default-logo

BUCURESTI : Parada militara de Ziua Nationala a Romaniei

Adaugat pe 01 Dec 2016
De :
Comentarii oprite

parada2_42390900Ceremonile de la Arcul de Triumf au inceput la ora 11:00, cu trecerea in revista a Garzii de onoare de catre presedintele Klaus Iohannis si cu intonarea imnul national. Seful statului a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf. In tribuna oficiala se afla presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, fostii sefi ai statului Ion Iliescu, Traian Basescu si Emil Constantinescu, ministri, diplomati, reprezentanti ai institutiilor statului, lideri PNL in frunte cu Alina Gorghiu.
Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, se afla in apropierea zonei oficiale, dar in spatiul destinat publicului, informeaza News.ro.

Potrivit Agerpres, anul acesta, parada militara ii omagiaza pe eroii cazuti in Primul Razboi Mondial, in contextul in care anul acesta s-au implinit 100 de ani de la intrarea Romaniei in Razboiul de Reintregire.

Parada a fost deschisa de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Calugareni”, echipati cu noua tinuta de lupta a fortelor terestre.

News.ro relateaza ca mii de oameni au venit sa asiste la parada militara.

Premierul Dacian Ciolos si presedintele Klaus Iohannis au fost huiduiti la sosire, de un grup restrans de oameni aflati in apropierea zonei oficiale, unde se afla si liderii PSD si ALDE.

Presedintele Klaus Iohannis a trecut in revista garda de onoare.

La ora transmiterii acestei stiri, soprana Carla Musat, solista a Ansamblului Artistic al Armatei si Muzicilor militare, intoneaza imnul national, acompaniata de orchestra ciolos_iohannis_97025900reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, orchestra Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul si a Brigazii 1 Mecanizata „Argedava”, si de corul studentilor Academiei Tehnice Militare.

Defilarea militarilor va incepe dupa depunerea unei coroane de flori de catre presedintele Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a decis anul acesta sa nu invite la parada de 1 Decembrie, si nici la receptia oficiala gazduita la Palatul Cotroceni, politicieni cu probleme in justitie, cum ar fi liderul PSD Liviu Dragnea si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu. Decizia a provocat dispute, PSD criticandu-l pe Iohannis, iar alte controverse au plecat de la absenta primarului general, Gabriela Firea, din zona oficiala.

In urma cu o saptamana, purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a anuntat public ca seful statului a decis sa nu ii invite la parada si la receptia de Ziua Nationala pe politicienii care au probleme in justitie.

Presedintele Iohannis a facut precizari suplimentare marti, dupa sedinta CSAT, explicand ca politicienii care au probleme in justitie trebuie sa faca „un pas in spate”, fiind vorba despre un eveniment de o asemenea amploare si vizibilitate. El a afirmat totusi ca aceasta decizie nu neaga prezumptia de nevinovatie, dar in fruntea statului exista si alte criterii care actioneaza.

Singurul lider social-democrat invitat la parada a fost presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, insa acesta se afla la ceremoniile de la Alba Iulia.

Liderii PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, au venit la parada si asista la ceremonii din public, unde se ala si primarul general Gabriela Firea.

Cu privire la cazul ei, Klaus Iohannis a facut precizari suplimentare, explicand ca MApN i-a adresat direct o invitatie speciala, in semn de recunostinta pentru sprijinul acordat finalizarii lucrarilor de la Arcul de Triumf, care au permis revenirea paradei militare in zona Kiseleff. Iohannis s-a aratat nedumerit cu privire la motivul pentru care Gabriela Firea a decis sa anunte ca nu ar fi fost invitata.

Printre noutatile paradei de anul acesta, se numara participarea avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, a motocicletelor enduro si ATV-urilor pentru fortele pentru operatii speciale si politia militara, precum si a unui detasament de studenti si medici militari rezidenti, anunta Ministerul Apararii Nationale.

hotnews.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare