default-logo

Diplomaţii ruşi expulzaţi din Republica Moldova recrutau luptători pentru estul Ucrainei

Serviciul de informaţii din Republica Moldova crede că cei cinci diplomaţi ruşi expulzaţi din ţară luna trecută erau spioni care recrutau luptători pentru insurgenţa sprijinită de Moscova în estul Ucrainei. Sunt declaraţii ale unei surse guvernamentale şi două surse diplomatice pentru Reuters, transmite Agerpres.
Reuters menţionează că Republica Moldova a expulzat cei cinci diplomaţi ruşi la 29 mai, însă nu a explicat decizia, premierul Pavel Filip limitându-se doar să comenteze că executivul a avut „motive întemeiate”. Potrivit sursei, cei cinci au fost expulzaţi pentru presupusele lor activităţi ca ofiţeri sub acoperire în cadrul agenţiei de informaţii militare a Rusiei, GRU.

Sursele respective au declarat că oficialităţile moldovene credeau că ruşii recrutau luptători din Găgăuzia, care este prorusă şi se opune unei apropieri între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Acestea însă nu au explicat cum anume recrutau cei cinci diplomaţi ruşi luptători, câţi luptători au fost recrutaţi sau motivele recrutării acestora. Reuters menţionează că nu a putut verifica din surse independente acuzaţiile cu privire la activitatea celor cinci ruşi.

Ministerul Afacerilor de Externe al Rusiei a refuzat să comenteze acuzaţiile, iar Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns solicitărilor de a comenta, precizează Reuters. Întrebată de Reuters dacă cei cinci ruşi erau agenţi GRU, o purtătoare de cuvânt a MAE de la Chişinău a declarat că erau diplomaţi şi a refuzat să facă alte comentarii.

Contactaţi de TVR Moldova, cei de la Serviciul de Informaţii şi Securitate au spus că nu comentează informaţiile apărute în presă.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în luna februarie 2017, 41 de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost puşi sub acuzaţie conform art. 141, Cod Penal al RM, (acţiuni de mercenariat). 12 persoane fiind cercetate în arest, altele 29 fiind cercetate în lipsă.

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*