default-logo

De la 1 mai, viza pentru Canada este inlocuita de o autorizatie electronica de calatorie. Cine nu beneficiaza de schimbare

Adaugat pe 01 Mai 2017
De :
Comentarii oprite

MAI anunta ca, incepand cu 1 mai, romanii care au avut viza de calatorie pentru Canada in ultimii 10 ani sau detin viza valabila pentru Statele Unite vor putea calatori in Canada cu avionul avand nevoie doar de o autorizatie electronica de calatorie.
Incepand de duminica, ora 16, cetatenii romani eligibili vor putea depune cerere, exclusiv pe site-ul guvernului canadian, pentru o autorizatie electronica de calatorie (eTA), in loc de viza, pentru a calatori in Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian.
Sunt eligibili pentru eTA cetatenii romani care au detinut o viza canadiana in ultimii zece ani sau detin actualmente o viza valabila care permite intrarea in SUA.
„In baza eTA, cetatenii romani care se afla in una dintre cele doua situatii mai sus mentionate pot intra, fara vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioada de maxim 6 luni, doar daca scopul sederii este unul din urmatoarele: turism sau vizita (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunitatilor de derulare a afacerilor)”, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.
eTA se acorda doar pentru persoanele care calatoresc in Canada cu avionul, toti cetatenii romani avand in continuare nevoie de viza pentru a intra sau reintra in Canada cu automobilul, autocarul, trenul, vaporul sau la bordul unui vas de croaziera.
In comparatie cu viza, eTA se acorda mai simplu si mai repede. Depunerea cererii se face electronic, iar aceasta este solutionata, in general, in cateva minute pentru o taxa de 7 dolari canadieni care trebuie platita in momentul completarii cererii cu un card valabil de tipul Visa, Mastercard si American Expres sau card de debit de tipul Visa Debit, JCB, Interac.
eTA este valabila pentru o durata de pana la cinci ani si le permite calatorilor sa se deplaseze in Canada pe calea aerului oricat de frecvent, pe perioade scurte (in general de pana la sase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau calatorii de afaceri.
MAE avertizeaza ca nu trebuie depasita durata de sedere legala de sase luni, cei care incalca regula putand fi indepartati de pe teritoriul canadian, iar o viitoare cerere pentru eTA putand fi respinsa.
In plus, autorizatia electronica de calatorie fi suspendata daca este modificat scopul calatoriei. In cazul deplasarilor cu copii minori este necesara completarea unui formular pentru obtinerea eTA pentru fiecare dintre acestia.
Guvernul Canadei intentioneaza sa elimine regimul de vize pentru toti cetatenii romani la decembrie 2017. Din acel moment, cetatenii romani nu vor mai avea nevoie de viza pentru a intra in Canada pe perioade de pana la sase luni, calatorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestra sau maritima.
Cu toate acestea, la fel ca in cazul altor calatori scutiti de viza, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinatia Canada.

stirileprotv.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare