default-logo

In Ucraina, presă de limbă română

Centrul Media BucPress este o asociație a jurnaliștilor români, care are ca scop să apere drepturile fundamentale ale ziariștilor români și să dezvolte presa de limbă română din Ucraina. Centrul Media BucPress își propune să inițieze un dialog constructiv între presa de limbă română și ucraineană cu scopul protecției drepturilor comunității românești din Ucraina. Realizarea acestui scop poate avea loc cu ajutorul prezenței din ce în ce mai serioase a presei românești în spațiul informațional din Ucraina.
Centrul Media BucPress a apărut în rezultatul coalizării unui grup de jurnaliști în jurul portalului de știri BucPress din Cernăuți (www.bucpress.eu), dar și apariției de la 1 decembrie 2015 pe platforma respectivă a postului de Radio Cernăuți, unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 doar în limba română.
Așadar, în momentul de față Centrul Media BucPress implementează două proiecte foarte importante pentru comunitatea românească din Ucraina: portalul de știri BucPress din Cernăuți (www.bucpress.eu), care a devenit un brand al presei românești online din Ucraina, dar și Radio Cernăuți – un radio informativ-muzical, a cărui apariție a fost salutată de o serie de publicații din România, Ucraina, Republica Moldova, Germania, Canada etc.
BucPress.eu funcționează din 2014, iar Radio Cernăuți de la 1 decembrie 2015. Centrul Media BucPress își propune să dezvolte și să profesionalizeze proiectele informaționale pe care le implementează, să creeze alte structuri informaționale de limbă română din Ucraina. În 2017 CM BucPress va lansa platforma de filme documentare BucPress TV.
e-mail: bucpress@hotmail.com
președinte: Marin Gherman

Proiecte ale CM BucPress
Portalul de știri „BucPress” din Cernăuți – www.bucpress.eu –este un proiect informațional al Centrului Media BucPress.
Portalul de știri este destinat românilor din Ucraina şi de peste hotare și are ca scop satisfacerea unei necesităţi informaţionale şi culturale moderne a românilor din Ucraina în funcţionarea cu acces liber şi transparent a unei agenții independente de ştiri, care, pe de o parte, reflectă viaţa culturală, politică şi economică a comunităţii româneşti din Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, Nordul Basarabiei (regiunea Cernăuți), dar și din regiunile Transcarpatia și Odesa, şi, pe de altă parte reprezintă un mecanism de transmitere a fluxurilor de ştiri, difuzate de agenţiile româneşti şi ucrainene de presă, către comunităţile româneşti de pretutindeni. Portalul de ştiri „BucPress” este un proiect implementat de Centrul Media BucPress din Cernăuți și sprijinit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. „BucPress” îşi doreşte să promoveze un dialog transparent şi echilibrat în cadrul rubricilor portalului dintre reprezentanţii elitei intelectuale, politice şi economice a românilor de pretutindeni. Un alt scop important al portalului de ştiri „BucPress” este crearea unui spaţiu informaţional favorabil pentru activizarea relaţiilor ucraineano-române şi crearea unui climat investiţional favorabil în regiunile de frontieră ale României, Republicii Moldova şi Ucrainei.

„RADIO CERNĂUȚI – unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 în limba română, difuzează doar muzică românească (modernă, populară, rock), realizează emisiuni în direct dedicate situației românilor din Ucraina și de pretutindeni, știri despre românii din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, preia cele mai reușite emisiuni în limba română de la Radio Ucraina Internațional, Radio România Internațional și Radio Bucovina Cernăuți.
Este de menționat că Radio Cernăuți (online) este din ce în ce mai popular și poate fi ascultat, datorită parteneriatelor CM BucPress, pe TOCpress.info, Euromedia Cernăuți, Valea Prutului, Flacăra TV, Diaspora24, Asculta live, Romania Radio Ro, în rețeaua globală TuneIN (peste 50 milioane ascultători), deci tot mai multe agenții de presă plasează linkul activ cu streemeng Radio Cernăuți pe paginile sale web. Radio Cernăuțu poate fi ascultat în Winamp, iTunes, Windows Media Player, Real Player, QuickTim, Webproxi http pe tablete, smart-phone etc. În 2017 ne dorim să lansăm două aplicații pentru Google Play și AppSotre (BucPress și Radio Cernăuți) pentru a atrage cât mai mulți tineri români în spațiul informațional românofon din Ucraina.

Școala jurnalistului român din Cernăuți. Este un atelier de media, organizat de Centrul Media BucPress și dedicat jurnaliștilor de limbă română din regiune. În cadrul acestui atelier, câțiva jurnaliști profesioniști din România și din Ucraina discută despre cele mai bune tehnici media pentru o presă de calitate, abordând tematici adaptate presei scrise, online, radio și tv. La 26 mai 2017 a avut loc prima ediție a Școlii jurnalistului român, având ca invitați jurnaliști de la RFI România, Rador, Casa jurnalistului, Europunkt etc. Necesitatea desfășurării acestei școli este determinată de absența unei facultăți sau catedre de Jurnalism în limba română la Cernăuți, jurnaliștii români din Ucraina având nevoie de o informare profesionistă în ceea ce privește atât presa de limbă română, cât și cea internațională. ”Școala jurnalistului român din Cernăuți” va include mai multe serii de dezbateri și traininguri, în cadrul unor viitoare întâlniri cu ziariștii români din Ucraina, propunându-şi să devină o platformă de dialog și studiere prin care participanții cursului să obţină competențe în domeniul media. Sunt invitați să participe la acest curs jurnaliștii de limbă română, indiferent de domeniul media în care activează. Cursul este gratuit.

Conferinţa ştiinţifică internaţională „Tendinţe actuale în cooperarea regională Ucraina-România-Republica Moldova”. Centrul Media BucPress este unul dintre organizatorii acestui eveniment tradițional, care are loc la Universitatea din Cernăuți. La eveniment participă: analiști, reprezentanţi ai ONG-urilor, jurnaliști din Ucraina, România și Republica Moldova. Lucrările se desfăşoară în limbile ucraineană, română și engleză.

Laurenţiu Şoitu

Marin GHERMAN s-a născut la 1 octombrie 1987 în Ţinutul Herţa, regiunea Cernăuți, Ucraina. Este doctor în ştiinţe politice (teză susținută la Universitatea Naţională din Cernăuţi), jurnalist, scriitor.
Președinte al Centrului Media BucPress din Cernăuți – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care realizează mai multe proiecte de media (portalul de știri BucPress, Radio Cernăuți, BucPress TV etc.) Redactor superior la postul de radio „Ucraina Internaţional”. Corespondent special în Ucraina a platformei Transilvania Regional Business din Cluj, moderator de emisiuni la Radio Cernăuți, redactor la revista „Glasul Bucovinei” (Cernăuți – București). Scrie editoriale și analize pentru portaluri de știri, ziare și reviste din mai multe țări.
Publică studii științifice în domeniul științelor politice și jurnalisticii în reviste de specialitate din România, Republica Moldova și Ucraina. Este coautorul monografiei „Instituțiile societății civile şi capitalul social în noile state membre UE” (Universitatea din Cernăuți, 2015). A obținut Premiul Special pentru Românii din Statele Parteneriatului Estic al UE, în cadrul concursului de eseuri „Europa Noastră” pentru eseul Europa rătăcită în labirintul ucrainean.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În anul 2009 publică cartea de versuri Derivatele dezordinii (Cernăuţi, Editura „Alexandru cel Bun”) pentru care a primit premiul „Nichita Stănescu” pentru debut în poezie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În 2015, la Editura Rafet din Râmnicu Sărat îi apare cartea de versuri Jocul dilemelor, volum premiat în cadrul Festivalului Internaţional de creaţie literară „Titel Constantinescu”, ediţia a VIII-a. În septembrie 2015 i se acordă premiul „Toamnei bacoviene” pentru debut editorial în România pentru volumul Jocul dilemelor.

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*