default-logo

EVENIMENT DUHOVNICESC LA VÂRŞEŢ

Hramul sfintei biserici
Urmând tradiţia anilor trecuţi, pe data 25 mai la Catedrala Episcopiei Ortodoxe Române „Înălţarea Domnului din Vârşeţ a fost o zi mare pentru credincioşii români din oraş, dar nu numai. Este ziua în care s-a sărbătorit hramul bisericii.
Daniel Raduţ, preşedintele Comitetului Parohial, afirmă că anul acesta s-au pregătit din plin pentru marcarea sfintei sărbătoare la modul cuvenit. În prezenţa unui număr mare de credincioşi din Vârşeţ şi din împrejurime, sfânta liturghie româno-sârbă a fost săvârşită de un sobor de preoţi: Adrian Boba, Cristian Băbuţ, Andrei Turcoane şi Dragiša Stojadinov, în prezenţa Preasfinţiei Sale Daniil, locţiitor al Episcopiei Dacia Felix.
Credincioşii veniţi la hram au avut prilejul să asiste pentru prima dată la o slujbă religioasă bilingvă. Răspunsurile au fost date de corul bisericesc.
Cuvântul ,,hramh provine vine din limba slavonă şi înseamnă ,,casa în care locuieşte Dumnezeu.h Sărbătoarea Înălţării Domnului este cunoscută şi cu denumirea Ispas. În această zi, creştinii se salută cu „Hristos s-a Înălţath şi „Adevărat s-a Înălţath.
Momentul cel mai solemn al slujbei a fost tăierea colacului. O bucată a fost oferită foştilor naşi, familiei Bocşan, care au făcut donaţii valoroase la biserică. Noua naşă este Cornelia Curia.
Preasfinţitul părinte Danil Episcopul Dacia Felix a rostit un cuvânt de învăţătură referitor la marea sărbătoare a Înălţării Domnului şi a mulţumit tuturor oamenilor de bună credinţă pentru bunăvoinţa de a fi prezenţi la acest eveniment de înaltă încărcătură sufletească.
La sfârşitul sfintei slujbe, tânărul preot Cristian Băbuţ care a fost hirotonit întru iconom (gradul brâul roşu) de către Preasfinţia Sa Daniil, locţiitor al Episcopiei Dacia Felix şi un sobor de preoţi.
A urmat o agapă fraţească la care au luat parte preacucernicii părinţi şi toţi cei prezenţi la slujbă.

Vasilie Petrică

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*