default-logo

Iohannis: Lumea își pune întrebări despre relevanța UE

Adaugat pe 16 Sep 2016
De :
Comentarii oprite

iohannis-4-noiembrie-e1446654246966Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că „lumea” începe să-și pună întrebări despre relevanța Uniunii Europene pe viitor, subliniind că este importantă evitarea fragmentării UE.

„Uniunea Europeană se consideră și este unul din marii actori globali, dar aflăm de la lideri cu care discutăm și la întâlnirile care au loc în altă parte — lumea își pune întrebări despre relevanța Uniunii Europene în viitor, despre felul în care UE răspunde crizelor și întrebărilor. Este foarte important (…) să evităm fragmentarea Uniunii Europene. Trebuie să ne concentrăm pe demersuri, pe proiecte, pe abordări care ne unesc, și nu pe acelea care aprofundează diviziunea, care se poate constata în multe situații, diviziunea est-vest, respectiv diviziunea nord-sud. Aceste falii nu sunt bune pentru Uniune. Ele nu permit o dezvoltare coerentă a UE”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, viitorul Uniunii Europene depinde de modul în care aceasta reușește să răspundă preocupărilor cetățenilor săi legate de migrație, terorism și de situația economică. El a precizat că la Consiliul European de la Bratislava va susține că prioritățile strategice ale UE trebuie să fie securitatea internă și securitatea externă, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri (…), și consolidarea pieței interne.

„Vrem o aprofundare a integrării europene, vrem ca România să fie mult mai profund integrată în toate procesele Uniunii Europene și credem că o integrare mai profundă e una din soluțiile pentru multiplele crize europene. (…) Consolidarea controlului la frontiere trebuie să fie prioritară pentru noi toți. Cetățenii europeni trebuie să se simtă în siguranță acolo unde trăiesc. În acest scop avem nevoie, de exemplu, și de revigorarea industriei de apărare europene. O uniune care nu se poate apăra, care nu-și poate asigura frontierele nu e o uniune pe care ne-o dorim. România susține și va contribui activ la operaționalizarea acelor inițiative menite să contracareze amenințările la adresa securității cu care ne confruntăm”, a adăugat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că unii lideri naționali vorbesc Uniunea Europeană de bine la Bruxelles iar când ajung acasă discursul lor este „exact opus”, precizând că o astfel de abordare „duplicitară” a dus la ascensiunea partidelor populiste și extremiste.

„Constatăm foarte des că la Bruxelles vin lideri naționali și toți vorbesc de bine despre UE, despre viitorul ei, despre ce trebuie să facem noi ca să funcționeze. Aceiași lideri merg acasă și încep să aibă un discurs exact opus. Acuză UE pentru toate greșelile care de fapt se fac în plan național, pentru toate eșecurile pe care fiecare le are la el acasă. Așa nu se poate. Este nevoie de o comunicare serioasă, credibilă, intensă. Atât cetățenii europeni au nevoie de o astfel de comunicare, cât și partenerii externi. Rezultatul acestui discurs duplicitar e ascensiunea partidelor populiste și extremiste și a partidelor eurosceptice. Toți aceștia nu vor veni cu soluții pentru UE. Dimpotrivă”, a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a precizat că sunt patru lucruri cărora trebuie să li se acorde atenție în demersul de consolidare a Uniunii Europene.

„Primul, concentrarea pe acele dosare care stimulează coeziunea, evitarea dosarelor care duc la aprofundarea diviziunilor. Al doilea, menținerea realizărilor-cheie ale Uniunii Europene. Aici e vorba de libertățile fundamentale și de piața internă comună, piața unică cu cele patru libertăți, dar și zona Schengen, zona euro. În al treilea rând, trebuie să fim foarte onești și să ne concentrăm pe creșterea transparenței și a legitimității instituțiilor europene. Auzim de foarte multe ori (…) întrebări legate de felul în care acționează instituțiile europene, de felul în care se poate înțelege ce se întâmplă în cadrul unui proces european. Aceste lucruri trebuie mult mai bine explicate, mult mai bine clarificate. Al patrulea lucru — comunicarea”, a susținut șeful statului.

Despre Autor

Articole asemanatoare