default-logo

Budapesta: 10.000 de oameni au protestat față de propunerea de schimbare a legii universităților

Proteste de amploare la Budapesta față de intenția premierului Viktor Orban de a scoate în afara legii Universitatea Central Europeană, fondată de miliardarul George Soros. Propunerea de schimbare a legii universităţilor străine ar urma să fie votată săptămâna viitoare în Parlament. Între timp, comunitatea academică internațională condamnă ca abuzivă și discriminatorie inițiativa Guvernului.
Studenți, profesori, civili, unguri, străini sau chiar simpli turiști aflați duminică la Budapesta au ieșit în stradă pentru a susține Universitatea Central Europeană – înființată în 1991 de George Soros. Ei cer retragerea unui proiect de lege care ar putea forța în afara țării instituția de învățământ și se tem că acesta ar putea fi doar începutul.
Potrivit proiectului de lege care reglementează activitatea universităților străine, acestea trebuie obligatoriu să aibă un campus la Budapesta dar și unul în țara de origine.

Universitatea Central Europeană, CEU, operează însă doar în capitala Ungariei ceea ce ar plasa-o în afara prevederilor noii legi.

Proiectul este discutat în Legislativ săptămâna aceasta.

tvr.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare