default-logo

Gutiera Prodan, distinsa doamnă a culturii românești

Adaugat pe 29 Apr 2017
Comentarii oprite

Am scris și continuu să scriu despre oamenii de cultură, artă și literatură, căci, ca un reprezentant al acestei bresle creative, îmi vine mai ușor să-i apreciez și să le înțeleg suișurile și coborârile de care nu se pot lipsi, indiferent de harul cu care i-a înzestrat bunul Dumnezeu. Am scris despre zeci și zeci de artiști, regizori, compozitori, interpreți, dansatori, pictori, meșteri populari, scriitori, ziariști, savanți, medici, ingineri, profesori, preoți și oameni simpli de la țară, care-și fac meseria cu sârg, onoare și demnitate. Și totdeauna când scriam despre eroii eseurilor mele mă întrebam de ce unii din ei sunt etichetați amatori, iar alții profesioniști, odată ce fiecare dintre ei creează la cel mai înalt nivel de profesionalism?!
Se știe că dacă sursa de existență a unui artist sau jurnalist este cea pe care i-o plătește teatrul sau redacția, atunci acești oameni de creație pot fi socotiți profesioniști, căci trăiesc, de bine de rău, din munca pe care o profesează zi de zi. Dar dacă la noi, practic, niciun scriitor nu este plătit de editura unde-și văd lumina cărțile sau de revistele în care-și publică creația, denotă că întreaga noastră breaslă scriitoricească este una de amatori, cu alte cuvinte chiar și cei mai renumiți scriitori sunt amatori. Acest lucru îmi amintește de perioada sovietică, de gogoșile pe care ni le spuneau cei de sus, cum că hocheiștii și fotbaliștii sovietici sunt amatori, căci cu toții sunt angajați și lucrează la diferite fabrici și uzine, deși ei nici nu știau unde se află organizațiile respective, pe când sportivii din America, Anglia sau Italia sunt plătiți și altă îndeletnicire nu au. Și astăzi unii scriitori sunt întrebați ce universitate scriitoricească au absolvit și cât primesc pe lună, fără să știe că nu există școală de scriitori și nimeni dintre ei nu poate exista din scrisul dat. Distinșii interpreți Ion Dolănescu și Nicolae Sulac n-au absolvit nicio instituție muzicală specială, dar cu cântecele lor au cucerit inimile a milioane și milioane de oameni. Vestitul meșter popular Liubomir Iorga l-a fascinat pe președintele SUA Bil Clinton cu melodiile sale interpretate cu har la diverse instrumente populare; liderul de la Casa Albă l-a întrebat ce Conservator din lume a absolvit, pentru ca maestrul nostru să răspundă, în prezența președintelui Republicii Moldova: „Conservatorul din Manta!”. De unde putea să știe președintele SUA că la Manta, satul de baștină, Liubomir Iorga a absolvit școala de… 7 clase?
Distinsa ziaristă profesionistă Gutiera Prodan n-a studiat la nicio școală specială de pictură, dar a reușit într-un timp relativ scurt să-i uimească prin ceea ce creează pe pânză nu numai pe artiștii plastici, dar și pe cei mai exigenți critici de artă de la noi. Cunoscută în lumea ziaristici ca una din cele mai bune, mai profesioniste din această breaslă, Gutiera Prodan, chiar de la debutul său expozițional, a demonstrat că Dumnezeu a mai hărăzit-o și cu alte calități creative și că pânzele sale vor avea „de vorbit” încă mult timp. Și ele vorbesc din ramele cu care sunt îmbrăcate ornamental. Vorbesc despre natura ce ne-nconjoară și ne bucură cu frumusețea ei, despre anotimpurile și visurile noastre, despre culorile curcubeului și-ale vieții omului. Acumulând o experiență bogată în exprimarea metaforică a cuvântului artistic, artistul plastic Gutiera Prodan îl redă cu ușurință pe pânză, în culori. În unele picturi autoarea lor este realistă, în altele visătoare, iar o bună parte dintre pânze impun privitorii să mediteze, insuflându-le optimism în viață grație culorilor și frumosului de pe ele. Pictorița Gutiera Prodan nu se impune pe sine la redarea naturii pe care o vede sau pe care și-o imaginează, căci autoarea trăiește cu ea și nu-i rămâne decât s-o exprime în viziunea sa artistică. Și celui căruia îi este dat să privească la tablourile artistului plastic îi vine ușor să înțeleagă opera maestrului, căci simplitatea culorilor și bogăția spirituală a autorului se îmbină armonios.
Gutiera Prodan este o jurnalistă cu experiență, călătorește mult și ceea ce vede și retrăiește scrie cu penița și surprinde cu aparatul de fotografiat, pentru ca mai apoi să pună totul la dispoziția telespectatorilor în emisiunile sale televizate și cititorilor în diverse publicații de profil.
S-ar părea că de o altă expunere nu mai este nevoie. Poate pentru unii, dar nu și pentru Gutiera Prodan, care-n pictură are o cu totul altă viziune artistică. Și, așa cum nu este poet ca să nu-i dedice vreo poezie mamei sale, așa și Gutiera Prodan n-a pierdut momentul de har și a „meșteșugit” din culori „Flori pentru mama”, „Mărțișori” și chiar „Îngeri”. Pânzele „Visuri”, „Zorile dimineții” , „Anotimpurile”, „Soare în infinit” ș.a. vin să-l pregătească pe om pentru o zi frumoasă, plină de visuri și bucurii. Volens-nolens, pictorul intră-n contact imaginar cu privitorul creației sale. Am avut ocazia să fiu prezent la mai multe expoziții de pictură ale artistului plastic Gutiera Prodan și să urmăresc, și din interes profesional și din curiozitate, reacția vizitatorilor vernisajelor respective, ca să constat cu bucurie că autorului tablourilor i-a reușit de minune să se-nțeleagă cu admiratorul creației sale. Pe cititor, spectator, ascultător și privitor este greu să-l induci în eroare, căci îți poate deconspira foarte ușor falsul, stângăcia și imaginația neadecvată perceperii sale. Gutiera Prodan a ținut și ține cont de aceste subtilități fine ale limbajului pictural care-l pot dezamăgi pe privitor și, de aceea, vine în pictură cu adevărul, bogăția și simplitatea ei. Cel care are prilejul să admire pânzele pictoriței se poate deplasa imaginar și-n satul de baștină unde și-a petrecut copilăria, și prin livezile cu copacii fructiferi înfloriți, și pe imașul cu iarbă verde și mustoasă, cu fluturi și gâze zburând din floare-n floare, să întâlnească zorii dimineții și să petreacă cu nostalgie soarele care apune de pe cer.
Se știe bine că pe lumea aceasta nimic nu este întâmplător, toate cele ce se perindă în jurul nostru își au timpul, locul și orânduiala lor. Nici începutul creației picturale a Gutierei Prodan nu a fost întâmplător. Aflându-se într-o deplasare de serviciu, acum patru ani, în India, domnia sa a vizitat Simpozionul de Artă, ca să admire tablourile expuse. Mai mult, Sfântul Duh din interiorul ei i-a sugerat ideea c-ar fi bine să-și încerce și ea norocul în pictură. Gutiera Prodan și-a ascultat sfătuitorul interior, ca să-și expună viziunea pe pânză. Aprecierile nu s-au lăsat mult așteptate și chiar cei mai versați specialiști în pictură au fost încântați de cele realizate de către tânăra lor colegă, ca în final să-i găsească un loc de onoare pânzei pictate chiar în Galeria de Arte din India. Peste 100 de tablouri pe pânză și în ulei, creionări picturale, a reușit să realizeze Gutiera Prodan de la începutul ei de bun augur. De lucrările sale s-au bucurat vizitatorii expozițiilor vernisate în Polonia, România, Italia, Ungaria și Franța, care au captivat publicul prin expresivitatea lor artistică profesională.
Cunoscând-o de ani de zile pe distinsa Gutiera Prodan, pot consemna şi alte calităţi umane ale ei. Este o fire romantică, plină de viaţă, comunicativă, sociabilă, îi place să călătorească, să cunoască lume, să filmeze, să fotografieze şi să descrie cu lux de amănunte cele văzute, ca să împărtăşească impresiile şi cu telespectatorii emisiunii „Bună dimineaţa” şi cu cititorii fideli ai revistei „Viaţa ta”. Sunt ferm convins că principiul de viaţă al jurnalistei și artistului plastic Gutiera Prodan, maestru al Artei, care a primit Medalia jubiliară „200 de ani de la naşterea primului Mitropolit al Moldovei Bănulescu Bodoni” – „Procedează întotdeauna aşa încât să nu-ţi fie frică sau jenă pentru faptele sau acţiunile tale” – este o conduită nu numai în activitatea sa profesională, dar şi o povaţă maternă pentru cei doi copii ai săi, Iurie şi Cristina, precum și un îndemn de colaborare şi prietenie cu oamenii dragi ei.
Cu ceva timp în urmă am scris un eseu despre jurnalista profesionistă Gutiera Prodan, articol publicat în unele reviste de profil și în cărțile mele de publicistică „Universul infinit” și „Din suflet, cu suflet, pentru suflet”. Cititorii au apreciat cu adevărat cele inserate despre profesionalismul ziaristic al Gutierei Prodan. Sunt convins că ei vor aprecia la justa valoare și creația picturală introdusă cu multă abnegație și în paginile albumului „Clipe în veșnicie”.
În prezent, pictorița Gutiera Prodan își pregătește creația pentru o nouă expoziție personală de tablouri pe pânză și în ulei. Să ne bucurăm cu toții de un nou nume în arta picturală care îmbogățește lumea culturală de la noi!

P.S: Recent, distinsa doamnă a culturii Gutiera Prodan, Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România filiala Chișinău, a fost declarată „Jurnalistul anului 2016!”. Felicitări și noi succese pe tărâmul ziaristicii și al picturii românești!

Ion CUZUIOC
scriitor și publicist,
Ambasador al Păcii (ONU)
(Revista UZP, nr. 6)

Despre Autor

Articole asemanatoare