default-logo

Comemorarea Victimelor Holocaustului la Curtea de Argeș

foto-1-presaSă învățăm din Holocaust. O cultură a supraviețuirii.

“Să învățăm din Holocaust. O cultură a supraviețuirii” a fost titlul simpozionului care a avut loc la Muzeul Municipal Curtea de Argeș. Organizatorii acestui eveniment au fost Muzeul Municipal Curtea de Argeș și Asociația Femeilor Universitare România – Filiala Regina Maria din Curtea de Argeș. Evenimenul a fost dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, sărbătorită în fiecare an în data de 27 ianuarie. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, o zi de aducere aminte a celor șase milioane de evrei uciși în al Doilea Război Mondial, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite (2005). Din anul 2016 și până în luna martie 2017, România deține Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Agenda evenimentului a cuprins: prelegere despre Holocaust, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, Directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeș; mesajul Reprezentantului României la ONU, Dr. Ion Jinga, adresat organizatorilor și participanților la simpozion. Mesajul a fost citit de ambasadorul Marinel Ioana; lectură din volumul de convorbiri “Holocaust. Destine la răscruce”; a citit jurnalista Elena Chiriță – autoarea cărții și Coordonatoarea Filialei AFU România – Regina Maria.
Interesul publicului argeșean pentru acest eveniment a fost foarte mare. La simpozion au participat profesori, elevi, medici, politicieni, intelectuali din toate domeniile de activitate,n-foto-particpnati-pt-ziar reprezentanți ai instituțiilot publice și private, jurnaliști. Obiectivul simpozionului a fost, potrivit declarațiilor făcute de către organizatori, educarea tinerilor în spiritul toleranței, al solidarității cu semenii și cunoașterea evenimentelor petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Istoricul Ștefan Dumitrache, ambasadorul Marinel Ioana, precum și Reprezentantul României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, prin mesajul său, au subliniat eforturile semnificative pe care România le-a realizat în ultimii ani în ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului, acestea fiind angajamente asumate de către autorităţile române. „Doresc să felicit organizatorii simpozionului de la Curtea de Argeș pentru ințtiativa de a aduce în atenția publicului un moment încărcat de o semnificație atât de profundă pentru ideea de umanitate, umanism și rațiune, în contrast cu ura, rasismul și intoleranța (….) Fără cunoașterea și asumarea acestei perioade întunecate a istoriei contemporane, nu vom putea să privim spre viitor și să facem imposibilă repetarea greșelilor trecutului “ (…) a spus, printre altele, în mesajul său, E.S. Dr. Ion Jinga.
Donație de carte

Cu acest prilej, particpanții au primit în dar cartea “Holocaust. Destine la răscruce” scrisă de jurnalista Elena Chiriță, precum și alte cărți cum ar fi: „La umbră”, „Destine” și „Femeia din oglindă””, a căror autoare este Klara Ostfeld, originară din România, stabilită în Venezuela, supraviețuitoare a Holocaustului. De asemenea, de donația de carte făcută de familia Klara și Hillo Ostfeld s-au mai bucurat bibliotecile școlilor din oraș, precum și biblioteca Muzeului Municipal din Curtea de Argeș.

Despre Autor

Articole asemanatoare