default-logo

Ghidul siguranţei ziaristului contemporan

SIRTE, LIBYA - OCTOBER 5:  Journalist Jim Foley films Libyan NTC fighters attacking the west side of Colonel Gaddafi's home city of Sirte on October 05, 2011 in Libya. NTC forces are continuing their advance on Colonel Muammar Gaddafi's hometown of Sirte. (Photo by John Cantlie/Getty Images)

SIRTE, LIBYA – OCTOBER 5: Journalist Jim Foley films Libyan NTC fighters attacking the west side of Colonel Gaddafi’s home city of Sirte on October 05, 2011 in Libya. NTC forces are continuing their advance on Colonel Muammar Gaddafi’s hometown of Sirte. (Photo by John Cantlie/Getty Images)

Proaspăt lansat, „The James W. Foley Guide on Journalists’ Safety” suscită un mare interes şi este foarte bine văzut de breasla jurnaliştilor.
De ce? În primul rând pentru că este un document elaborat şi foarte bine documentat, realizat de Şcoala de Jurnalism a Universităţii „Northwestern” şi Fundaţia James W. Foley. În al doilea rând, pentru că sintetizează provocările şi riscurile – dintre cele mai serioase în multe cazuri – la care este supus ziaristul contemporan. Nu în ultimul rând, întrucât este o preţioasă orientare pentru profesorii de Jurnalism, în demersul lor de a le reda studenţilor, viitori profesionişti în domeniu, toată paleta de reacţii potenţiale pe care le poate genera munca lor.
Despre ce este vorba, concret? Despre un curriculum de trei lecţii, prin care viitorii ziarişti află încă de pe băncile universităţii despre riscurile transmiterii ştirilor din zonele de conflict, despre cum să le evalueze, cum să se ferească de ele, cum să gestioneze situaţiile dificile la care îi supune practicarea acestei meserii în zilele noastre şi cum să-şi avertizeze colegii de breaslă depre experienţele cu care se confruntă. Primul curs utilizează ca fundament documentarul premiat „Jim: The James Foley Story”, care detaliază capturarea, detenţia şi uciderea ziaristului american James Foley de către Statul Islamic. Următoarele două părţi ale ghidului relatează experienţe concrete ale unor ziarişti aflaţi în linia întâi a informării din zone periculoase, provocându-i pe studenţi să mediteze asupra judecăţilor pe care trebuie să le facă în condiţii extreme, în care uneori chiar viaţa le este pusă în pericol, în care îşi riscă permanent libertatea şi integritatea fizică. „După ce a fost eliberat din captivitatea în Libia, Jim a început să le vorbească studenţilor la Jurnalism despre pericolele la care se expun, pentru a-i face să înţeleagă cât mai mult din ce îi aşteaptă, dar şi că munca lor este de cea mai mare importanţă pentru democraţie”, arată profesorul de Jurnalism Ellen Shearer, care a contribuit la redactarea ghidului. „Acest ghid este o extensie a muncii lui Jim. Cursul de educare pentru siguranţă vine în completarea pasiunii lui pentru libertatea presei, punând la îndemâna studenţilor unelte esenţiale cu care să se poată apăra atunci când se află în slujba unor interese umanitare, dar şi în situaţii grele”, adaugă mama lui Jim Foley, Diane, pentru „Northwestern”. La rândul ei, Delphine Halgand, de la „Reporteri fără frontiere”, punctează faptul că „apărarea şi sprijinul pentru ziariştii aflaţi în situaţii de risc, ţinuţi în captivitate sau în detenţie, este principala noastră activitate în fiecare zi. De aceea suntem atât de optimişti vizavi de acest curriculum unicat şi considerăm că orice tânăr care aspiră la a face meseria de jurnalist ar trebui să-l studieze”.

Roxana Istudor

Despre Autor

Articole asemanatoare

  1. Valentin Uban

    O initiativa interesanta si utila ziaristilor de pretutindeni, pe care probabil si Facultatile de Jurnalism din Romania o vor promova.