default-logo

,,Nascuti pentru a alerga” – motivatie in 284 de pagini

,,Nascuti pentru a alerga”, de Christopher McDougall, este unul dintre cele mai de succes romane ale ultimilor ani, vandut in peste 3 milioane de exemplare in intreaga lume. Cadrul general este reprezentat de viata unui trib de amerindieni, Tarahumara, care exista de mii de ani in Mexic, fiind izolati de America de Nord printr-un relief cu totul si cu totul deosebit.
In urma descrierilor din carte, putem sa ne formam o imagine despre stilul de viata al acestora, care ar putea sa fie cu usurinta comparat cu cel al civilizatiilor preistorice. Ei sunt cunoscuti pentru abilitatile lor legendare de a alerga distante incredibil de mari, incaltati cu niste sandale improvizate si in conditii nefavorabile. Traiesc izolati de tot ceea ce inseamna civilizatie, iar societatea si tehnologiile lor sunt cu peste 500 de ani in urma. Insa, modul lor de viata atat de simplu in aparenta, dar atat de complex in esenta, ar putea sa-i pozitioneze printre sportivii de elita de astazi.
“Ultima carte interesanta pe care am citit-o – desi e complicat sa aleg dintre ele – se numeste Nascuti pentru a alerga. E scrisa de un jurnalist care a fost si corespondent de razboi, Christopher McDougall. Cartea este despre un trib de indieni, Tarahumara, de oameni care alearga pe distante incredibile, maratoane si ultramaratoane – peste 100 de km – niste oameni care par desprinsi de pe alta planeta”, a declarat Carmen Bruma pe pagina sa de Facebook.
Autorul ia contact cu acest trib de alergatori fantastici prin intermediul unui gringo excentric, Caballo Blanco, care devine parte a tribului. Acesta reprezinta cheia lui McDougall de a comunica cu indienii. In cele din urma, Caballo Blanco primeste posibilitatea de a-si realiza visul, acela de a pune fata in fata maratonistii americani sponsorizati de marile corporatii si aproape primitivii indieni, intr-un ultramaraton organizat in Canionul Cuprului. Cursa curselor, suprema batalie intre nou si vechi.
In ziua de azi, sportul nu mai este la fel de apreciat. Alergam fara entuziasm, fara scop, fara cauza si fara mijloace. Alergam pentru ca este la moda sau pentru ca vrem sa slabim. Alergam prin viata, alergam de probleme, de sarcini prea grele, de provocari. Alergam inchisi in salile de forta, dupa ce am mancat mancare procesata de la fast food-ul din fata blocului… si probabil ca acolo ne vom intoarce si dupa ce vom termina ,,antrenamentul”. Alergam ca sa punem o poza pe retelele de socializare si sa fim apreciati pentru niste aparente. Dar, intrebarea este, cand incepem sa alergam? Cartea lui Christopher McDougall, ,,Nascuti pentru a alerga”, poate fi o sursa de motivatie pentru oricare dintre noi. Avem nevoie de povesti extraordinare care sa ne impulsioneze si sa ne determine sa iesim din starea latenta in care ne aflam.
,,… daca vrei sa vindeci pe cineva (macar temporar) de lene trebuie sa-i recomanzi cartea asta, Nascuti pentru a alerga, de Cristopher McDougall”, a scris Cabral intr-o postare de pe blogul sau.
De la titlu si pana la ultimul fragment al cartii, autorul reuseste sa contureze o adevarata dedicatie adresata vietii si a frumusetii ei, pierduta de catre unii, ignorata de catre altii, dar cautata de fiecare dintre noi.

Despre Autor

Comenteaza

*