default-logo

Lansare de carte: Eseistica lui Vintilă Horia

Doi scriitori, Mihaela Albu, profesor la Universitatea din Craiova, redactor-șef al revistei Lumină lină din New York și Dan Anghelescu, director, fondator şi editor al revistei „Carmina Balcanica”, vin la Constanța pentru a prezenta cititorilor două volume de excepție și o revistă cu deschidere europeană.

Cu sprijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Constanța și al Uniunii Scriitorilor, Filiala Dobrogea, vineri, 16 iunie, la ora 16, la Biblioteca Județeană din Constanța vor fi lansate revista ”Carmina Balcanica” și ”Eseistica din exil” a unui autor roman de talie internațională: Vintilă Horia.
Studiul şi culegerea de eseuri realizate de cercetătorii Mihaela Albu şi Dan Anghelescu constituie una din încercările reuşite de a-l readuce pe marele creator exilat în ţara pe care a fost nevoit să o părăsească şi în care n-a mai avut timp să se reîntoarcă, scriitorul plecând din această lume în 1992.

”Eseistica lui Vintilă Horia – deschideri către transdisciplinaritate” aduce în atenţia publicului cititor aspectele mai puţin mediatizate ale personalităţii scriitorului Vintilă Horia şi, mai cu deosebire, activitatea sa de eseist cu mari deschideri către transdisciplinaritate.
Cartea se deschide cu un studiu amplu în care este prezentată mai întâi, pe scurt, generaţia din care a făcut parte scriitorul, câteva note biografice, o schiţă a activităţii sale literar-publicistice din ţară, care s-a constituit drept bază solidă pentru bogatul palmares de mai târziu, precum şi o analiză a eseisticii scrise în exil. La activitatea de scriitor sunt adăugate informaţii asupra celei de conferenţiar şi de profesor, oferind cititorului român de astăzi date necunoscute (sau doar parţial cunoscute). Anexa include o selecţie din studiile şi eseurile publicate în limba română în revistele exilului.

Revista ”Carmina Balcanica” a devenit deja foarte cunoscută în mediul literar. În anul 2008 apărea primul număr al revistei, gândite şi create de mediul universitar din România, care dorea să promoveze în paginile ei cultura din ţările balcanice, din ţările sud-estice ale Europei, pentru ca aceasta să fie prezentată Europei occidentale, dar şi restului lumii.

Vineri, 16 iunie, de la ora 16.00, la Biblioteca Județeană din Constanța, o întâlnire cu scriitori de prestigiu ai culturii române.

În această seară, în cadrul emisiunii ”Stil de viață” de la 18.05, despre literatura exilului, un dialog cu profesorul Mihaela Albu. Vă aștept.

Steliana Bajdechi

radioconstanta.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*