default-logo

Muzeul Kitsch-ului isi deshide portile pentru curiosi. Mileurile si carpeta cu Rapirea din Serai, printre „vedete”.

Adaugat pe 04 Mai 2017
De :
Comentarii oprite

Cruci cu termometru, pestele de cristal, carpeta Rapirea din Serai si multe mileuri, in cel mai nou muzeu din Bucuresti .
Dracula, interior de apartament comunist cu rufele pe sarma, crucea cu termometru, icoane 3D, pestele din cristal de pe televizor, carpeta Rapirea din Serai si multe mileuri si-au gasit loc in primul Muzeu al Kitsch-ului din Romania, si al patrulea din lume, care se deschide vineri, in Centrul istoric, intr-o cladire aflata la intersectia a doua strazi: Covaci cu Soarelui.
Piesele din Muzeu sunt impartite pe sapte categorii: Dracula, Religie, Comunism, Design interior, Gypsy, Modern si Make your own kitsch.
Icoanele-veioza, cotidianul Dracula din anii 2001-2002, bibelourile iepuri si catei, carpetele cu Rapirea din Serai, interiorul de apartament din comunism, Mona Lisa crosetata pe goblen sau veveritele impaiate si sticlele de parfum care se puneau in vitrine constituie ”patrimoniul” noului muzeu de tip boutique.
In Muzeul Kitsch-ului, vizitatorul nu se poate plictisi. ”Nimic nu este mai vulgar decat kitsch-ul sofisticat”, este mesajul de intampinare. O statuie a lui David cu dolarul de gat intampina de asemenea musafirul avid de cunoastere. Oricine isi va regasi un obiect care i-a apartinut sau pe care inca il are acasa.
”Dracula este cel mai mare kitsch, pentru ca brand-ul lui s-a folosit inconsistent si haotic. Intre Vlad Tepes si Dracula nu este nicio legatura”, considera proprietarul Muzeului, Cristian Lica, cel care a realizat colectia de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignatiilor, targurilor de profil si altor colectionari si imbogatita recent cu numeroase artefacte. A inceput sa adune piese din cadourile primite. Veioza-racheta cu bule este printre primele obiecte din patrimoniul muzeului.
Mai multe exemplare ale cotidianului Dracula au fost expuse pe un panou in sectiunea dedicata ”paranormalului”. ”Monstrul din Lacul Cernica”, ”Iesirea din trup”, Vreti sa deveniti miliardar”, Blestemul soselei din Podari”, ”Cutremurul vine in 2001” si ”O carte se muta singura in biblioteca”, titlu in stilul Rodicai Ojog-Brasoveanu, scriitoarea de romane politiste, sunt doar cateva dintre titlurile de deschidere din diferite numere. ”Era un OTV in print”, spune Cristian Lica. Dupa celebrele anunturi, ziarul si-a incetat aparitia.
Noua destinatie bucuresteana include aproximativ 200 de exponate.
Zona de kitsch religios este bine reprezentata. ”Exista foarte multe elemente de tip religios: cruciulite cu beculete, icoane 3D, mi se pare ca si vesmantul preotesc este un kitsch, avand in vedere ca Iisus Christos nu a promovat niciodata bogatia materiala, din contra, si opulenta vesmintelor ni se pare kitschioasa in raport cu mesajul pe care ar trebui sa-l transmita”, a declarat Cristian Lica pentru News.ro.
Fotografii cu oamenii vii pictati in biserici, ”ceea ce e nefiresc”, dupa cum spune colectionarul, cu arhitectura religioasa, dar si print-uri din site-uri care promoveaza spovedania online, preoti care au binecuvatat sex-shop-uri si alte ”lucruri”.
”Kitsch-ul meu preferat este cruciulita lui Iisus Christos cu termometru. Am avut una singura care s-a distrus si sunt in cautarea unui alt obiect. Cred ca acesta comunica un soi de aclimatizare spirituala si calorica, in acelasi timp”, spune Cristian Lica.

Continuare stirileprotv.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare