default-logo

Emilia din Chişinău

Adaugat pe 22 Sep 2012
De :
Comentarii oprite

În Republica Moldova, în schimb, aproape că nu există sprijin pentru copiii surzi. Nu există niciun fel de pregătire în domeniul audiologiei, nu există buget pentru implanturi cohleare și nici posibilităţi de informare. Un implant și procesorul de sunet aferent costă 26.500 de euro, o sumă uriaşă pentru o familie normală.
Emilia Proțic, o fetiță de 10 ani, are o mamă de excepţie: ea a început să studieze logopedie ca să-şi sprijine copilul mai bine.
Deja lucrează ca logoped pentru alţi copii cu implant, însă pe Emilia, copilul ei, nu a reuşit până acum s-o ajute cu tehnologia de care are aşa mare nevoie. Prin iniţiativa asociaţiei „Darul Sunetului” din Bucureşti, acum, acest pas este posibil.
Ludmila, mama Emiliei, are educație artistică, studiind vreme de 4 ani coregrafia. După obţinerea diplomei s-a căsătorit şi a născut două fetiţe. După nașterea Emiliei, al doilea copil, care suferă pe lângă surditate și de o gravă deficienţă cardiacă, familia s-a destrămat. Mama și cele două copile s-au mutat într-un sat din afara Chişinăului, la bunici, şi de atunci mama îşi îngrijeşte singură copiii – cu greutate, pentru că slujba ei de director artistic la un institut cultural îi aduce un venit de doar 900 lei moldoveneşti, adică 50 euro pe lună.


Ludmila – sau Liuda, cum i se mai spune – Popazov, spune despre sine că a avut mare noroc. Când Emilia era la grădiniţă, Liuda a cunoscut un profesor croat care i-a arătat ei şi altor mame ale unor copii hipoacuzici, cum îi pot învăţa pe copii să vorbească, fie și puțin. Prin munca mamei sale, Emilia a reuşit să frecventeze o şcoală normală.

Pentru a aduce alinare și altor părinţi, mama Emiliei lucrează într-o organizaţie socială numită „Casa speranţei” din Chişinău, unde predă altor părinţi logopedia. În paralel, ea este studentă în anul doi la Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău şi învaţă meseria de psihopedagog, pentru a o putea ajuta mai bine pe fiica ei şi pe alţi copii.

Prin iniţiativa asociației „Darul Sunetului“ am reușit să strângem suma necesară pentru ca Emilia să primească acest implant. Fără el, Emilia nu mai poate merge la școala care va reîncepe în scurtă vreme, întrucât ea a pierdut și ultimele resturi de auz și protezele auditive nu-i mai sunt de folos.

La fel ca Emilia sunt mulţi copii, și în Republica Moldova şi în România.

De aceea vă rugăm să ne ajutaţi să comunicăm și altora întâmplarea fericită pe care Emilia o trăiește în aceste zile. Vă invităm să ne contactaţi şi să vorbiţi cu mama Emiliei, şi apoi să constatați, în timp, ce schimbare aduce în viața unui copil hipoacuzic implantul cohlear.

Bogdan Stanciu
Președinte, Asociaţia “Darul Sunetului”

N.B.: Un implant cohlear costă mai puțin de 30.000 de euro. Prin comparație, o persoană deficientă de auz și asistată social costă bugetul public de 50 de ori mai mult, iar un copil dintr-un centru de plasament costă 10.000 euro anual. Accesul la implant cohlear înseamnă accesul la o viaţă normală, independentă – pentru că purtătorul său aude, deci poate vorbi, munci și deveni din asistat, un contribuabil integrat în societate. România este, din păcate, o ţară cu o rată foarte slabă de utilizare a screening-ului audiologic neonatal, procedură care depistează precoce deficiențele de auz și deschide drumul pentru protezarea / implantarea timpurie, fiind astfel esențială pentru dezvoltarea auzului și a vorbirii.

Despre Autor