default-logo

Festivalul Internațional al Cărții „Axis Libri”, ediția a IX-a, Galați

Peste 52. 500 beneficiari și vânzări de carte de peste 250.000 euro
Festivalului Internațional al Cărții „Axis Libri”, ediția a IX-a, organizat între 14-18 iunie 2017 de Biblioteca „V. A. Urechia” din Galați a adunat, în „Orașul Teilor”, 251 de edituri cu tot atâția editori și nenumărate personalități care au creat și tipărit carte pentru toate gusturile cititorilor români. Cale de aproximativ o săptămână, municipiul Galați a fost luat cu „asalt” de 52. 500 de persoane, dar și de lumina lină și parfumul îmbătător al florii de tei care au dat o notă specială întâlnirii cu autorii de carte. Vânzările de carte sunt evaluate la 250.000 euro.
A fost un „Regal al Cărții” la care au pus umărul alături de inimoșii bibliotecarii gălățeni, scriitori, ziariști, oameni de cultură și artă din toate colțurile țării și de peste tot unde se vorbește românește. Și-au dat întâlnire cu cititorii personalități precum: scriitorea și ziarista Mariana Sipoș care a adus în atenția iubitorilor de carte volumul „Destinul unui disident -Paul Goma”, apărut la Editura Eikon; Silvia Grossu și mărturiile sale despre „Mitropolitul Gurie, opera zidită în destinul Basarabiei”, Editura „Epigraf” din Chișinău. Cu „Vânzători de amintiri” a venit Tănase Careșca, iar „Cum s-a făcut de am ajuns înțeleaptă” povestește Carmen Mușat-Coman. Cititorii din Galați nu au ratat nici „Întâlnirea cu eroii poveștilor românești”, propusă de Cristina Bujor și Oleg Bujog de la Editura „Epigraf”- Chișinău și nici „Cele mai frumoase legende despre Ștefan cel Mare și Sfânt”, aduse la mila 80 a Dunării de Constantin Bostan și Fundația Culturală „Gh. T. Kirileanu” – Piatra Neamț.
Generalul în rezervă dr. Emil Străinu a prezentat „Servicul Secret de Informații al României. Din memoriile lui Eugen Cristescu…”, Editura „Prestige” – București, în timp ce Filiala Uniunii Scriitorilor Iași, revistele „Convorbiri literare” și „Timpul” i-au cerul lui Valentin Tapalaru „Interviuri până la un punct”, volum tipărit la Editura Doxologia – Iași și „Scara lui Rodion”, Editura Junimea – Iași, moderator fiind Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei USR – Iași.
„Un dicționar al scriitorilor români contemporani”, vol. 7, a adus Ioan Holban, Editura TipoMoldova – Iași, plus „«Revoluțiile colorate», între mit și realitate” ale Brândușei Colesnic, Editura Epigraf – Chișinău, invitat Oleg Bercu, de la Facultatea de Drept și Administrație Publică – Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu” – Cahul, moderator fiind Oleg Bujor, directorul editurii. De asemenea, Ștefan Munteanu a propus cititorilor „La filosofia India y la creation literaria de Mihai Eminescu”, Editura Niram Art, Madrid – Spania; Costel Bunoaica a adus „Autoportret în oglinda concavă” și „Iluminări”, de Arthur Rimbaud, traducere Liliana Ene și prezentate de Ștefan Mitroi de la Editura „Tracus Arte” – București.
De la Festivalul Internațional al Cărții „Axis libri” nu a lipsit nici culoarea locală. Ne vin în minte titlurile: „Cine a golit Prutul de pește”, un volum de proză scurtă al gălățencei Katia Nanu, „Legendele Galaților” și „Mărturii culturale gălățene”, semnate de Ilie Zanfir sau „Testis”, de Teodor Parapiru, cărți apărute la Editura „Axis libri” din cadrul Bibliotecii „V. A. Urechia” – Galați. Cititorii noștri au parcurs „Răspântiile. Șapte miniromane insolite”, cu Dan Plăeșu și au făcut „Strigare în pustie”, cu Vald Vasiliu, publicate la Editura „Sinteze”- Galați. De asemenea, au luat cunoștință de „Spovedanii în oglindă”, cu Vasile Ghica, Ed. Eikon, au fost „În dialog – studii de filozofie creștină, teologie politică și istoria religiilor” cu Ion Cordoneanu, Editura Eikon, au ascultat „Matematicienii despre lume”, prin poezia lui Petre Rău, Editura InfoRapArt- Galați, au parcurs „Țara de sub picior” cu Victor Cilincă, prezentat de Mircea Petean, directorul Editurii „Limes” – Cluj-Napoca sau au urmărit „Bucătăreasa și prezumția de nevinovăție”, vol. II, a lui Grigore Postelnicu, Editura „Axis libri” – Galați. Editura „Olimpias” l-a prezentat pe Mihai Brașoveanu cu „Flori de mină, flori de lumină” (poezii).
În 15 iunie, sub teii din Parcul ”Mihai Eminescu” din Galați, străjuită de prima statuie din țară închinată „Luceafărului Poeziei Românești”, s-a desfășurat deschiderea oficială a Bibliotecii estivale, un program cultural educativ care funcționează cu succes de câțiva ani și care propune gălățenilor de toate vârstele, în anotimpul verii, lectura în aer liber, la umbra teilor bătrâni.
Între multe alt manifestări, în cadrul festivalului, au fost premiați și câștigătorii Concursului de creație literară „Scriitori de ieri, de azi, de mâine”, aflat la a IX-a ediție. S-au prezentat 33 de tineri creatori de eseu, proză scurtă și poezie de factură creștină, iar Marele premiu a fost acordat de organizator – Biblioteca V.A. Urechia” – Galați, tânărului Ilie Răpcianu, elev al Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” – Galați, pentru poezie de factură creștină, o temă inedită pentru acest concurs.
Filiala Galați a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, parte a unui parteneriat mai vechi cu Biblioteca gălățeană, a premiat tot poezia, acordând câte un Premiu pentru creație la ambele categorii de vârstă. Astfel, la categoria I (10-14 ani), Premiul pentru creație a fost acordat elevei Narcisa Șerban, 14 ani, de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” – Galați, iar la categoria a II-a de vârstă (15-21 ani), același premiu a fost înmânat tinerei Andreea Finichiu, 17 ani, elevă la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” – Galați.

O notă aparte în cadrul festivalului a dat și Concursul de șah – Cupa „Axis libri”, ediția a V-a, care a reunit 238 de iubitori ai „sportului minții”, școlari și liceeni din Galați și din localitatea „Unirea”, județul Brăila.
„Manifestarea de la Galați, organizată de biblioteca județeană sub patonajul Ministerului Culturii a fost o reușită și o avanpremieră pentru ediția jubiliară din anul 2018, când vom sărbători a zecea ediție a Festivalului Internațional al Cărții «Axis libri» de la Galați. Mulțumim autorilor, editorilor, moderatorilor, cititorilor, cumpărătorilor și participanților fără de care nu am fi putut vorbi despre frumoasa participare. Îi așteptăm pe toți cei dragi și la următoarea ediție”, ne-a spus profesorul Ilie Zanfir.
Timp de cinci zile, în „Orașul Teilor”, am petrecut dimineți, amiezi și zile cu parfum de tei și de lectură, întâlniri cu autori de carte, am făcut nenumărate popasuri literare care au trasformat municipiul Galați într-o Cetate a cărții și a Cuvântului frumos, întraripat.

Maria Stanciu
Foto: Arhiva Bibliotecii „V. A. Urechia” – Galați

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*