default-logo

Liga Scriitorilor la ceas sărbătoresc

Adaugat pe 31 Mar 2017
De :
Comentarii oprite

Întâlnirea din luna martie a membrilor Filialei Cluj a LSR şi a cenacliștilor de la „Artur Silvestriˮ a fost una cu totul specială. Joi, 30 martie 2017, a avut loc Festivitatea în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune cărți apărute în 2016, indiferent de apartenența autorilor la vreuna dintre organizațiile profesionale de profil din țară.
În Sala Oglinzilor de la Cercul Militar Cluj, devenită neîncăpătoare, emoția era resimțită puternic de toți participanții. Prof. Antonia Bodea, președinta Cenaclului „A. Silvestriˮ, a salutat invitații veniți din toate colțurile țării la eveniment, apoi a dat cuvântul președintelui național al LSR, Al. Florin Țene, care a precizat că „trăim o zi de mare sărbătoare pentru Liga noastrăˮ Înainte de începerea festivității de premiere, au fost prezentate cele mai noi reviste și cărți primite de conducerea Filialei Cluj a LSR: „Revista UZPˮ (nr. 5), „Porțile Norduluiˮ și „Freamătˮ (Maramureș), „Moldova literarăˮ, „Ritmuri brașoveneˮ, „Meridianul cultural românescˮ, „Heliopolisˮ, „Anuarul Filialei Banat – Timișoaraˮ (Timișoara), „Rotonda valahăˮ (Vâlcea), „Pro Memoria 1940 – 1945ˮ; „Adunând în palme noriiˮ, de Dorian Marcoci, „Prea devreme, iarna…ˮ, de Eugen Burghelea, „Din fântâna doruluiˮ, de Teodor Muntean, „Cumpăna dreptățiiˮ, de Mihai Sălcuțan, „Două povestiriˮ, „Vino lângă mineˮ și „Călător în timpˮ, de Rodica Fercana, „Balanța dependențeiˮ, „Magnetismul arcului de cercˮ, de Vasile Crișan (Vasile Umbreanu).
Iulian Patca, președintele Filialei Cluj, și Al.F. Țene au acordat Ștefaniei Kory Calomfirescu „Diploma de Excelență pentru întreaga activitateˮ din partea editoarei Nadia Baciu; Teodor Muntean, la 85 de ani, a primit „Diploma «Virtutea literară»ˮ, iar poetul Teofil Mândruțiu, la 60 de ani, „Diploma de Onoare a Cenaclului «Artur Silvestri»ˮ.
A urmat premierea autorilor celor mai merituoase cărți apărute în anul precedent. Pentru fiecare premiu, Iulian Patca, președintele comisiei de jurizare, a oferit publicului motivarea alegerii.
Nuțu Roșca, absent din pricina bolii, a primit Premiul pentru întreaga carieră de peste 65 de ani ca prozator, critic și istoric literar, publicist și eseist, promotor de tradiții și cultură românească.
Premiul pentru Cartea de Poezie a fost obținut de Nicolae Cabel, caracterizat de „înaltul standard al valorii sale liriceˮ, și de Tatiana S. Munteanu, a cărei carte este „un regal literarˮ.
Premiul pentru Cartea de Proză le-a fost acordat Ioanei Heidel și lui Mihai Sălcuțan. Al.F. Țene a dat citire emoționantului mesaj transmis din Germania de Ioana Heidel. Gavril Moisa, secretarul general al LSR, a realizat un portret al buzoianului Mihai Sălcuțan, posesor al sute de premii naționale pentru epigramă, premiat de LSR pentru prima sa carte de proză scurtă, iar Vasile B. Gădălin a vorbit despre activitatea de realizator de festivaluri de epigramă a domnului Sălcuțan. În luarea sa de cuvânt, premiatul a afirmat că „premiul mă bucură, mă onorează și mă motivează pentru viitorˮ și a dăruit publicului din cărțile sale.
Premiul pentru Cartea de Satiră și Umor i-a revenit gălățeanului Dan Căpruciu, „pilon al epigramei românești, „primul care a avut ideea de a traduce epigrama și de a-i găsi cititori și peste hotareˮ (G. Moisa), iar Premiul pentru Cartea Monografică și de Cultivare a Valorilor Tradiționale l-a obținut Elena Buică, care „scrie excepționalˮ și este „de o sinceritate dezarmantăˮ, susține Al.F. Țene, care lecturează mesajul transmis din Canada de scriitoarea teleomăneancă, stabilită odinioară la Cluj.
Antonia Bodea a fost încununată cu Premiul pentru Cartea de Critică, Eseu și Istorie literară pentru „un evantai de cronici literare a unor cărți despre care scrie cu emoțieˮ (Al.F. Țene). Vizibil marcată de moment, Antonia Bodea mulțumește conducerii LSR că a fost invitată să devină președinta Cenaclului „Artur Silvestriˮ și i s-a oferit „prilejul să fac ce-mi placeˮ, adică „să descopăr ceea ce vrea să spună autorulˮ, susținând că „nu fac critică…, ci descopăr cărțiˮ. Ion Constantinescu, vicepreședintele LSR, apreciază că în cazul Antoniei Bodea „criticile nu au fost dozate în raport de apropierea față de cel despre care scrieˮ, ci obiective și valoroase.
Cu Premiul pentru Cartea de Teatru a fost răsplătit seniorul Teodor Tanco – „un intelectual veritabilˮ, ce „nu mai are nevoie de nicio prezentareˮ (I. Patca), „un om cu mult har, foarte curajos, un scriitor care se oprește asupra problemelor esențiale ale exiștențeiˮ (I. Constantinescu), „o personalitate de care năsăudenii suntem mândriˮ (I. Mititean) – și tânăra caransebeșeancă Ana-Cristina Popescu, autoare a unui volum de piese într-un act „pe teme diverse și de actualitate…., potrivite pentru a fi puse în scenă de orice teatru sau casă de culturăˮ.
Premiul pentru Cartea de Memorialistică și Spiritualitate le-a fost acordat lui Ioan Miclău din Australia (ce a expediat prin e-mail o scrisoare de mulțumire), „un patriot departe de țarăˮ, și târgmureșeanului Traian Dușa. În luarea sa de cuvânt, vizibil emoționat, prof. Traian Dușa vorbește despre activitatea sa la catedră, de om de cultură, dar și de „țăran cu cravatăˮ postrevoluționar, care a trudit pe ogor aproape două decenii. Vorbind despre scriitor, Voichița Pălăcean-Vereș subliniază domeniile diverse de care s-a ocupat scriitorul în cărțile sale, evidențiind că în romanul său autobiografic vorbește de fapt despre o întreagă generație de intelectuali proveniți din satul românesc.
Eforturile Voichiței Pălăcean-Vereș de realizare a celor 3 volume „Oglinda LSR la 10 ani de existență…ˮ au fost răsplătite cu Premiul pentru Cartea de Antologie și de Cultivare a Valorilor Literare. Au apreciat laudativ activitatea sa Eugen Coța, Al.F. Țene, G. Moisa, V.B. Gădălin ș.a.
Premiul pentru Cartea de Debut l-au obținut poetul Emil Almășan, romanciera Florina Bereschi și Antonia Rașcu. Emil Almășan semnează „multe poezii foarte frumoaseˮ, explică I. Patca, iar ca dovadă lecturează „Psalmul de începutˮ. Florina Bereschi, o scriitoare ce n-a împlinit încă 30 de ani, este prezentată de editoarea Voichița Pălăcean-Vereș, care pune în valoarea calitățile scrisului ei. Autoarea mulțumește pentru premiu și pentru încrederea ce i-a fost acordată, promițându-i preș. Al.F. Țene că nu va renunța la scris și că va fi o prezență activă la manifestările culturale. Despre fetița de 10 ani din Târgu Mureș Antonia Rașcu a vorbit Mircea Dorin Istrate, președintele Filialei Mureș a LSR.
Premiul pentru Cartea de Publicistică literară i-a revenit lui Ioan Mititean, pe care „îl onorăm pentru această muncă deosebităˮ (I. Patca) „de a consemna tot ce se întâmplă în Năsăud și în jurˮ, spune Raveca Vlașin, care gratulează asistența cu o poezie intitulată „Cronică de ședințăˮ.
Elisabeta Lușcan, pentru „capacitatea de a ne face părtași la trăirile ei sufleteștiˮ, obține Premiul „Laudatioˮ al revistei „Agora literarăˮ.
Dr. Mihai Ganea, directorul revistei „Porțile Norduluiˮ, este răsplătit cu Premiul pentru Publicații Literare Periodice. Virginia Paraschiv vorbește despre activitatea scriitorului băimărean și despre realizările sale în domeniul cultural și literar. Al.F. Țene îi apreciază laudativ activitatea, mulțumindu-i încă o dată pentru crearea Imnului LSR.
Vasile B. Gădălin a împărtășit impresiile sale consemnate în catrene, dând astfel tonul petrecerii ce a încheiat întâlnirea membrilor LSR.
Următoarea ședință de cenaclu se va derula joi, 27 aprilie, la Cercul Militar Cluj.

Voichița Pălăcean-Vereș

Despre Autor

Articole asemanatoare