default-logo

„Copil de suflet”/ Lia-Maria Andreiţă

„Privind chiar şi în treacăt biografia Liei-Maria Andreiţă, nu poţi să nu observi multivalenţa personalităţii sale. Distins jurist şi apoi diplomat de carieră, dar şi artist plastic de anvergură în cel mai migălos, mai trudnic şi mai tradiţional sector al acestui domeniu (tapiseria) ea s-a pregătit parcă în secret pentru a izbândi şi în arta cuvântului scris, fiind pe cale de a-şi impune prin noile sale apariţii editoriale un cuvânt cu o rezonanţă aparte în proza românească. Iar când spunem aceasta, ne gândim desigur la culegerea de povestiri „Fântâna cu lacrimi” şi la romanul „În umbra sorţii”, ambele publicate la Editura „Semne”, în anii 2014 şi 2015 – şi primite cu interes deosebit atât de cititori, cât şi de presa literară”. (Ştefan Dimitriu)

„Iată că Lia-Maria Andreiţă, spirit neastâmpărat, inventiv şi iscoditor, semnează o nouă carte: romanul În umbra sorţii, la Editura Semne (Bucureşti, 2015). Este vorba de o radiografie neiertătoare a societăţii româneşti din preajma Evenimentelor din Decembrie 1989 şi, mai ales, din anii tulburi care le-au succedat sub numele de Tranziţie. Spre a-i duce la capăt această întreprindere demascatoare, autoarea îşi alege câteva personaje ale căror destine sinuoase se întretaie prin forţa împrejurărilor deopotrivă diabolice şi providenţiale, de la caz la caz, naraţiunea câştigând atât în alerteţe a discursului epic, cât şi în profunzime analitică în creionarea oamenilor aflaţi la cheremul istoriei chiar şi atunci când sunt înclinaţi să creadă că ei fac această istorie şi că o domină în cele mai tainice cotloane ale ei”. (Ion Roşioru)

„Citind cartea doamnei Lia-Maria Andreiţă, „Copil de suflet”, ne-am dus inevitabil cu gândul la „Fetiţa cu chibrituri” a lui Andersen. Aceeaşi putere de dăruire, aceeaşi nevinovăţie şi bunătate – „cristică”, zicem noi – izvorând din suma înfrângerilor unei lumi ajunse la cheremul unui nemilos destin”. (Mihai Antonescu)

Despre Autor

Articole asemanatoare