default-logo

Colocviul HESPERUS “S u b c e r u l E u r o p e i”

Recent a avut loc, la Sala Auditorium a Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, Colocviul HESPERUS “Sub cerul Europei”, la care au fost invitaţi să participle Dr. Ec. Greta Popa (“Cultură şi economie sub cerul Europei”), istoricul Horia Nestorescu-Bălceşti (“Nicolae Bălcescu şi proiectul Statelor Unite ale Europei”), Dr. Ing. Ileana Tipuriţă (“Evoluţia modalităţilor de comunicare în Europa”), Ovidiu Dinescu, Societatea Română de Televiziune (Mesaj în premieră al Vaticanului adresat Forumului privind viitorul agriculturii de la Bruxelles), cercetător etnograf Rusalin Işfănoni (“Rolul festivalurilor internaţionale de folclor în cunoaşterea si aprecierea culturii tradiţionale din ţările europene şi nu numai”- film etnofolcloric de 10 minute),
Dr. Corina Popescu (“Cultura română din diaspora între exil şi emigraţie”), moderator fiind Prof. Dr. Ioan Iacob, Preşedintele Fundaţiei culturale HESPERUS.
Acest colocviu a avut loc într-o perioadă în care “sub cerul Europei se află mulţi nori”, în care “statisticile din economie arată mai bine decât realitatea” şi
se punea întrebarea / colocviul a avut loc pe 8 iunie, a.c. / “cu ce rezultate va reveni preşedintele Klaus Iohhanis sub cerul Europei” (Dr. Ec. Greta Popa).
Istoricul Horia Nestorescu-Bălceşti, care a avut o intervenţie impecabilă sub raportul documentării, a reamintit că Nicolae Bălcescu a avut iniţial proiectul “Statelor Unite ale Dunării”, ce ulterior ar fi fost inclus în mai vastul proiect al
“Statelor Unite ale Europei”, dar concluzia domniei sale a fost că niciodată ţările din Europa nu vor putea renunţa la propriul specific naţional /la propria naţionalitate/, apanaj al statelor europene, pe când Statele Unite ale Americii nu au fost de la început o uniune de state, ci mai degrabă de grupuri /grupări/ etnice.
O intervenţie interesantă şi riguros structurată a avut domnul Ovidiu Dinescu (Societatea Română de Televiziune), care ne-a amintit potenţíalul României, dar şi necesităţile ei stringente în context european, precum şi un mesaj în premieră al Vaticanului. O intervenţie cu un final extrem de original a avut Dr. Ing. Ileana Tipuriţă, iar cercetătorul etnograf Rusalin Işfănoni (care face parte şi din conducerea Fundaţíei culturale HESPERUS, organizatoarea colocviului) a prezentat nunta tradiţională pădurenească din satul Lelese, Munţii Poiana Ruscă, jud. Hunedoara. Renumitul cercetător a participat cu spectacolul nunţii la Festivalul Naţional „Cântecele Oltului”, la Călimăneşti, august, 2015, iar în august 2016, la Festivalul Internaţional de Folclor de la Galaţi, unde au participat încă 8 ansambluri folclorice din Europa şi unul din Asia. Rezumatul filmului a inclus, între altele, secvenţe despre chematul naşilor la nuntă, pieptănatul miresei şi punerea cununii, pe fondul „Cântecului miresei”, sosirea alaiului mirelui, cerutul miresei (negociere între vornicul mirelui şi cel al miresei), prezentarea unei mirese false, prezentarea miresei adevărate, mireasa şi mirele, apucă vasul cu apă de cele două torţi şi pleacă cu el, însoţiti de nuntaşi, până la un pom roditor, la rădăcina căruia varsă apa, în credinţa că şi tânăra pereche va fi la fel de fertilă ca acel pom. Festivalul internaţional de la Galaţi a ţinut 5 zile, timp în care membrii ansamblurilor din cele 10 ţări participante s-au întâlnit de mai multe ori, au discutat, au cântat, au dansat împreună, ş-au împrietenit, şi-au schimbat adrese, au avut astfel ocazia să cunoască portul popular şi tradiţiile din celelalte 9 ţări şi să le aprecieze, descoperind puncte comune şi deosebiri în tradiţiile ţărilor prezente la festival.
Una din revelaţiile colocviului a fost intervenţia oferită de Dr. Corina Popescu, care a discutat despre “cultura /literatura/ română din diaspora între exil şi emigraţie”, dar, pe lângă tema deosebit de ofertantă, ea a prezentat şi susţinerea conducerii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România /UZPR/ din care face parte (preşedintele Doru Dinu Glăvan fiind plecat în străinătate) pentru mediatizarea şi organizarea ediţiei a XI-a a Zilelor HESPERUS din 2018, o parte din manifestările HESPERUS urmând a se desfăşura cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov (care a şi trimis un mesaj deosebit de susţinere a acestei ediţii, mesaj prezentat la manifestarea HESPERUS din 8 iunie), cu sprijinul Clubului german din Braşov, a Muzeului Etnografic Braşov, a UZPR, a Clubului presei transatlantice, a altor instituţii şi personalităţi din ţară si din străinătate.
Colocviul HESPERUS a fost prefaţat de un MOMENT MIHAI EMINESCU (în română şi engleză, în versiunea Adrian G. Sahlean, traducătorul american al lui Eminescu transmiţând şi un mesaj Fundaţiei HESPERUS, exprimându-şi susínerea şi intenţia de a participa la Zilele HESPERUS din 2018).
Cei „26 de ani de HESPERUS” (mai, 1991 – iunie, 2017) au trecut aşa cum spunea MIHAI EMINESCU :
Vreme trece, vreme vine, Time goes by, time comes along,
Toate-s vechi şi nouă toate; All is old and all is new;
Ce e rău şi ce e bine What is right and what is wrong
Tu te-ntreabă şi socoate… You must think and ask of you… (translation by Adrian George Sahlean )

Mihaela Cazan

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*