default-logo

Anton Hadăr (Alma Mater): Ne-am dori un spor de performanță academică

Sindicatele din învățământul superior își doresc un spor de performanță academică pe care să îl primească aceia care produc rezultate foarte bune în universități, a declarat, joi, Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară.
„Ne-am dori un spor aparte, cred că suntem singurii care ni-l dorim, un spor de performanță academică, pe care să îl dăm celor care fac cu adevărat performanță, celor care publică lucrări în reviste de importanță internațională, ca să avem în acest fel un mod de a-i stimula pe colegii noștri, pe cei care produc rezultate foarte bune în universități. Acest spor să fie în jur de 10-15 procente, pentru 20% dintre colegii noștri. Ne-a mulțumit faptul că asistentul universitar a fost ridicat consistent în schemă, spre 3.000 de lei, dar 3.000 de lei însemnând debutantul, exact când a pășit pentru prima dată în școală, dar după un an de zile se duce spre 3.400, 3.600. În mod sigur ne-am dori să fie peste 3.500 și doamna ministru cred că a înțeles dorința noastră de a avea salarii mari la început de carieră, pentru a putea atrage cât mai mulți tineri în învățământul superior românesc”, a declarat Anton Hadăr.

Președintele Alma Mater a mai adăugat că îi bucură faptul că vor primi vouchere de vacanță si normă de hrană.

„Ne-a bucurat faptul că și nouă, și altor bugetari, li se vor da vouchere de vacanță, un salariu minim în mână, dar cu elemente justificative și norma de hrană, 3000 de lei pe an. E ceva, dar începând din anul următor, pentru că anul acesta, precum știm, nu s-a pus problema de așa ceva. Sunt și alte lucruri care ne-au frământat, dar eu zic că e un pas astăzi, e un pas pozitiv, însă dacă nu ajungem și noi să fim luați în seamă, cei din învățământul superior, precum cei din sănătate, pentru că în realitate știți bine că noi îi producem pe cei din sănătate, înseamnă că nu ne-am atins țelul, pentru că altfel nu vor mai veni în învățământul superior tineri și vor prefera să rămână, să se facă doar medici, dar avem nevoie și de profesori care să instruiască medicii, mă refer aici la medicină. În domeniul acesta, într-adevăr, trebuie să primească ce e de primit”, a precizat Anton Hadăr.

Acesta a mai spus că, în momentul actual, circa 40-50% din posturi sunt libere în cadrul universităților de stat pentru că meseria de cadru didactic din învățământul superior nu este atractivă.

„Deficitul este mare, pentru că nefiind atractivă meseria de cadru didactic din învățământul superior, în majoritatea universităților de stat din România, cam 40-50% dintre posturi sunt libere, ba chiar avem locuri, mai ales în domeniul IT. Să nu uităm faptul că noi abia acum, în 2017, avem salariile pe care ar fi trebuit să le avem în 2008-2009, atunci când s-a votat Legea 221 (privind creșterile salariale pentru anul 2008 pentru personalul din învățământ — n.r.) și să nu se uite alți bugetari la noi, pentru că noi după 7-8 ani am obținut salariile pe care le aveam atunci, ștampilate, parafate, de președinte, de Parlament și așa mai departe și știți bine că nu s-a aplicat acea lege, deci din acest punct de vedere am primit unele creșteri în ultimii 2-3 ani, dar nu mult. Au fost doar pentru a acoperi ceea ce nu s-a acordat în urmă cu 6-7-8 ani”, a precizat Anton Hadăr.

Potrivit acestuia, în sistemul de învățământ superior sunt aproximativ 43.400 de angajați, din care aproximativ 24.000 sunt cadre didactice, asistenți, lectori, șefi de lucrări, conferențiari și profesori.

„În sistemul de învățământ superior românesc, de stat, sunt peste 40.000, vreo 43.400 de angajați, dintre care 24.000, 24.500 sunt cadre didactice, asistenți, lectori, șefi de lucrări, conferențiari și profesori. Nu este un impact foarte mare din punctul nostru de vedere, având în vedere faptul că profesori de stat sunt aproape 5.000, la nivel de țară, conferențiari, cam tot pe acolo, iar lectorii și asistenții, evident, cam în jur de 5.000-6.000 și ei. Nu cred că pentru țara reprezintă o problemă să asigure învățământul superior salarii mai mari, că altfel putem asista la ceea ce astăzi se întâmplă în domeniul sănătății, adică să plece oamenii către țări mai bune, iar dacă ajutăm doar sănătatea ceea ce este un lucru de aplaudat, trebuie să ajutăm și educația, trebuie să meargă în tandem, așa cum am susținut mereu”, a mai spus Anton Hadăr.

Consultările pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară au continuat joi, când ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-au întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din Educație.

Discuțiile pe marginea salarizării unitare au început luni, primii chemați la consultări fiind reprezentanții sindicatelor din ordine publică, și au continuat marți cu sindicatele din Sănătate.

AGERPRES

Despre Autor

Articole asemanatoare