default-logo

Hrană pentru suflet

În secolul tehnologiei și al informaticii, cartea tipărită cunoaște un declin. Suntem zilnic bombardați cu atâta informație încât nu mai avem răbdare să deschidem și o carte. Lipsa timpului de lectură este marea problemă a cititorului anului 2017. Tumultul unei vieți agitate, împărțită între lucrul de la serviciu și problemele de acasă ne determină să preferăm titlurile sumare găsite în Internet, informațiile ascultate la radio în timp ce ne aflăm în mașină sau emisiunile televizate pe teme de divertisment.
O altă mare problemă a cititorului zilelor noastre este ce carte să cumpere. Intri într-o librărie și te întâmpină rafturi cu mii de cărți. Dacă vrei să descoperi un autor contemporan, nu ai cum. Singurele indicatoare sunt reclamele comerciale care nu întotdeauna te îndrumă spre un volum bun ci, câteodată, doar către un autor care a avut fondurile necesare să își facă reclamă.
Scriitorii sunt dezamăgiți. Ei trudesc din greu să aducă la lumina tiparului un volum, de multe ori cheltuielile sunt pe socoteala lor și, într-un final, nu pot să-și prezinte opera publicului. Mulți au încercat internetul, rețelele de socializare, cărțile electronice etc., dar și aici cititorii sunt limitați și, în general, aceia care sunt dispuși să citească nu sunt dispuși să și plătească pentru o carte pentru că s-au obișnuit că internetul aduce informație gratis.
În Israel, poporul cărții suferă de acest declin al lecturii. De curând, au avut loc dezbateri furtunoase referitoare la alocarea de fonduri pentru „Săptămâna cărții evreiești”. Întotdeauna Guvernul israelian a susținut această manifestare culturală, dar acum face un pas înapoi. Este adevărat că sărbătorirea și citirea cărților nu trebuie să se limiteze la o săptămână din an. Volumele ar trebui să fie disponibile și accesibile zilnic ca parte integrantă a vieții noastre culturale.
Este absolut necesar să se finanțeze evenimente la care autorii să-și lanseze operele, povestitorii să le citească copiilor, să le insufle dragoste pentru carte și să aibă loc prelegeri despre cărți.
În peisajul israelian, există scriitorii de Limbă Română care putem spune că fac imposibilul. Fără finanțări guvernamentale, fără sponsori bogați, fără sprijin instituțional, oameni entuziaști organizează cel puțin o dată pe lună întâlniri cu cititorii, lansări de carte și lecturi. Poezii, romane, eseuri, nimic nu lipsește din peisajul literar românesc din Israel. Poeta Maria Găitan Mozes a tipărit de curând o carte cu poezii pentru copii. Este foarte important ca cei mici să ne vadă citind, să le transmitem dragostea pentru cuvântul scris, să înțeleagă că cititul este hrana spirituală a sufletului.
Există campanii Guvernamentale care explică publicului larg pericolele fumatului sau ale consumului de droguri. S-ar putea face campanii eficace care să convingă oamenii să citească o carte și să dezvolte obiceiuri de lectură.
În luna iunie, va avea loc la Ierusalim Târgul Internațional de carte sub auspiciile Primăriei Capitalei și sub patronajul primarului Nir Barkat. România va participa, ca de fiecare dată, cu un stand generos de carte. La conducerea Ministerului Culturii există un OM care înțelege cu adevărat importanța promovărilor valorilor și a răspândirii culturii. Domnul Ministru Ionuț Vulpescu a aprobat cu generozitate, atât la ediția trecută cât și la ediția de anul acesta, ca editura Familia din Israel să participe în cadrul standului României cu o expoziție de carte, prezentări de volume, lansări de autori și lecturi. Ne bucurăm că atât domnul Vulpescu, cât și echipa de profesioniști care coordonează Ministerul Culturii din România, încurajează cultura chiar aflată departe de granițele Țării Carpaților. Poate că ministrul israelian al culturii, Miri Regev, ar trebui să mai lase dezbaterile furtunoase și să învețe ceva de la omologul său român.
Invităm scriitorii israelieni de limba română să-și expună operele la expoziție și să vină să prezinte publicului cărțile. Profitați de această oportunitate; să le arătăm oaspeților din România că se pot mândri cu noi, că ne-am schimbat doar domiciliul dar facem parte în continuare din cultura de Limba Română.
Invităm publicul să viziteze standul României; Ministerul Culturii va prezenta titluri deosebite; veți găsi acolo alături de numeroase edituri românești și pe „Hasefer”, îndrăgita editură a FCER, reprezentată personal de directorul Alexandru Marinescu. De asemenea, vor mai prezenta volume Institutul Cultural Român, ASILR și, nu în ultimul rând, editura Familia care vă așteaptă cu numeroase surprize.
Dragi cititori, după cum viața fizică este susținută prin hrană, tot așa și viața spirituală este susținută prin carte.
NR: Târgul Internațional de Carte de la Ierusalim se va desfășura în perioada 11-15 iunie în fosta gară din strada David Remez nr. 4.

Dragoș NELERSA

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*