default-logo

Gratierea pentru mita si trafic de influenta, respinsa in Comisia juridica. Decizia luata cu privire la abuzul in serviciu

Adaugat pe 04 Mai 2017
De :
Comentarii oprite

Rasturnare de situatie in Comisia juridica din Senat, dupa ce senatorii din aceeasi comisie au decis sa-i scape de puscarie pe cei inchisi pentru mita, trafic sau cumparare de influenta.
Proiectul de lege al gratierii, finalizat joi de Comisia juridica, urmeaza sa intre luni in plenul Senatului pentru dezbatere si vot final, dupa ce, tot luni, senatorii juristi vor adopta raportul de admitere al actului normativ.
”Din punctul meu de vedere, si fiind vorba si despre o lege organica, este obligatoriu ca proiectul de lege sa intre la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil sa lasam dupa atata timp sa treaca prin adoptare tacita, mai ales ca am obtinut si prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Serban Nicolae la finalul sedintei Comisiei juridice de joi.
Senatorii juristi au stabilit sa centralizeze pana cel tarziu vineri toate modificarile aduse proiectului de lege a gratierii si sa le trimita Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General si Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru eventuale observatii, urmand ca aceste institutii sa transmita punctele de vedere pana luni, inaintea sedintie Comisiei juridice in care va fi dat votul pe raportul care urmeaza sa intre, in aceeasi zi, in plenul Senatului.
Pe internet, dar si in Piata Victoriei din Capitala si in alte orase, oamenii au protestat vehement miercuri seara, asa ca joi dimineata, politicienii au decis exact contrariul.
Amendamentele controversate au fost propuse de social-democratul Serban Nicolae si de fostul presedinte Traian Basescu.
Gratierea pedepselor pentru mita si trafic de influenta a fost respinsa, joi, in Comisia juridica a Senatului, dupa ce PNL si USR au cerut reluarea votului dat miercuri.
Propunerea PNL si USR de a respinge amendamentele prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati a fost adoptata cu 5 voturi ”pentru” si 4 abtineri.
Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD) si 3 ”impotriva” (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.
Premierul Sorin Grindeanu a scris miercuri pe Facebook ca Guvernul nu sustine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind gratierea adoptate. Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, ca „dezaproba categoric” amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridica a Senatului.
Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, a declarat joi, la Parlament, referitor la opiniile separate ale premierului Sorin Grindeanu si ale liderului PSD, Liviu Dragnea, pe tema gratierii, ca Guvernul nu a dat o solutie alternativa cu privire la conditiile din penitenciarele din Romania, iar, cel mai probabil, Executivul are deja pregatiti banii pentru amenda de la CEDO.
„Domnul Dragnea a declarat ceea ce a declarat in mod constant. Mie mi se pare firesc, nu e o noutate, nu stiu de ce ar trebui sa fie o surpriza. A spus ca nu este de principiu in favoarea gratierii, ci este categoric impotriva gratierii faptelor de coruptie. (…) Este o chestiune de politica penala. Unii au o opinie, altii au alta opinie. Spre exemplu, am vazut ca domnul prim-ministru am vazut ca nu sustine amendamentele, ci sustine proiectul Guvernului. E un punct de vedere (…). Probabil ca Guvernul are deja banii pregatiti pentru amenda de la CEDO. In afara de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, Guvernul nu a dat inca alta solutie alternativa. Daca, pana cand ajunge proiectul legii gratierii pe masa presedintelui Iohannis, Guvernul reuseste sa evite amenda de la CEDO sau reuseste sa faca bani pentru amenda de la CEDO, nu mai e nevoie de legea gratierii”, a afirmat Serban Nicolae.
De asemenea, Comisia juridica a Senatului a respins, joi, gratierea pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese, dupa ce doar cinci senatori de la PSD si ALDE au votat in favoarea gratierii acestor fapte.
Senatorul PMP Traian Basescu a facut o pledoarie de aproximativ un sfert de ora in fata senatorilor juristi in favoarea gratierii celor condamnati la inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, sustinand ca in Romania aplicarea acestei infractiuni este una defectuoasa, ea devenind, in opinia sa, un instrument de control al institutiilor politice.
In favoarea gratierii pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese au votat doar cinci senatori, de la PSD si ALDE, din cei 11 ai Comisiei juridice a Senatului, numar insuficient pentru ca propunerile sa fie adoptate.
Traian Basescu a fost cel care a facut o lunga pledoarie in favoarea gratierii abuzului in serviciu.
”Eu sustin sa gratiem abuzul in serviciu, care a devenit un instrument de control al institutiilor politice (…) Problema abuzului in serviciu a fost tratata abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea ca are 2.150 de dosare in lucru pe abuzul in serviciu. In acelasi timp, ma uit in Europa: nu cred ca in toate statele membre ale Uniunii Europene gasim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasa, a demonstrat-o si Curtea Constitutionala”, le-a spus Traian Basescu senatorilor juristi.
Fostul presedinte al Romaniei a dat exemplul recomandarilor Comisiei de la Venetia, care spune ca abuzul in serviciu trebuie ”interpretat in sens ingust si aplicat cu un prag inalt”.
”Comisia de la Venetia vine si spune: legea trebuie sa fie previzibila, sa aiba acuratete juridica si sustine ca astfel de acuzatii sunt in mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Venetia considera ca prevederile abuzului in serviciu trebuie interpretate in sens ingust si aplicate cu un prag inalt. La noi s-a inteles prag de bani. Gresit. Comisia de la Venetia explica pragul inalt: astfel incat sa poata fi invocat numai daca fapta e de natura grava. Exemple: infractiuni grave impotriva proceselor democratice, subminarea autoritatii administratiei publice, incalcarea drepturilor fundamentale. Noi ii trimitem pentru abuz in serviciu in loc sa ii trimitem pentru orice alta infractiune. Abuz in serviciu, 12 ani de inchisoare”, a mai spus Traian Basescu.
Guvernul a anuntat ca nu sustine gratierea pentru niciuna din cele doua infractiuni.
Pentru gratierea pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu au votat Serban Nicolae, Liviu Brailoiu, Marian Pavel (PSD), Ionut Sibinesc (ALDE) si Csaszar Kalroly Zsolt (UDMR). Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu nu au votat, la fel ca PNL si USR.

stirileprotv.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare