default-logo

Cum au colaborat jurnaliștii și cercetătorii

In centrul proiectului Less Hate, More Speech stă un sistem de moderare al comentariilor online, implementat timp de 15 luni pe 4 site-uri din România: GSP.ro, Tolo.ro, Paginademedia.ro și Blogsport.ro.

Dar colaborarea dintre jurnaliști și cercetători a început cu mult înainte ca sistemul de moderare să fie aplicat. A început în 2013 în timpul mai multor discuții între cele două părți despre efectele comentariilor necivilizate, agresive din subsolul articolelor și cum acestea îi afectau pe jurnaliști, dar și pe cei despre care scriau sau pe care îi intervievau. Aceste discuții au dus la înaintarea unei propuneri de proiect care a fost finanțată în anul următor prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, Programul „Cercetare în Sectoare Prioritare”.

Cercetătorii au făcut echipă cu jurnaliștii pentru a vedea cum arată secțiunile de comentarii de pe site-urile lor, cum se poate avea o dezbatere de calitate și cum se poate ajunge la „partea mai bună” a comentatorilor.

Pe scurt, jurnaliștii erau interesați să descopere cum pot avea o interacțiune mai bună cu cititorii și comentatorii, sperând în același timp la mai puțină nevoie de moderare și la reducerea agresivității, iar cercetătorii voiau să vadă ce condiții erau necesare pentru le favoriza .

Acest raport arată cum a fost dezvoltat parteneriatul, care au fost interesele celor două părți, ce i-a motivat și ce au sperat să găsească în urma acestei colaborări. Include, de asemenea, detalii despre provocările aduse de contextul românesc, expertiza adusă în proiect de cele două părți și dezvoltarea procesului de moderare.

Pentru mai multe detalii despre acesta din urmă, cum s-a moderat și pe ce principii, citește raportul dedicat
Citește raportul despre colaborarea jurnaliștilor și cercetătorilor din proiect.

Curios să-ți testezi abilitățile de moderator? Încearcă quiz-ul ce conține comentarii inspirate din postări reale!.

autor Median Research Centre, 20 martie 2017

Despre Autor

Articole asemanatoare