, sublimele valori naţionale ale românilor, idealurile patriotice, poezia şi muzica au interacţionat şi au încântat publicul generos, iubitor de adevăr şi de frumos.

CORINA VLAD DIACONESCU

Despre Autor

Articole asemanatoare