default-logo

Biserica ortodoxă română ”Sfânta Maria” din Queens a fost sfințită

Adaugat pe 02 Aug 2013
De :
Comentarii oprite

ROMANIAN JOURNALSfințirea unei biserici este un eveniment de importanță majoră care se înscrie la loc de mare cinste în calendarul creștin al slujitorilor bisericii și al enoriașilor acesteia.
Queens 1Situată pe 74 Street, la nr. 42 –14, în cartierul Elmhurst din Queens, biserica ortodoxă românească ”Sfânta Maria” este singura din New York care a fost
ridicată exclusiv prin contribuția financiară, de muncă și, mai ales, de suflet a credincioșilor aflați atunci sub îndrumarea regretatului preot paroh Casian Fetea.
În zilele de 26, 27 și 28 iulie a.c., festivitățile de sfințire ale bisericii ”Sfânta Maria” au polarizat atenția multor credincioși ortodocși din New York și din zonele apropiate. În seara de vineri, 26 iulie a.c., a fost oficiată vecernia arhierească, urmată de un concert de muzică clasică. Cunoscuta solistă de operă Nicoleta Ardelean, împreună cu arhidiaconul Ioan Ardelean, profesor la Conservatorul din Constanța, și cu renumitul tenor Ioan pojar, au reînviat în sufletul credincioșilor arii celebre din piese clasice și melodii populare îndrăgite din folclorul românesc, prin interpretări deosebit de valoroase.
Queens 2Sâmbătă, 27 iulie, încă de la ora 8 dimineața, biserica a început să fie animată de valuri de credincioși ortodocși români care așteptau cu nerăbdare festivitatea de sfințire a locașului lor. prin strădania și pasiunea care-l caracterizează, preotul-paroh al bisericii, Chesarie Bertea, a contribuit plenar la reușita acestei mărețe sărbători creștine ortodoxe române. Un rol important îi revine, de asemenea, consiliului parohial, avându-l ca președinte pe domnul Cosmin Bărbos. Domnul Mike Chiriac a contribuit substanțial din punct de vedere financiar, alături de alți credincioși, la reamenajarea
și modernizarea localului bisericii.
În amplul interviu pe care l-a acordat cu amabilitate ziarului nostru (v. Romanian Journal nr. 726 din 17 iulie a.c., pag. 8 și 9), părintele Chesarie îi invita cu drag să participe la sfințirea bisericii pe toți credincioșii ”de toate cultele, toți cei care simt românește, toți cei care simt că Dumnezeu coboară pe pământ, toți cei care simt că icoana făcătoare de minuni îi poate ajuta”. Și românii au răspuns în număr foarte mare și cu o credință puternică transmisă din generație în generație. Demn de remarcat este faptul că aici, la biserică, au fost prezenți nu numai oameni în vârstă, ci și mulți tineri cărora credința noastră ortodoxă le-a fost sădită în suflet de către părinți și bunici.
Queenas 45Un moment înălțător l-a constituit icoana făcătoare de minuni care a fost adusă din Hawaii și căreia oamenii i s-au închinat cu smerenie și cu speranță.Queens 3
Slujba propriu-zisă de sfințire a bisericii ”Sfânta Maria” a avut loc sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Nathaniel, arhiepiscopul de la Episcopia Celor Două Biserici. Dânsul a fost secondat de către preaSfințitul Michael de New York din cadrul ”Orthodox Church of New York” (OCA), de preaSfințitul Irineu, episcop vicar, de preaSfințitul Ioan Cassian, episcopul vicar de la Episcopia Celor Două Biserici, și de preaSfințitul Ignatie Trif, arhiereu vicar la Episcopia Spaniei și portugaliei. Un regal de cinci episcopi! După cum spunea unul dintre oficianții slujbei, ”sfințirea acestui locaș de cult ortodox român face o mai strânsă legătură între biserică și credincioșii ei, pe de o parte, și Dumnezeu, pe de altă parte”.

Slujba s-a desfășurat până spre orele trei ale după-amiezii. Apoi, peste 200 de credincioși, împreună cu episcopii și cu mulți preoți români din alte biserici newyorkeze, s-au reunit la restaurantul ”Bucharest” (”The little paris”) din Sunnyside unde au petrecut în stil românesc până seara. Patronul restaurantului,  domnul Vasile Bădăluță, le-a mulțumit tuturor pentru că au ales localul dânsului și a oferit reduceri de preț care au fost apreciate. În ceea ce privește temperatura din restaurant, ne pare tare rău că aerul condiționat nu a funcționat cum trebuie și că a fost prea cald la un moment dat, însă oamenii au fost înțelegători. Apoi situația s-a reglementat, spre bucuria tuturor.

Despre Autor

Articole asemanatoare