default-logo

Klaus Iohannis si Angela Merkel, declaratii comune in Germania: „Romania a facut progrese in lupta anticoruptie”

Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in Germania, intr-o vizita oficiala de trei zile, si a avut deja o prima discutie cu cancelarul Angela Merkel. Urmeaza si o intalnire cu presedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Sinteza declaratiilor cancelarului german Angela Merkel:
– Minoritatea germana din Romania are un rol de punte intre tarile noastre, iar presedintele Iohannis este cea mai buna dovada.
– Relatiile economice sunt in continua dezvoltare. Sunt experti foarte buni in industria IT. In UE vom avea o sedinta a Consiliului European si vom actiona impreuna in dezvoltarea pietei comune.
– Romania a facut progrese importante de la aderarea la UE, inclusiv in lupta anticoruptie. Stiu ca presedintele sprijina continuarea reformelor si ii multumesc pentru contributia la dezvoltarea statului de drept.
– In politica migratiei este nevoie sa inregistram si aici progrese. Subiectul Libiei va fi unul foarte important.
Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis
– Primul lucru cand am ajuns a fost sa semnez in cartea de condoleante pentru Helmuth Kohl.
– Avem abul acesta toate motivele sa ne intalnim si sa discutam 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice intre Germania si Romania si 10 ani de cand Romania a devenit membra a UE, atunci sub presedintia germana a Consiliului UE.
– Relatia cu Germania este pentru Romania nu numai strategica, ci si importanta. Germania a ramas cel mai important partener economic. Suntem nu doar apropiati politic, ci si economic. Importanta minoritatii germane din Roamnai sia comunitatii romanesti din Germania constituie un pod intre natiunile noastre.
– Am vorbit, evident, mult, si despre Europa. Amandoi suntem de parere ca este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat.
– Evident, am mentionat tema spatiului Schengen si doamna cancelar sa continui discutiile si cu alti parteneri europeni, poate reusim sa ne apropiem de o solutionare.
– Am discutat despre relatia transatlantica, am relatat pe scurt cum a decurs vizita de acum cateva zile in SUA, Washington, si am cazut de acord ca ramanem pe aceeasi idee. Relatia transatlantica este vitala.
– Vreau sa mai subliniez inca o data ca aceasta discutie mi-a facut multa placere si multumesc doamnei cancelar.
Despre criza politica din Romania
Angela Merkel: ”Nu ma pronunt, am spus ca noi dorim sa fie statul de drept intarit in Romania si democratia, dar acestea sunt probleme interne ale Romaniei”.
Klaus Iohannis: „In ce priveste criza politica de acasa, in mod natural doamna cancelar nu doreste sa exprime o opinie, dar am avut o scurta discutie pe aceasta tema si cred ca am reusit sa transmit mesajul ca avem o criza in interiorul coalitiei de guvernare, dar ca Romania este o tara stabila, solida, cu o economie functionala, si ca am solicitat celor implicati in divergente sa gaaseasca solutii urgente, ceea ce fara indoiala sa se va si intampla”.
intrebat de un jurnalist german daca actuala criza interna va afecta politica externa a Romaniei, seful statului a replicat:
”Nu are absolut niciun efect, avem o criza politica interna, pe care am definit-o ca fiind interpartinica. Politica europeana si politica externa a Romaniei nu sunt influentate sub nicio formp de aceasta criza”.
”Este vorba de domenii in care eu am o implicare foarte puternica si interesul meu este sa limitez lucrurile, iar toti politicienii importanti din Romania sunt de aceeasi parere cu mine. (…) In mod interesant, in Romania suntem de aceeasi parere (cu privire la importanta politicii externe – nr..)”, a declarat, de asemenea, presedintele Iohannis.
Programul presedintelui Romaniei in Germania
Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutiile se vor axa pe aprofundarea relatiei cu caracter strategic dintre Romania si Germania, cat si pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeana, respectiv internationala.
Vizita lui Klaus Iohannis in Germania are loc in contextul in care in acest an se implinesc 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice la nivel de ambasada, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea si parteneriatul in Europa dintre Romania si Germania, precum si 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a transmis Administratia Prezidentiala.
De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis va participa, in calitate de invitat de onoare, la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului si expulzarii, care va avea loc la Berlin, la Muzeul Istoric German, in 20 iunie.
Cu aceasta ocazie, Iohannis va sustine principala alocutiune din cadrul ceremoniei.
Presedintele Klaus Iohannis va mai participa, in cadrul vizitei, la sediul Ambasadei Romaniei la Berlin, la doua momente simbolice. Primul eveniment este dedicat aniversarilor din cadrul relatiei bilaterale din acest an, marcate printr-o expozitie fotografica si documentara cu titlul „50-25-10: Romania – Germania – Uniunea Europeana. Trei repere intr-o istorie comuna”, care va fi inaugurata de presedintele Iohannis.
In cadrul celui de-al doilea moment va avea loc inmanarea Ordinului „Sfantul Gheorghe”, decernat la data de 3 februarie 2017 de catre Balul Operei „Semper” din Dresda, eveniment la care presedintele Klaus Iohannis nu a participat.

stirileprotv.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*