default-logo

Dacian Cioloș: Investiția Airbus pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume

Adaugat pe 14 Sep 2016
De :
Comentarii oprite

big_dsc_2249-e1473790005498Prim-ministrul Dacian Cioloș a participat astăzi, alături de președintele Republicii Franceze, François Hollande, la inaugurarea unui proiect important al cooperării economice româno-franceze, o nouă uzină de asamblare a elicopterelor Airbus H215, pe platforma IAR Ghimbav, Brașov, informează gov.ro. Dezvoltarea acestui proiect va crea 350 de noi locuri de muncă până în 2020. Este vorba despre un proiect care presupune investiții de 51,7 milioane de euro, din care 15,5 milioane de euro în infrastructură, și care beneficiază de ajutoare de stat din partea Guvernului României în valoare de peste 5 milioane de euro.

Împreună cu înaltul oficial francez, șeful Executivului român a cunoscut o parte din angajații uzinei și a avut o discuție cu reprezentanții conducerii Airbus Helicopters România, care le-au prezentat oaspeților etapele de dezvoltare prevăzute pentru acest proiect demarat după ce, în noiembrie 2015, Airbus Aviation a fost invitată să investească și să dezvolte capacitățile de producție din România, alături de Romaero și Aerostar.

Pe lângă liniile de fabricație, uzina inaugurată astăzi va avea un birou de cercetare, departament pentru vânzări și un centru de formare profesională. În plus, în strategia prezentată de către investitorul francez, este prevăzută asocierea cu societățile aeronautice din România, iar elicopterele fabricate la Ghimbav în următorii ani vor deservi piața globală. Se estimează că primele elicoptere Airbus H215 produse în România vor fi gata la sfârșitul anului 2017- începutul anului 2018.

Proiectul este întărit și de o componentă educațională, în spiritul sistemului dual de educație pregătit de Guvern. Tinerii care vor dori să lucreze în acest domeniu vor avea astfel acces la o mai bună pregătire profesională și o integrare mai rapidă în procesul de producție grație parteneriatului româno-francez încheiat între Airbus Helicopters, ministerele educației din România și Franța și colegiile tehnice sau universitățile din Brașov și București.

Cu ocazia vizitei la noua uzină de asamblare a elicopterelor Airbus H215 de la Ghimbav, premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit și cu elevii clasei a IX-a speciale, sponsorizată de Airbus Helicopters, de la Colegiul Tehnic Transilvania Brașov, prima promoție care aspiră la bacalaureatul profesional.
Din delegația care l-a însoțit astăzi la Brașov pe premierul Dacian Cioloș au făcut parte Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Tot astăzi, înaintea vizitei la Ghimbav, premierul Dacian Cioloș a oferit un dejun de lucru, la București, în onoarea președintelui Republicii Franceze, François Hollande, care efectuează o vizită de stat în România.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că investiția Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere, afirmând că autoritățile române analizează cumpărarea de elicoptere H215, care se vor produce la Ghimbav transmite AGERPRES.

„Pentru industria aeronautică, viitorul se construiește pe experiența trecutului. (…) Este o investiție importantă pentru Brașov și pentru această regiune, de peste 50 de milioane de euro, care creează 350 de locuri de muncă noi, care se adaugă la cele 150 de locuri de muncă deja existente (…), o investiție benefică atât investitorului, dar și României și care pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume cu un produs nou, pe care sperăm și noi să îl vedem în activitate, în zbor cât mai repede. Vom analiza cu foarte mare atenție această ofertă și pentru noi. Este un produs nou. Dincolo de aceasta, avantajul lui este că oferă mentenanță aici, loco, în România. Avem în analiză și la MAI, și la MApN acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenție, multirol, într-o fază ulterioară probabil și elicoptere militare. Analizăm și această ofertă și sper că, așa cum Dacia Renault a dovedit competitivitate, dincolo de partea inovantă a proiectului pe piață, sperăm ca acest produs să își dovedească competitivitatea și (…) să mergem împreună să cucerim piața internațională, mai ales cea de intervenții umanitare, unde acest produs poate să fie foarte adaptat”, a afirmat Cioloș într-o conferință comună cu președintele Franței, Francois Hollande.

Premierul român a adăugat că la Ghimbav „se vor construi elicoptere practic de la zero” cu o parte din piese aduse din Franța și o parte din componente din România.

„Intenția este să încurajăm dezvoltarea unei platforme, a unui hub în industria aeronautică, pornind de la Brașov și, sigur, cu participarea altor companii și altor întreprinderi care produc în România (…). Vom avea un produs care va fi realizat aici până la capăt, compania care îl produce va avea nu doar componenta de fabricație, dar și, din câte am înțeles, un birou de studii aici, un departament de vânzări, dar și componenta foarte importantă pentru viitorul acestei întreprinderi, componenta de formare profesională”, a subliniat Dacian Cioloș.

Potrivit premierului, întreprinderea de la Ghimbav va putea începe să producă în prima parte a anului viitor, urmând ca în cursul anului 2017 să poată ieși pe poarta fabricii și primul elicopter H215 produs în România.

Despre Autor

Articole asemanatoare