default-logo

Centenarul AUREL VLAICU. Manifestări orăştiene prlejuite de Centenarul Aurel Vlaicu

Adaugat pe 07 Sep 2013
De :
Comentarii oprite

vlaicu 1Aurel Vlaicu (n. 19 nov. 1882, la Binţinţi, lângă Orăştie, d. 13 sept.1913, la Băneşti, lângă Câmpina).

A fost inginer, inventator şi „pionier” al aviaţiei româneşti şi mondiale. În cinstea lui, satul Binţinţi se numeşte astăzi Aurel Vlaicu.
A urmat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orăştie, şcoală care, astăzi, îi poartă numele, absolvind la actualul Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Şi-a continuat studiile inginereşti la Universitatea din Budapesta şi la Universitatea din München, obţinând diploma de inginer în anul 1907.
A lucrat ca inginer la Uzinele Opel din Russelscheim, iar în 1908 s-a întors acasă, la Binţinţi, unde construieşte un planor cu care efectuează mai multe zboruri.
În toamna anului 1909 se mută la Bucureşti şi începe construcţia primului său aparat de zbor, Vlaicu I, în atelierele Arsenalului Armatei. Avionul zboară fără modificări până în vara anului 1910 (fapt unic pentru începuturile istoriei aviaţiei mondiale).
În anul 1911 începe construirea aparatului Vlaicu II, cu care, în 1912, câştigă cinci premii memorabile (un premiu I şi patru premii II), la mitingurile aviatice de la Aspern, Austria.
În data de 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi, se prăbuşeşte la Băneşti, în apropiere de Câmpina. Vlaicu se îndrepta către Orăştie, unde era aşteptat de către participanţii Adunării Generale a Asociaţiunii ASTRA.
Prăbușirea lui s-a transformat în jertfă, iar jertfa în simbol, Aurel Vlaicu fiind, așa cum spunea marele său prieten Octavian Goga, „întâiul soldat căzut pentru împlinirea unui vis milenar”, unirea Transilvaniei cu Țara Românească.
La 13 septembrie 2013, când se vor împlinii 100 de ani de la ultimul zbor al celui care a fost Aurel Vlaicu, Orăștia va fi gazda multor manifestări.vlaicu 2

Vineri, 13 septembrie 2013
12,00: Oficierea slujbei de Pomenire (Parastas) în fața bustului pilotului Aurel Vlaicu, în centrul municipiului Orăștie;
Depunere de coroane, zbor demonstrativ de aeromodele. Participanții vor primii ediția specială a Săptămânalului Vorba, ediție dedicată acestui eveniment.

În semn de omagiu, adus „Icarului din Binținți”, Despărțământul astriștilor orăștieni îi poartă numele:

Are onoarea şi bucuria de a vă invita să participaţi la manifestările prilejuite de a 108 – a Adunare Generală a Asociaţiunii ASTRA, dedicată centenarului morţii inventatorului şi aviatorului
AUREL VLAICU
Şi împlinirii a 100 de ani de la a 54-a Adunarea Generală a Asociaţiunii ASTRA,
14 – 15 septembrie 1913, desfăşurată la Orăştie.
Organizatorii manifestărilor vă aşteaptă cu mult drag şi aleasă preţuire!
PROGRAM
Vineri, 13 septembrie 2013
16:00 – 19:00, primirea oaspeţilor şi cazarea (Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu);
19:00 – 20:00, cina;
20:00 – 21:00 întâlnire cu președinții despărțămintelor.
Sâmbătă, 14 septembrie 2013
7:00 – 8:00, micul dejun;
8:00 – 8:30, deplasarea la Orăștie;
8:30 – 10:00, vizitarea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară, depuneri de coroane la busturile lui Aurel Vlaicu, P-ţa Victoriei şi Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu”;
10:00 – 10:30, deplasare în satul Aurel Vlaicu (Binţinţi);
11:00 – 13:00, omagierea lui Aurel Vlaicu la monument şi Casa Memorială (parastas de pomenire, alocuţiuni, depuneri de coroane de flori, moment cultural, vizitarea Casei Memoriale, demonstraţie aviatică);
13:00 – spectacol folcloric la Căminul Cultural din satul Aurel Vlaicu;
13:30 – 14:00, deplasarea participanților la Adunarea Generală a Asociațiunii, la Orăștie;
14:00 – 15:00, masa de prânz;
15:30 – 16:00, vizitarea expoziției „Aurel Vlaicu și ASTRA”, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie;
16:00 – 18:00, deschiderea festivă a Adunării Generale şi alocuţiuni rostite de oficialităţi şi invitaţi, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie;
18:30 – 20:30, sesiune ştiinţifică cu tema „Aurel Vlaicu şi Asociaţiunea ASTRA”;
21:00 – 23:00, Cină astristă la Geoagiu.
Duminică, 15 septembrie 2013
7:30 – 8:30, micul dejun;
9:00 – 12:30 Lucrările Adunării Generale, la Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu;
13:00 – 14:30, masa de prânz;
15:00 plecarea oaspeţilor
Tot în cadrul manifestărilor dedicate personalităţii lui Aurel Vlaicu. Debutul lunii septembrie va fi marcat de exponatul lunii, „Cununa de lauri” a lui Aurel Vlaicu, piesă originală care a aparţinut marelui inventator şi care a fost donată muzeului de urmaşii acestuia. Piesa face parte din colecţia de istorie contemporană şi va fi expusă toată luna septembrie la sediul muzeului din Deva.
vlaicu 3„În anul 1912, Aurel Vlaicu a efectuat mai multe zboruri demonstrative cu avionul Vlaicu II la Arad (iunie), Lugoj (iulie), Orăştie (august), Alba Iulia (august) şi Târgu Mureş (septembrie). În semn de recunoştinţă pentru realizările sale şi pentru serviciile aduse României pe plan extern, Societatea Femeilor Române din Lugoj i-a dăruit lui Vlaicu o coroană de lauri lucrată într-unul din atelierele acestui oraş. Autorul nu se cunoaşte. Coroana este confecţionată dintr-un aliaj modern, cu lungimea de 35 cm şi înălţimea de 37 cm. Frunzele de laur, confecţionate prin tehnica ştanţării, sunt prinse pe un cadru metalic. Pe coroană se află gravată inscripţia: „Lui A. Vlaicu, Cuceritorul Vezduhului, Femeile române din Lugoj, 21 VII 1912”, a declarat Liliana Ţolaş, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
A plecat în ziua de 13 septembrie 1913 din Bucureşti îndreptându-se spre Ploieşti, aici a aterizat pentru alimentarea avionului. A decolat, a trecut de Câmpina, având în faţă piscurile Carpaţilor. Conştient, probabil, că aeroplanul nu va putea depăşi cu mult înălţimea munţilor, Vlaicu şi-a întors aparatul spre Câmpina, cu intenţia de a ateriza în apropierea şoselei, pentru a fi văzut de cei care îl însoţeau. La marginea satului Băneşti, însă s-a prăbuşit din înălţime. Nici azi nu se cunosc cauzele prăbuşirii. Printre cei dintâi care au ajuns la locul accidentului au fost Magnani şi Sălişteanu. Vlaicu zăcea mort, având oasele zdrobite, lângă sfărâmăturile „păsării” sale. Visul flăcăului din Binţinţi de a trece, în zbor, Carpaţii, îşi întrerupsese aici firul. Ştirea morţii lui Vlaicu a lovit ca un trăznet opinia publică din ţară, a fost decretat doliu naţional. Ceremonia înmormântării, la Bucureşti, s-a transformat într-o mare adunare de iubire şi compasiune pentru cel dispărut. Au participat la ea, în primul rând, cei veniţi din Transilvania, mama, tata, fraţii şi surorile, alte rude, prieteni şi locuitori din Binţinţi, Orăştie, personalităţi ale vremii din Transilvania, din Bucureşti, precum şi un numeros public. A fost înmormântat în cimitirul Bellu, iar această tristă împrejurare a scos în evidenţă marea admiraţie şi deosebita simpatie de care se bucura Vlaicu în masa poporului. Satul în care s-a născut, începând cu anul 1927 se numeşte Aurel Vlaicu, iar încă din 1919, numele său fusese dat liceului din Orăştie. În localitatea sa, precum şi în alte multe localităţi au apărut muzee, monumente memoriale (statui, busturi), plăci comemorative. Prin tot ce a realizat Aurel Vlaicu este considerat un geniu al aviaţiei, un simbol şi un îndemn al unităţii naţionale, un erou al Neamului Românesc. (Ion Galdea,100 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu)

Dan Orghici / Membru UZP

Despre Autor

Articole asemanatoare