default-logo

Aruncarea cu alocarea

Adaugat pe 31 Ian 2017
De :
Comentarii oprite

roxana ichimBugetul este din nou insuficient. Bugetul este din nou împărțit pe criterii care nu vor avea relevanță pentru viața de fiecare zi. Bugetul este din nou o masă abstractă din perspectiva a ceea ce va rezulta din el.

Indiferent cât se va aloca pentru educație, școlile sunt tot spoite, profesorii tot nemotivați, elevii tot bătuți la cap cu rezumate pe care nu dau doi bani, pentru că nu le folosesc la nimic – nu au legătură cu viața reală. Manualele oricum au venit pe la Crăciun, deci deja sunt depășite, așa că nu mai contează ce și cum cu bugetul.

Indiferent cât se va aloca pentru apărare, Armata României va fi tot la coada dotărilor care în statele care contează din acest punct de vedere a ajuns la un nivel science fiction. Resursa umană ce mai spală fața unui domeniu pe care toată națiunea se bazează și pe care contează flancul estic al NATO, dar care așteaptă an de an să se mai termine cu jaful din ANRP, din asigurări, din bugetele locale etc, etc (și tot nu-i vine rândul).

Indiferent cât se va aloca pentru infrastructură, căile ferate din România sunt tot cam la același nivel cu cele din Nigeria, care le are din era colonială; cu marea deosebire că acolo au dat năvală investitorii chinezi, iar cu ceea ce infuzează aceia în infrastructura africană bugetul României nu are cum concura.

Indiferent cât se va aloca pentru cultură, Brâncuși tot nu va deveni efigie spirituală națională, cu tot Ansamblul de la Târgu Jiu cu tot, că asta costă; și nici un Cod al Patrimoniului care să stopeze furturile culturale ce fac să se se piardă prin lume tot ceea ce mai este de valoare pe aici nu vom avea.

Indiferent cât se va aloca pentru dezvoltare, nădejdea să nu ne invadeze migranții este tot la… subdezvoltare. Cei care fug din Siria tot mai găsesc câte o mie de euro să plătească „curelele de transmisie” care-i transportă spre Europa vestică – asistații noștri nici nu au după ce bea apă și nici nu au chef să-și procure… așteaptă alegerile.

Alocarea bugetară este din nou, a câta oară, un spectacol de ligă inferioară, ca o aruncare cu ciocanul pe maidan, în jurul căruia au despre ce discuta în van specialiștii de serviciu de prin televiziuni. În rest, va avea grijă execuția bugetară să se aleagă praful, ca de obicei, indiferent cât se va aloca și unde.

Roxana ISTUDOR
Ultimaora.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare