default-logo

Gala laureaților premiilor UZPR, acasă la…TVR

Deosebit de inspirată s-a dovedit alegerea Televiziunii Române ca loc pentru organizarea Galei premiilor UZPR pe 2016. Modernul Studio 2, care poartă numele lui Iosif Sava, a fost o gazdă excelentă pentru cei veniți să-i vadă și să-i aplaude pe cei mai buni colegi de breaslă, dar și de la posturile de Radio sau din presa scrisă, premiați de juriile desemnate pentru cele nouă secțiuni. Importantul eveniment avea să fie transmis ulterior pe TVR 2, TVR Moldova și TVR Internațional.
Tema generală, „Prezenți în spațiul public”, a dat serios de furcă nu numai jurnaliștilor cu vechi state de serviciu, ci și celor mult mai tineri, laureații fiind desemnați după lungi discuții. De aceea, preferințele juriilor s-au oprit, nu o dată, la câteva nume, care au primit in corpore laurii. Astfel, la secțiunea Presa scrisă, opțiunile au mers spre trei persoane din zona Transilvaniei care activează în domeniu de 47 de ani (Mariana Cristescu, de la cotidianul „Cuvântul liber” din Tg. Mureș, autoare și a 20 de volume de poezii), 26 (Adrian Crânganu, de la ” 7 Zile Caras Severin din Caransebeș) și 16 (Dragoș Bako, pentru textele publicate la rubrica „Editorialul zilei” a cotidianului „Tribuna Sibiului’).
La carte publicistică a urcat mai întâi pe scenă octogenarul Gheorghe Coandă, ziarist și scriitor din vechea cetate de scaun de la Târgoviștei, care a luat premiul Restituiri publicistice pentru „Triada literatorilor istorici Heliade-Eminescu-Caragiale”, lucrare prefațată de academicianul Mihai Cimpoi din Republica Moldova. L-a urmat Dan Gîju, ziarist, scriitor, editor și membru al echipei Teatrul Nostru, pentru „Istoria presei militare”, încadrată la premiul Enciclopedica. A fost premiat și graficianul ploieștean Nicolae Ioniță pentru volumul „Eminescu, ziaristul”, în care a selectat nu mai puțin de 94 de artiști ai genului din 93 de țări.
Cea mai tânără laureată, Eveline Păuna, consilier multimedia de numai zece ani în presa on-line, s-a dovedit o prezență agreabilă, revenind pe scenă, peste câteva zile, de data asta în calitate de prezentatoare a premiilor „Eminescu, jurnalistul”‘.
Un premiu cu o conotație aparte, a purtat numele lui Ion Marin, ziarist, fondator al cotidianului Ultima oră, scriitor, cadru universitar, care a plecat dintre noi în urmă cu un an. Distincția i-a fost acordată colegei Roxana Istudor, de la revistele UZP, Europa și Balcanii, Ultima Oră.
Ion Cuzuioc, ziarist, scriitor și medic din Chișinău, cu o experiență de peste 50 de ani în aceste domenii, ne-a reținut atenția printr-o serie de amintiri legate de activitatea sa.
Presa vorbită a fost premiată la secțiunile Producții de Radio, Spectacole și Producții de Televiziune, dar și la Marele Trofeu al Galei. Corina Negrea, de la Radio România Cultural și Mihaela Helmis, de la Radio România Actualități s-au remarcat prin emisiunile documentare sugestiv intitulate ‘Pe frontul vaccinării”, respectiv „Amprente de aur”. Li s-a alăturat Mircea Ionel Popi, de la Radio Helsinki, Graz, Austria, al cărui premiu l-a ridicat fiica sa.
Trei emisiuni de pe micul ecran, de la tot atâtea televiziuni, au fost preferate de juriu. Într-o ordine aleatorie, „Exclusiv în România”, realizată la TVR de trio-ul Cristian Tabără, Cristina Madgearu, Marin Găbudean, „România, te iubesc”, la PRO TV, de un grup de șase autori și „În Premieră’ la Antena 3, făcută de Carmen Avram și cinci colegi. Prilej pentru o remarcă a unuia dintre prezentatorii Galei, care i-a invitat pe laureați să se așeze pe același fotoliu destul de larg.
Un teleast care este la TVR de patru decenii, Sorin Burtea, a fost premiat pentru emisiunea talk-show „Economia-Investiții în România” , alături de un coleg ceva mai tânăr, Claudiu Lucaci, pentru documentarul „Mica Românie din America”, realizat în urma unor discuții cu concetățeni realizați pe acele meleaguri în ultimii ani.
Marele Premiul al Galei a luat drumul dulcelui târg al Ieșilor, cum zicea unul dintre clasicii literaturii noastre. L-a ridicat un grup de șase tineri reporteri, care au umblat zile în șir prin județe din Moldova, drumuri finalizate cu filmul „25, o pasăre călătoare”, dedicat împlinirii unui sfert de secol de la înființarea TVR Iași. Distincția este a doua, după cea primită la gala Asociațiilor televiziunilor publice din Europa, desfășurată în Portugalia.
Printre cei care au înmânat premiile oferite la Gala UZPR s-au aflat Neagu Udroiu, care a debutat la Scânteia tineretului, continuând la Televiziunea Română, Agerpres, Rompres și ca ambasador în Finlanda, Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Irina Radu, Președinte-Director General al Televiziunii Române, scriitorii Dan Lupescu, Miron Manega, George Stanca, Gheorghe Frangulea, președintele Comisiei de atestare a jurnaliștilor profesioniști, Petrișor Obae.
Monica și fratele ei, Alex Anghel, Cătălin Pepe Rădulescu, Mihai Ionescu, două perechi de foarte tineri dansatori și 22 de copii cu reale aptitudini vocale ne-au încântat în momentele de pauză survenite de-a lungul celor aproape două ore și jumătate. Pe parcursul cărora am schimbat impresii despre reușita manifestării cu trei adevărate grații publiciistice: Rodica Subțirelu, Redactor șef la Cronica Timpului, Mihaela Meme Rusu, Secretar general de redacție și Veronica Ioniță, asul din mâneca membrilor Comisiei de atestare jurnalistică. Un cuvânt de apreciere și pentru Irina Păcurariu, prezentatoarea evenimentului.

Radu LEVÂRDĂ

Foto: Florin EȘANU

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*