default-logo

Cipru: Peste 41000 de contructori sunt în grevă

1.p65

De această dată vom lupta până la capăt, spun cei  41.000 de constructori din insulă, aflaţi  de 6 zile într-o grevă pe durată nedeterminată prin care protestează împotriva neîndeplinirii obligaţiilor de către patronate.

Cererile lor sunt de reânnoire şi de acordare de garanţii în ceea ce priveşte Contactul Colectiv de Muncă şi a început la finalul unei întîlniri de mediere eşuate, cu Ministrul Muncii şi Asigurărilor Sociale – Sotiroulla Charalambous. Propunerea Ministerului Muncii s-a concentrat pe reducerea costurilor forţei de muncă, a salariilor,  cheltuielilor de călătorie şi a orelor peste program. Ea a fost respinsă de către angajatori, a spus sindicalistul Eftyhios Papamichael, pentru săptămânalul Cyprus Weekly. Constructorii cer de asemenea noi măsuri, pentru  rezolvarea problemei concurenţei neloiale în industria lor. De asemenea, ei protestează împotriva concedierilor constante ale lucrătorilor locali şi înlocuirea lor cu cetăţenii UE, necalificaţi, cu salarii mult mai mici. Conducerile Sindicatelor din Cipru – SEK, PEO şi DEOK –  au declarat într-o conferinţă de presă comuna, că greva are scopul de a protesta împotriva lipsei de măsuri din partea angajatorilor, şi de a proteja locurile de muncă.

Un sindicalist a spus că în prezent există aproximativ 6.000 de şomeri ciprioţi în industria construcţiilor, în timp ce 10.000 de cetăţeni UE sunt folosiţi ca forţă de muncă ieftină.

În urma unei convorbiri telefonice avută cu Domnul Marius Bârsan, de la Biroul pentru români al Sindicatului SEK din Nicosia acesta ne-a declarat, că vor rămane pe poziţii toţi greviştii, inclusiv cei peste 3000 de constructori români, până la rezolvarea litigiului.

Pentru a afla mai multe informaţii suplimentare cu privire la greva din construcţii, echipele ziarului românesc “RO-MANIA” au stat de vorbă cu domnul. Nikos Koriandris –  Secretar SEK Larnaca,  şi cu domnul Stelios Chaputis – Secretar II SEK Cipru, Ramura Construcţii. Aceştia ne-au declarat:

Nikos Koriandris: ” Am decis să luptăm până la capăt. Anul trecut am făcut doua greve de avertisment pentru 24 si 48 de ore  fără niciun rezultat. Nu se mai poate continua aşa. Patronatele nu vor să semneze şi să garanteze contractele colective de muncă. Ei se folosesc de „criză” pentru a tăia acum, toate drepturile lucrătorilor.

Întrebat dacă greva are legatură cu lucrătorii străini din ramura construcţii, pentru reducerea numărului acestuia, Nikos Koriandris  ne-a spus:

„Nu, în nici un caz, nu sunt împotriva muncitorilor străini, cu condiţia ca aceştia să îndeplinească criterii specifice, să fie profesionişti, nu muncitori necalificaţi.  Unele companii de construcţii angajează muncitori necalificaţi, care lucrează  pentru 20-25 de euro pe zi şi care învaţă meseria din mers, în  timp ce aici, în Cipru, există forta de muncă înalt calificată, care nu are de lucru. Ideea este de a crea o Comisie, compusă din Membri de Sindicat, Ministerul Muncii şi Asociaţia Patronatelor, pentru a controla aceste procese. După fiecare interviu, Comisia va emite muncitorului constructor un card profesional de lucru, care să adeverească profesia şi categoria.  Omul potrivit la locul potrivit.

În prezent, există  speculatii şi zvonuri referioare la faptul că se cere reducerea raportului de muncitori străini, în favoarea lucrătorilor locali (70%  la  30% ). Acest lucru nu este adevarat. Noi nu vrem raporturi, vrem drepturi şi oportunităţi egale pentru toţi! „

Stelios Chaputis: ” Am întocmit pliante în 4 limbi străine, în care cerem tuturor constructorilor solidaritate şi sprijin. Toţi aceşti  41000 de constructori au familii şi copii, pe care trebuie să-i hrănească. Sindicatele noastre au un „fond de grevă”, care sprijină şi asistă familiile în acest moment, până când greva se va încheia cu succes.

Nu vom mai permite în Cipru muncitori ilegali, fără drepturi şi asigurări sociale, care să muncească doar pentru a supravieţui. Ajunge! Vom lupta! „

  

                                                                    Veronica Ivanov

                                                              membru UZPR / Cipru

Despre Autor
  1. Sacarin Gheorghe

    am si eu o intrebare ….la munca cand se da drumul…Va multumesc!

    • Veronica Ivanov

      Greva in constructii a luat sfarsit, in seara zilei de 12 februarie, dupa aproape 3 saptamani in care santierele au fost inchise. Contractorii de constructii si sindicatele SEK, PEO si DEOK din Ramura Constructii au ajuns la un acord de principiu cu privire la Contractul Colectiv de Munca (CCM). Acordul a pus capat grevei pe durata nedeterminata a constructorilor, greva care a inceput in data de 24 ianuarie. Cele doua parti, contractorii si sindicatele, au acceptat noua propunere prezentata de Ministrul Muncii si Asigurarilor Sociale, Dna. Sotiroula Charalambous, care prevede ca noua conventie colectiva sa expire in data de 30 iunie 2014. Doamna Charalambous a declarat ca acordul reprezinta un pas important indreptat spre beneficiul sectorului constructiilor, care este grav afectat de criza economica. Yiannakis Ioannou, Seful SEK Ramura Constructiilor a declarat pentru cititorii ziarului “RO-MANIA” ca aceasta conventie va fi aplicata timp de 18 luni. Ea prevede micsorarea salariului cu 10 euro/luna (incepand cu 1 martie) si introducerea unui card care sa ateste profesia de constructor. Inainte de inceperea grevei, antreprenorii au dorit reduceri salariale ale muncitorilor cu aproximativ 8%, totodata dorind sa reduca si contributiile la Fondul de Providenta cu 3%, sa taie Prima de Craciun cu 50% si sa ia o zi din Sarbatorile de Paste. Sindicatele au luptat alaturi de grevisti pentru drepturile lor si pentru reinnoirea contractului colectiv de munca, fara aceste conditii.