default-logo

Europenele sunt la ele acasă, în patria gimnasticii mondiale

Fosta gimnastă română Laura Cutina a declarat pentru AGERPRES că Europenele de gimnastică artistică de la Cluj-Napoca (19-23 aprilie) sunt ”la ele acasă”, în ”patria gimnasticii mondiale”.
”Cred că aceste Campionate Europene sunt la ele acasă. Adică în patria gimnasticii mondiale, în templul celei mai bune gimnaste a tuturor timpurilor, regina acestui sport, Nadia Comăneci. Să nu uităm că am fost și suntem ceea mai bună școală de gimnastică din lume. Să nu uităm că datorită antrenorilor români multe țări necunoscute în acest sport sunt acum rivalele României. Eu cred că se poate să fim din nou un imperiu în gimnastica mondială, avem talentul în sânge noi românii”, a declarat Laura Cutina, campioană olimpică în 1984, cu echipa, la Los Angeles.

”Gimnastica românească traversează o perioadă grea a istoriei sale și ne plânge inima pentru asta, dar am încredere în antrenorii noștri care au în sânge acest sport și știu ce este de făcut pentru a ieși din nou învingători din această încercare”, a mai spus Laura Cutina-Licaciu.

”Am văzut deja că s-a creat o nouă generație de mici gimnaste, ‘Țară, țară, vrem campioane’, și cred că de acolo trebuie pornit. Am văzut fetița fostei mele colege de echipă Camelia Voinea și cred că o va întrece pe celebra ei mamă. Cred că avem toate șansele să reușim, doar să avem răbdare și încredere și mai ales să-i susținem în munca lor care este foarte grea și necesită timp. Gimnastica românească nu va dispărea, pentru că sunt prea multe persoane care o iubesc și o sprijină. Româncele au sânge de gimnastă!”, a subliniat Cutina, care are în palmares și două medalii de argint cu echipa al Mondiale (1983, 1985).

Fosta gimnastă a spus și ce ar trebui făcut pentru a revigora gimnastica românească: ”Trebuie să investim în cluburi și mai ales în antrenori, să nu mai fie nevoiți să părăsească țara și să facă gimnastică la noi acasă. Trebuie să schimbăm mentalitatea oamenilor, să reînnoim dorința, să dăm emoția și dragostea pentru gimnastică copiilor, viitorul nostru”.
”Gimnastica este cel mai greu sport, ai nevoie de fizic, dar și de minte, de dorință. Când ajungi să-l îndrăgești nu-l poți uita, pune în cui, rămâne cu tine, în inima ta, până la sfârșit, ca un prieten drag, o soră iubitoare. Gimnastica te emoționează până la lacrimi, te ridică pe culmi înalte, dar te coboară și în abis dacă nu o asculți. Cred că aș începe prin a o face cunoscută copiilor, prin ai învăța s-o iubească, s-o îndrăgească la început în joacă, să fie o plăcere să vină în sală, să simtă că le lipsește când nu o practică și apoi când le-a intrat în sânge nimeni nu-i va mai opri. Copiii trebuie să-și dorească să ajungă o stea. Am lucrat ca antrenoare peste 30 ani în Italia și acum aici în Las Vegas și cred că cel mai important este să le predai copiilor cu zâmbetul pe buze, cu bună voie și cuvinte de încurajare și dragoste, să le dezvolți dragostea pentru acest minunat sport”, a adăugat Laura Cutina-Licaciu.

Laura Cutina consideră că Larisa Iordache și Cătălina Ponor au șanse la medalii la toate aparatele la care vor evolua, iar Marian Drăgulescu este și el bine pregătit și poate spera la medalie.

”Am lipsit în ultimii ani din România și nu cunosc prea bine noua generație. Dar le cunosc și le-am urmărit evoluția din ultimii ani Cătălinei Ponor și Larisei Iordache și cred că amândouă ne pot oferi exerciții de valoare pentru medalii la toate aparatele, le admir tenacitatea și voința și sunt sigură că vor reprezenta România cu cinste. La băieți cred că sunt bine pregătiți. Mai cred că Marian Drăgulescu are șanse la medalie, l-am urmărit și este bine pregătit”, a menționat fosta gimnastă.

Laura Cutina-Licaciu a apreciat că este un avantaj pentru gimnaștii români să concureze acasă: ”Eu cred că este un avantaj pentru sportivi să concureze acasă. Publicul este un susținător important, care îți dă aripi. Dorința de a demonstra fanilor, familiei și cunoscuților cât valorezi, cât ești de bun și că meriți să te susțină, să te iubească, îți mărește concentrația și voința”.

”Ce mult mi-aș fi dorit să pot concura la mine acasă, în fața fanilor din țară, ce mult mi-aș fi dorit să mă poată vedea mama și tata, ce emoție trebuie să fie, ce energie pozitivă din partea celor care te iubesc…”, a regretat Laura Cutina că nu a avut șansa de a evolua în România la o competiție de asemenea anvergură.

”Cred că antrenorii au pregătit fizic și moral gimnaștii noștri, eu le-aș spune să aibă încredere în forțele proprii, să fie calmi, dar concentrați în execuție. Este momentul să arate lumii că sunt cei mai buni, că au muncit mult, cu sudoare, dureri și lacrimi pentru acest moment și că este timpul lor, să nu-i deconcentreze nimic și nimeni, să-și spună în gând ‘Eu sunt cel mai bun’ și vor reuși, am încredere în ei”, a mai spus Laura Cutina-Licaciu.

Fosta sportivă nu va fi prezentă la Europenele de la Cluj-Napoca, dar va fi alături de reprezentanții României: ”Cu mare regret pot să spun că nu pot fi prezentă la Cluj, dar voi fi lângă ei cu sufletul meu de gimnastă și le voi ține pumnii”.

Laura Cutina-Licaciu conduce o sală de gimnastică în Las Vegas, împreună cu soțul său, fostul gimnast Daniel Licaciu, care a fost legitimat la Dinamo și a fost component al lotului național de la Reșita din 1983 până în 1988. Laura Cutina Gymnastics Center s-a deschis în urmă cu un an, iar cei doi foști gimnaști lucrează cu 50 de copii între 5 ani și 10 ani, la diferite categorii.

AGERPRES

Despre Autor

Articole asemanatoare