default-logo

Floare de Toamnă – aniversare 12 ani

sergio-faleschini-vinarteS-a terminat culesul viilor, aproape în toata ţara, nu a fost un an prea generos, gerul din iarna trecută, grindina si mai ales suita de ploi au afectat productia de struguri în multe regiuni din ţară dar si din Europa.
Cu aceasta ocazie am constatat că la noi. la români, aprecierea recoltei se face cu mult inainte de terminarea culesului, de regulă in cifre exagerate, anul acesta cu 35% mai mult decat anul trecut. Sa dea Dumnezeu dar eu nu prea cred. Francezii au o vorba din batrâni, legată de recolta: “nu poti stii cat ai produs decat atunci cand strugurii au intrat in cisternă”.
Si uite asa ,cu bucurii, cu necazuri ne apropriem de sarbatoarea vinului nou “Floare de Toamna” eveniment de mare importanta in traditia romaneasca, originea lui se pierde in negura vremii ,cu fine si complexe filiatii religioase, simbolizand in antichitate bogatia spirituala de a trai.
Am spus in diverse ocazii ca, sarbatoarea vinului nou nu am inventat-o noi si nu ne apartine,ea face parte din tezaurul poporului roman. Noi, si aici ma refer la Vinarte, nu am facut decat sa reluam aceasta frumoasa traditie,aproape uitata dupa al doilea razboi mondial, dandu-i un nume simbolic “Floare de Toamna”
Cand am nascocit acest nume, acum 12 ani,ne-am gandit la culoarea vinului proaspat, asemanatoare cu multe flori care apar toamna,ambele – floarea si vinul – avand radacini hranite de “poezia pamantului”
“Floare de Toamna” este un minunat prilej de stat la povesti in lungile seri de iarna,in fata sobei,in familie sau cu prietenii la restaurant,iti reda optimism,placerea de a te bucura de viata,speranta si incredere in viitor.

Pe 12 Noiembrie. sărbatorim a 12-a „Floare de Toamnă”.Am început in 2005, destul de timid, impreuna cu Dr. Ioan Puscă, la celebrul său magazine de vinuri din Piatra Unirii, unde am atras aproape 100 de persoane. In anii urmatori, la eveniment mi s-au alaturat un mare pasionat,regretatul Victor Surdu si sommelierul Marian Timofti , la frumoasa locaţie “Arte & Vino” din Piata Carol, oferind conditii bune pentru un astfel de eveniment. Restaurante de clasă din Nordul si Centrul capitalei dar si din ţară au gzduit succesiv editiile din următorii ani,cu participarea a sute de invitati din toate domeniile de activitate – diplomati, scriitori, ziaristi, artisti etc,toti iubitori ai vinului.In 2014 am extins acest eveniment si peste hotare,la Paris,Roma, Riga,Nisa si Monaco
In acest an, evenimentul este anuntat in aceeasi locaţie unde ne-am răsfăţat anul trecut, frumoasa gradina a Restaurantului HANUL LUI MANUC , un emblematic si minunat lacaş istoric, ales cu grijă de colegii mei sa găzduiasca aceasta frumoasă sarbatoare, în prezenta a peste 700 de invitati din toate domeniile, curiosi sa descopere primul vin al anului.
Urez tuturor invitatilor petrecere frumoasă si ,în închieiere, imi permit,sa parafrazez o celebră strofă a lui Pastorel Teodoreanu, adaptată la acest eveniment:

“Invitat la Floare de Toamna,
am raspuns ca bun crestin
printr-o simpla telegrama:
VIN”

Sergio FALESCHINI

Despre Autor

Articole asemanatoare

  1. Nicolae VASILE

    Mă bucur că, măcar, vin se mai face, și încă bun!… Felicitări celor care-l fac!