default-logo

Interviu cu Maria Şerban, Consul Onorific al României în Alberta

Adaugat pe 01 Aug 2016
De :
Comentarii oprite

Maria SerbanConsulatul Onorific este un vis împlinit după 118 ani de aşteptare

1. Rep: Ce înseamnă pentru românii din Alberta înfiinţarea unui Consulat Onorific?
– Înseamnă recunoaşterea noastră ca şi comunitate cu o voce unică şi energică ce şi-a câştigat dreptul de a fi reprezentată la acest nivel. Înseamnă încredere din partea autorităţilor române, dar şi a celor canadiene, că suntem într-adevăr un partener de dialog şi totodată speranţa că într-un viitor nu tocmai îndepartat, Consulatul Onorific de aici va putea deveni Consulat de carieră.

2. Rep: Care au fost condiţiile de fapt şi de drept avute în vedere pentru a se putea lua această decizie pentru comunitatea românească din Alberta?
– Alberta este o provincie puternică, în vremuri bune, dar şi în vremuri grele, către care migrează în permanenţă forţă de muncă bine educată, bine pregatită profesional la toate nivelurile şi solidă din punct de vedere etic. Potrivit ultimului recensământ din Canada peste 25 000 de cetăţeni canadieni de origine română erau stabiliţi în Alberta. Dintre aceştia 10 000 sunt în Calgary iar restul în Edmonton şi alte oraşe ale provinciei. De fapt, acest proces de emigrare românească a început în Alberta în 1898, cu strămutarea satului bucovinean Boian, în apropiere de Edmonton. Înfiinţarea unui Consulat Onorific este un vis implinit după 118 ani de aşteptare.

3. Rep: Consulatul Onorific are atribuţii limitate în comparaţie cu cel de carieră?
– După cum sugerează şi numele, este vorba despre un Consulat Onorific, nu despre un Consulat de carieră. Consulul Onorific este reprezentantul Guvernului, ce l-a nominalizat în teritoriul din jurisdicţie, fără a fi însă angajatul Ministerului de Externe. Cu alte cuvinte, Consulul Onorific îşi exercită atribuţiile pe bază de voluntariat, fără nici o plată sau susţinere financiară din partea Guvernului României sau al Guvernului ţării unde se află secţia consulară onorifică. J.F. Kennedy spunea “Nu întrebaţi ce poate face statul sau ţara pentru voi, ci întrebaţi ce puteti face voi pentru ţară.” Cred că pentru mine aceasta este ceea ce înseamnă sa fii Consul Onorific. Spun asta din tot sufletul şi cu toată convingerea.

4. Rep: Înspre ce domeniu credeţi că este necesar să vă focalizaţi imediat atenţia?
– Ma gândesc la perioada imediat următoare când atenţia trebuie îndreptată către înscrierea a cât mai multor cetăţeni români din Alberta în Registrul de Vot pentru a putea beneficia de avantajele votului prin corespondenţă, exprimându-şi astfel opţiunea la alegerile organizate către finele acestui an în România. În al doilea rând, sprijinirea eforturilor Guvernului României prin discuţii oficiale cu reprezentanţii provinciei Alberta în Parlamentul Federal pe tema ridicării vizelor pentru cetăţenii români. Nu în ultimul rând, sensibilizarea oficialităţilor ţării de adopţie cu privire la rolul României şi importanţa votului ei la finalizarea şi semnarea tratatului de liber schimb între Canada şi Uniunea Europeană.

5. Rep: Dar pe termen lung ?
– Pe termen mediu şi lung am în vedere o participare activă în cadrul Corpului Consular din Calgary şi Alberta pentru recunoaşterea etniei române ca un partener solid de dialog precum şi diferite întâlniri cu româno-canadienii din celelalte oraşe albertane. Ca şi comunitate românească avem ceva de spus prin cele 25 000 de voci ale românilor. Cred ca este foarte important – mai ales în contextul socio-economic şi politic actual să rămânem uniţi. Eu sunt o persoană realistă dar şi optimistă şi sper ca o dată cu semnarea tratatului de liber schimb între Canada şi Uniunea Europeană şi cu ridicarea vizelor pentru cetăţenii români să mergem cu “motoarele în plin” în ceea ce priveşte schimburile comerciale şi parteneriatele economice şi culturale dintre România şi Canada.

Daniela Apostoaei/ UZPR

Despre Autor

Articole asemanatoare