default-logo

Ion Cuzuioc- medic, scriitor și publicist!

Până acum, anul 2017 i-a adus lui Ion Cuzuioc multe satisfacții în domeniul literaturii materializate în aprecieri și premii, dar cel mai emoționant și drag e cel oferit recent de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România care a avut loc marți, 20 iunie 2017 la București, în studioul TVR, în cadrul Galei Premiilor UZPR . La concurs au participat atât profesioniști din mass-media, cât și tineri jurnaliști din țară și din diaspora românească, calitățile apreciate fiind originalitatea, abilitățile profesionale, creativitatea și relevanța scrisului. Lucrările premiate au fost publicate sau difuzate în anul 2016 – și este un prilej de confirmare a valorilor jurnalismului românesc și de promovare a răspunderii sociale a acestei profesii. Printre „greii” nominalizați, recunoscut printr-o lungă serie de premii și distincții importante, dar mai ales pentru cele 40 de cărți pe care le-a scris a fost scriitorul și jurmalistul Ion Cuzuioc, cel care a primit Premiul special al Juriului pentru impresionanta sa activitate scriitoricească și jurnalistică. Este cea mai dragă victorie a sa și pentru faptul că este primul scriitor de la noi onorat cu această prestigioasă distincție.
Scriitorul nostru are numai cuvinte de recunoștință pentru prestigiul UZPR, la timona căreia se află Doru Dinu Glăvan, pentru că au găsit timp și însemne de prețuire pentru cei aleși să primească laurii profesionali meniți a le reculege strădaniile de-o viață. Premiile au fost oferite într-o atmosferă unde dominau căldura sufletească, curiozitatea, bucuria revederii. Noile nume de jurnalişti, realizatori, scenarişti şi regizori nominalizaţi pentru Premiile UZPR se vor bucura, la sigur, de recunoaştere pe termen lung.
Mai în glumă, mai în serios, îi plăcea să spună că, pe vremuri, Oaspete drag visa să devină cel mai bun scriitor dintre medici și cel mai bun medic dintre scriitori. Frumoasă și onorabilă intenție, îndeosebi pentru faptul că această nobilă muncă cere efort, talent, har și necesită o sănătate de fier.
Vocaţia sa ironică şi satirică stă pavăză relelor lumii, cu umorul putem ține la distanță bolile cronice și tristețea. Convingerea aceasta l-a înscris printre cei mai devotați scutieri al genului epigramistic. Glumele inteligente ridică colțurile gurii coborâte pentru plâns, deschide inimile zăvorâte și ozonează sângele dens. De la Hipocrate a însușit că Vitalitatea, Optimismul trebuie inoculat in codul genetic al ființei umane încă de la naștere, iar scriitorul este asemeni medicului, prin compasiune și ajutor înlătură răul. Doar simpla lectură a fișierului biografic, a bibliografiei ce cuprinde cărți de poezii, scenarii de film și piese de teatru, broșuri cu tematică medicală (ce dezvăluie activitatea sa în calitate de președinte al Fondului carității și sănătății din Moldova) cuprinde câteva pagini. Astăzi scriitorul vorbește cu drag despre volumul de eseuri Lume Lume (Ed.Cartea Moldovei, 2006) în care sunt adunate zeci de portrete, medalioane și creionări amicale, cu o frumoasă prefață semnată de acad. M.Cimpoi. Îl bucură mult Din suflet, cu suflet, pentru suflet (Ed. Biodova, București, 2014), Universul infinit ( Ed. TipoMoldova, Iași, 2014).
Ion Cuzuioc recunoaște cu nostalgie că exact acum cincizeci de ani s-a produs debutul său la ziarul raional Farul Nistrean! În vacanța de iarnă a anului 1967 la o întâlnire cu absolvenții de la școala nr.1 din Rezina și-a citit propria poezie „Pâine de secară”, iar redactorul Tudor Iașcenco, „nașul” literar, cu mână bună, i-a publicat-o. Dacă nu era încurajat, poate avea cu totul alt destin. Nu a fost doar entuziasmul specific oricărui început, ci a evoluat constant sub ochii colegilor de breaslă, cei care „înțeapă” eficient și rapid abaterile. Schimbul de replici acide, săgețile, au farmecul lor, epigrama nu-i pentru prichindeii de la creșe. Meritul său mare este că îndulcește cu epigrame și ne îndeamnă să ne aplecăm asupra unui subiect ca epigrama, luat ca punct de reper, mai ales că vine din lumea celor îmbrăcați în halate albe, din partea unui împătimit al scrisului și un om care poate da atâtea rețete pentru alinarea inimilor noastre! Pentru a fi cu adevarat fericiti, pe lângă „te iubesc” trebuie să asezonăm și gânduri bune. Altfel… totul e degeaba, e fațadă! In cei 50 de ani s-a înconjurat de prieteni adevărați și buni, cărți frumoase scrise despre /pentru ei și multe fapte bune.
Lui Ion Cuzuioc îi plac oamenii calzi, sinceri, care se bucură cu tine și te încurajează. Juriul de la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a remarcat și prețuit acest lucru – nu există ceva mai frumos decât să vezi oameni care cred, oameni care pun pasiune, care sunt implicați și ard frumos în tot ceea ce fac! Premiul special pentru impresionanta sa activitate scriitoricească și jurnalistică ne confirmă că talentul, munca și astăzi este un imperativ valabil .

Mariana Jioară,
jurnalist

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*