default-logo

In memoriam CORNELIU CÂLȚEA – Un profesinist al ziaristicii –

A fost un ziarist cu ochi scrutători și verb incisiv, un reporter care a străbătut neobosit, în lung și-n lat, toate localitățile arondate Studioului de Radio Târgu-Mureș, observând și relatând cu acribie tot ceea ce merita adus la cunoștința ascultătorilor.
Dar a fost mai mult decât atât. A fost un veritabil om de cultură, care prețuia literatura de bună calitate (avea o blibliotecă bogată, cu cărți valoroase, multe primite cu autograful autorului) și îndrăgea arta plastică, având o importantă colecție de picturi semnate, mai ales, de maestrul Ion Vlasiu pe care-l admira (și care îl cinstise cu prietenia sa) și de unul dintre cei mai valoroși pictori români contemporani, vărul său Ștefan Câlția.
Și mai iubea natura. Îngrijea copacii, boscheții, florile și gazonul din jurul blocului în care locuia cu pasiunea și migala unui adevărat grădinar. Avea o slăbiciune deosebită pentru animale și păsări.
A fost și un inspirat traducător, autor al versiunilor românești ale unor cărți semnate de colegi de breaslă maghiari.
Pe lângă toate acestea a fost un prieten minunat, pe care te puteai baza întotdeauna, și un interlocutor cu care era o plăcere să stai la taclale lângă o ceașcă de cafea sau un pahar de vin roșu.
Corneliu Câlțea, care peste trei luni urma să împlinească 80 de ani, ne-a părăsit însă brusc, pe neașteptate. Breasla ziariștilor din România pierde un confrate de elită, pe care îl vom regreta toți cei care l-am cunoscut.
Gândul către el să-l asociem cu imaginea unei flori de Nu-mă-uita…

Zeno FODOR

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*