default-logo

Mica Biserică din Costeşti

Digital Camera

Prin anii `80, când fostul regim comunist mai degrabă dărâma biserici decât să construiască vreun lăcaş de cult, un sătean din Costeşti, judeţul Hunedoara, a avut curajul să construiască în curtea gospodăriei sale o bisericuţă care să-i fie mereu aproape. Samoilă Zgăvîrdean, creştin ortodox, s-a apucat de lucru şi cu mâna lui, neajutat de cineva, a trudit la construirea bisericuţei, străduindu-se ca aceasta să semene cât mai mult cu una de mărime obişnuită. Şi a reuşit.
În cel de-al doilea război mondial a fost rănit de două ori, dar bunul Dumnezeu l-a ajutat să scape cu viaţă. Acesta a fost principalul motiv care l-a determinat să-şi construiască în ogradă „bisericuţa lui”.
Toată construcţia este din lemn iar în interior este mobilată cu diferite obiecte de cult, icoane pictate pe sticlă, pe lemn sau pe pânză, un candelabru, bănci, suport pentru lumânări şi altele. Bisericuţa are un naos dar şi un altar, bine delimitate după toate regulile creştine. Lungimea micului lăcaş de cult este de 5 metri, iar lăţimea este de 2 metri. Lui Samoilă Zgăvîrdean i-a plăcut să picteze şi să sculpteze în lemn, îndeletniciri pe care le-a deprins încă din tinereţe. Ani de zile a făcut cruci şi mici troiţe din lemn pe care le orna şi le oferea de cele mai multe ori fără a pretinde vreun ban.
După ce a definitivat construirea micii biserici a chemat un preot care a sfinţit-o. În fiecare an, apoi, cât timp a mai trăit, de Bobotează, când venea la casa lui preotul cu Iordanul îl ruga să rostească o rugăciune şi în bisericuţă.
În anul 2005 Samoilă Zgăvîrdean a murit la vârsta de peste 80 de ani, lăsând în grija copiilor şi nepoţilor săi mica biserică la care a ţinut atât de mult. Din când în când, unii săteni sau turişti aflaţi la poalele Munţilor Orăştiei intră în ograda casei cu numărul 85 din satul Costeşti pentru a vedea şi a se închina în faţa icoanelor pictate de regretatul Zgăvîrdean.
Grija bisericuţei o poartă acum soţii Răduţ şi Elena Zgăvîrdean (fiul şi nora celui care a construit micul lăcaş de cult), care locuiesc la adresa respectivă. Nepotul lui nenea Samoilă, Cristian Zgăvîrdean m-a însoţit în timpul documentării mele la faţa locului şi îi mulţumesc pentru bunăvoinţă şi amabilitate.

Ioan Vasiu

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*