default-logo

Avram Iancu, eroul național al ardelenilor stă la Carei pe un soclu deteriorat

Adaugat pe 09 Sep 2016
De :
Comentarii oprite

avram-iancu-11-careiMâine, 10 septembrie 2016, se împlinesc 144 de ani de la moartea revoluționarului patriot Avram Iancu. An de an, asociațiile cultural patriotice îl comemorează pe eroul Munților Apuseni la bustul acestuia din centrul orașului Carei.
În acest an o parte din membrii acestor asociații vor face mai întâi o deplasare la manifestările naționale de la mormântul lui Avram Iancu de la Țebea.
“Avram Iancu este erou nu doar pentru că a strălucit în focul luptei. Avram Iancu a fost în primul rând Român adevărat, un exponent de seamă al neamului său,cu tot ceea ce presupune aceasta. Avram Iancu a fost un vizionar. A simţit că după încetarea luptelor de pe câmpul de bătălie, Cultura va fi cea care va duce la progresul şi propăşirea neamului său românesc! ,,
Pentru că toată viața lui a fost dedicată apărării drepturilor și libertăților românilor, Avram Iancu merită ca un fir de tricolor să fie prezent la bustul său așa cum se cuvine unui adevărat iubitor de neam.
Vă rog să urmăriți cum arată soclul pe care este amplasat bustul lui Avram Iancu din Carei. Situația este identică pentru toate busturile personalităților românești deoarece administrația Kovacs se preocupă doar de soarta celor maghiare. Soclul bustului lui Simion Bărnuțiu a fost reabilitat de consilierul Ilie Ciută iar Monumentul Ostașului Român de către Consiliul Județean acum 2 ani.

Toate plăcile lipsă au căzut în liniște fără ca cineva din administrație să se deranjeze și să ia măsuri. Acesta să fie motivul pentru care sloganul primarului Kovavcs din campanie asoclu fost .,,.un oraș liniștit,, ? … Un oraș în care să nu mai existe spirit civic , în care românii să accepte lipsa claselor cu predare în limba română la învătământul profesional pentru prestări servicii, să accepte alei mizerabile către mormintele lor, mizerii și mormane de moloz în jurul sălii de sport sau lipsa oricărei investiții pentru reabilitarea monumentelor românești. Nu am uitat nici de refuzul Consiliului Local Carei de a aproba amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu în Carei.
Potrivit unor surse din primărie, la începutul anului a fost discutată modificarea ansamblului ce cuprinde bustul lui Avram Iancu prin coborârea Crăișorului Munților de la înălțimea actuală și amplasarea lui în mijlocul unor pietre înconjurate de spații verzi. Deranjează platoul din fața lui Avram Iancu unde se adună românii pentru a-l comemora pe eroul lor?
Zona respectivă a fost deja inclusă într-un proiect de către primărie dar discuțiile au avut loc cu ușile închise. Se pare că a fost deja operată și parcelarea terenului pentru pregătirea modificării amplasării bustului lui Avram Iancu.
La 144 de ani de la moartea sa, Avram Iancu încă dă fiori celor ce nu iubesc neamul românesc!

Buletin de Carei

Despre Autor

Articole asemanatoare