default-logo

Decorații, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române

j-f-lozano-decoratie-1Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de ”Mare Cruce” conferit Monseniorului Francisco-Javier Lozano,

În semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor bilaterale dintre România și Sfântul Scaun, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Monseniorului Francisco-Javier Lozano, Arhiepiscop titular de Penafiel și fost Nunțiu Apostolic și Decan al Corpului Diplomatic la București, în perioada 2007-2015, decorația Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de ”Mare Cruce”.
Decorația i-a fost înmânată, la Roma, de E.S. ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, prof. Liviu-Petru Zăpîrțan, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Ambasadei, festivitate la care au participat reprezentanți ai Sfântului Scaun, corpului diplomatic și ai comunităților religioase românești.
În discursul său, Monseniorul Francisco-Javier Lozano a vorbit despre amintirile care îl leagă de România, despre mandatul său ca Decan al Corpului Diplomatic, dar și despre misiunea sa in calitate de Nunțiu Apostolic la București.
“(…) Vă puteți imagina cantitatea mare de amintiri adunate în cei opt ani petrecuți în România, mereu prezente în mintea mea, Nu vreau însă să vă obosesc cu memoriile unui Decan al Corpului Diplomatic. Google este însă capabil să le relateze mai bine ca mine. Este suficeint să faceți un click ( …) Atribuțiile unui nunțiu, cum bine se știe, sunt de a fi în seviciul Bisericii locale, să mențină și, dacă este posibil, să îmbunătățească relațiile cu autoritățile statului. Episcopii, preoții, credincioșii, laicii, parohiile, familiile, mișcările apostolice, instituțiile din România au fost pentru mine, ca nunțiu apostolic, punctul focal al dedicării mele cu multă pasiune…”

Monsenior Francisco-Javier Lozano a vorbit și despre o temă foarte sensibilă și mai puțin plăcută pentru Biserica Ortodoxă din România și Vatican. Excelența Sa a reamintit că din j-f-loz-decpratie-si-steaguricele 2588 de biserici, case parohiale, cimitire și alte bunuri care au aparținut Bisericii Greco – Catolice Unite de la Roma, bunuri confíscate în anul 1945 de regimul comunist, după căderea comunismului ateu și totalitar, au fost restituite adevăraților proprietari, mai puțin de 200, restul rămânând în proprietatea Bisericii Ortodoxe.
Și cum evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Unirii, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, prof. Liviu-Petru Zăpîrțan, s-a referit la semnificația momentului istoric al unirii principatelor române pentru poporul nostru și la personalitatea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. Au fost, de asemenea, invocate reformele pe care le-a realizat țara sub domnia lui Cuza, care au condus România pe calea modernizării și integrării în sistemul de valori europene: creșterea economică, introducerea practicilor democratice, participarea la cultura europeană.

Elena Chiriță / UZPR

Despre Autor

Articole asemanatoare