default-logo

Foaie Interesantă, proiect ziaristic Orăștian

Orăștia poartă cu sine și numără aproape opt secole. Este firesc, desigur, ca în cadrul tradițiilor sale culturale, publicistica să ocupe un loc de frunte. Putem afirma chiar că la începuturile modernizării presa a fost înaintea tuturor celorlalte domenii ale spiritului, fapt ce relevă importanța multiplă și valoarea acestei activități. Fără teama de a greși putem spune cu dreptate că Orăștia a scris și ea o pagină de onoare în istoria presei românești.
S-a cam ales praful de publicațiile culturale de la noi. Nimic n-a mai rămas din audiența, efervescența și influența (deopotrivă literară și ideologică) pe care-o aveau în anii ’90, nici măcar din diversitatea anilor 2000. Între timp, însă, mai toate revistele importante din acea perioadă au cunoscut diverse niveluri de dispariție: unele la propriu (din lipsa finanțărilor), altele au dispărut pe limba lor, reinventându-se neinspirat odată ce au ajuns pe mâini nepricepute sau rău intenționate. Cele mai multe au ajuns biete publicații fantomă, cu tiraje infime sau cu apariții din când în când, fără distribuție, mai mult online, dar cu o formulă neadaptată online-ului (unele au și conturi de Facebook, dar postările au o frecvență trimestrială).

„Foaie interesantă” este un bilunar cultural ce are drept scop cultivarea simțului frumosului și dezvoltarea capacităților de creație în rândul tuturor celor interesați de artă, de cultură, de creație și frumos. Totodată această publicație bilunară aduce știri și comentări din viața culturală a burgului și mai ales în ceea ce privesc evenimentele de cultură și istorie, conferințe și spectacole artistice, popularizează cărți și scriitori, galerii de artă și manifestări sportive organizate în zona cetății în care când a fost tipărită Palia.
„Foaie interesantă” nu se dorește a fi un înlocuitor ci un bilunar de gen magazin cultural ce să aducă cititorului un plus de cunoaștere a locurilor în care trăim, a oamenilor de seamă pe care Orăștia ia avut, dar și să-i facă cunoscuți pe cei cu care ne întâlnim zilnic pe stradă și fac lucruri ce merită să rămână consemnate. Acestea sunt doar câteva din tematicile care vor fi abordate în numărul care urmează. Atenționez! Pe parcurs se va mai face o selecție a lor, ceea ce înseamnă că ceva poate fi eliminate sau adăugat în funcție de ce doresc cititorii, rămânând neschimbat în țelul propus, anume cultura! Prin cultură înțelegând și cultura civică sau religioasă, tot cultural este (în concepția redactorului șef) un eveniment
Publicul țintă, pentru „Foaie interesantă” sunt toate persoanele, de toate vârstele, pentru că tematicile abordate pot să intereseze aproape pe oricine în aceeași măsură.

Structura publicației
Prima pagină se vrea un succint breviar conținând materiale de mai multe genuri. De la editorialul redactorului șef, ce deschide bilunarul la un scurt prolog la paginile din interior.
Ultima pagină este rezervată prozei scurte umoristice și artei plastice ilustrative.
Paginile din interior
Paginile 2-3 sunt pagini rezervate vieții așa cum se vede din stradă în Orăștie, Broos, Szászváros. Și dezvoltă materiale legate de viața de astăzi și ieri a comunității Orăștiene.
Ca paginile 3-4 să fie rezervate evenimentelor zonale și fotocronici.
Urmează paginile 6-7 în care sunt prinse între „acolade și ghilimele” monumentele arhitectonice și urbanistice locale (Biserici, zone și case monument istoric sau cu fațade ieșite din comun). Dar și evenimentele culturale ale zonei sau a oamenilor din Orăștiei.
Cele mai dragi mie (Dan Orghici) îmi sunt paginile 8-9. Deoarece aici sunt prezente „Personalități ale prezentului”, în descriere și interviu, dar și rubrica permanentă denumită „Precursori” în care vom cunoaște acei oamenii din burgul Paliei care au lăsat urme adânci în cultura și viața științifică națională și mondială.
Prezentă este și cultura civică, pentru care „Foaie interesantă” pune la dispoziția cititorului paginile 10-11. Aici se pot citi materiale cu referință la „Efectul faptelor noastre”, „Despre căsătorie”, Codul bunelor maniere și am început cu simplul „Servus”.
În interiorul paginilor 12-13 se împletesc normal, așa cum de altfel trebuie să fie gândul creștin despre Sfinții și sfințenie în viziunea creștină cu prezentarea de carte și invitația la lectură.
Penultimele două pagini, respectiv 14-15 sunt dedicate celor cărora muzele le șoptesc, prozatorilor și poeților, aici Clio, Thalia, Erato, Euterpe sau Calliope aștern harul lor peste oamenii rezultând proză și poezie de bună calitate.
Numărul obișnuit al bilunarului „Foaie interesantă” fiind de 16 pagini.
Semnatarii articolelor sun diverși și toți deciși să facă muncă de bună calitate, nu sunt doar Orăștieni ci și ziariști sau mânuitori de condei din țară și din afara granițelor.

Dacă v-am convins vă așteptăm alături de colectivul redacțional, vă vom publica textele cu drag devenind astfel prieteni ai Orăștiei.
Deși jurnaliștii din presa scrisă au ocupat pentru al treilea an consecutiv primul loc in Topul 10 al celor mai rele meserii din lume. Stresul, veniturile salariale, mediul de lucru si perspectivele de evoluție profesională factori fizici și emoționali, numărul de ore lucrate in fiecare săptămână, au fost criteriile principale avute in vedere in realizarea acestui clasament. Totuși presa scrisă este în continuu declin, resimțim cu toți acest adevăr, (în orașul cu trei ziare locale nu mai există distribuitorii de ziare, ultimele două chioșcuri fiind închise la începutul lunii Iulie A.C.) dar informația tipărită, cred eu, trebuie salvată iar redresarea poate venii cu ajutorul presei locale. Acesta este și țelul bilunarului cultural „Foaie interesantă”.

Dan Orghici

Despre Autor
  1. Dan Orghici Reply

    Mulțumesc!

Comenteaza

*