default-logo

O Zi la CNN World Report

Adaugat pe 07 Mar 2017
De :
Comentarii oprite

Toamnă târzie la Atlanta, capitala statului american Georgia. După un zbor obositor ajung în centrul de comandă al ştirilor din lumea largă: clădirea Omnia, sediul CNN. În iureşul provocat de rezultatele alegerilor prezidenţiale bătălia pentru Casa Albă se dădea între republicanul George W Bush şi democratul Al Gore. Sonia Tucker (acum vice preşedinte al CNN) întâmpină grupul de jurnalişti din toate zonele Pământului. După o selecţie rapidă, ajung la secţia producători executivi. Mi s-au tăiat genunchii. La TVR făcusem reportaje, ştiri, prezentasem, coordonasem pagina externă, atunci a jurnalelor mici, dar niciodată nu fusesem în poziţia de a avea pe mână o zi întreagă de ştiri din toată lumea. Mi se face un mic instructaj: mâine, la ora 7 eşti aici. E prima şedinţă de sumar cu toţi corespondenţii CNN.
A doua zi în sala de şedinţe de la etajul unu se afla Eason Jordan, vicepreşedinte CNN şi directorul editorial, să-i zicem, deja agitat. Corespondentul de la Ierusalim propunea un subiect privind coloniile evreieşti. Din primele minute, mi-m dat seama cât de sensibil este subiectul şi cât de mult înseamnă echilibrul şi obiectivitatea pentru credibilitatea unei televiziuni. La şedinţa de sumar de la 7 se propuneau toate subiectele zilei. Venind din România, Eason Jordan m-a îndrumat spre echipa care făcea jurnalele pentru Europa. Da, la CNN există un producător executiv al zilei, care are imaginea de ansamblu a evenimentelor. Pentru că sunt urmărite în toată lumea, programele de ştiri sunt realizate în funcţie de fusul orar planetar. Trebuia să aleg din sutele de subiecte propuse la ora 7 ştirile relevante pentru Europa: UE, statele aspirante la UE, manifestaţii, interviuri şi nu în ultimul rând Orientul Mijlociu. Se lucra într-un ritm năucitor, plin de adrenalină. Fiecare ştia, însă, ce are de făcut. Reporterii furnizau informaţiile de pe teren care ajungeau în doar câteva minute în prompterul jurnalistului prezentator datorită unei echipe solide de redactori şi editori.Ca producător executiv, trebuia să aprob absolut tot ce intră pe post. Pentru asta, trebuia să văd absolut toate știrile redactate.
În România turul al doilea al prezidențialelor îi adusese pe Ion Iliescu și pe Vadim Tudor. În şedinţa de sumar am explicat cum stau lucrurile în România. Unii jurnalişti de la CNN se temeau că extrema dreaptă ar putea ajunge la Cotroceni. Mi-am expus punctul de vedere şi aşa am ajuns alături de Jim Clancy să comentez alegerile din România. Wow!
Dar lecţia, poate cea mai importantă primită la CNN, a venit de la Riz Khan, doctor, absolvent de Oxford, unul dintre cei mai buni jurnalişti prezentatori de atunci ai CNN ( n.r. acum e la Al Jazeera). Eram în redacţie când corespondentul de la Ierusalim dă alerta: atentat. Riz era cablat tot timpul. Atât i-a spus producătorul: Atentat la Ierusalim. A zburat de lângă mine şi în mai puţin de un minut, Riz era la pupitru şi vorbea liber despre atentatul de la Ierusalim. O hartă localiza tragicul eveniment, timp în care echipa din Israel s-a pus în mişcare. Mi-am zis atunci, că un jurnalist adevărat, trebuie să fie pregătit în orice moment, pentru orice. Şi din acel punct, cariera mea a luat-o pe alt drum.

TVR-CNN: Așa a fost!
Nicolae Melinescu, fost corespondent asociat CNN World Report
În 1990 Televiziunea Română a fost invitată să participe cu reportaje proprii pe teme proprii la emisiunea zilnică World Report a CNN-ului. Canalul american oferea deplina libertate editorială și includerea producțiilor românești în emisiunea de 30 de minute difuzată de trei ori pe zi pe tot globul, cu un public de cel puțin un miliard de telespectatori. Nimeni nu cheltuia nimic suplimentar. CNN primea reportajele libere de drepturi și le difuza prin satelit pe propria cheltuială. TVR promova actualitatea românească în toată lumea fără nici un cost suplimentar și avea acceptul să difuzeze emisiunea integral sau numai subiecte din ea gratuit pe canalele naționale
A fost un succes și o mare răspundere pentru TVR să prezinte România necosmetizată cu realizări și neajunsuri, cu evenimente politice, economice, sociale și culturale în colaborare cu un comunicator global care a scris istorie. La 20 de ani de la înființare, părintele CNN-ului, Ted Turner remarca: ”Nu este nicio exagerare să spunem că CNN a redefinit televiziunea de știri”1.
Producătorii americani au apreciat contribuțiile televiziunii publice din România. Pe parcursul a peste un deceniu, au fost difuzate toate cele peste șapte sute de reportaje transmise de TVR. În 2000, CNN World Report i-a decernat Televiziunii Române Premiul de Merit pentru 93 de reportaje realizate și difuzate, ceea ce înseamnă că România a fost prezentă de aproximativ două ori pe săptămână pe tot globul. Până în 1998 producția cestora i-a revenit subsemnatului, care a trebuit să accepte sabotajul șefei vremelnice a Știrilor, hotărâtă să politizeze reportajele în favoarea comanditarilor săi politici. În 1998 a fost succedată de un om din interiorul TVR, cu experiența efectivă în producția de știri filmate. Dan Luțan a susținut proiectul, l-a revitalizat și a coordonat crearea unui mic colectiv redacțional în care au intrat prin concurs Ioana Dumitrescu, Tania Șiperco și Cătălin Șoloc. Colaborarea cu colegii din studiourile teritoriale Cluj, – director de imagine Cristian Balaș -, și Craiova, – Director Traian Bărbulescu -, a permis diversificarea subiectelor și extinderea tematică și zonală.
Pentru producătorii din sediul CNN World Report de la Atlanta, Georgia, parteneriatul cu TVR a însemnat acumularea unor legături de respect profesional și de încredere. Colegii mei de echipă au fost invitați câte o lună fiecare să facă parte din grupul de editare din redacția World Report, fiind selectați dintre mai mult de șase sute de reporteri asociați din două sute de țări și teritorii. Experiența lor i-a ajutat în propria carieră și a însemnat o infuzie de cunoștințe tehnice și editoriale de ultimă oră, benefice pentru Redacția de Știri. Zestrea profesională acumulată în mai bine de 12 ani de colaborare cu CNN World Report a fost anulată de interesele meschine ale unui șef al știrilor din 2002. Tentative timide de reluare a conlucrării, inițiate în 2005 de succesoare lui nu au mai refăcut o construcție internațională cu care TVR poate să se mândrească și care a fost prima și cea mai valoroasă din istoria audio-vizualului românesc.

EMOȚIA UNEI GALE CNN WORLD REPORT
Ioana Dumitrescu, senior editor, Televiziunea Română
O sala imensă și elegantă. Fac ochii roată și în jurul meu numai fețe cunoscute… de la televizor. De la CNN,  ca să fiu mai clară.  Printre ei, ziariști din lumea largă.  Eu, o tânără jurnalistă, în miezul unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Gala premiilor reporterilor asociați la emisiunea CNN World Report… Aveam niște emoții pe care cu greu mi le stăpâneam. Privind înapoi, acum, iată ce văd.

        Imediat ce intru în sala de festivități a clădirii Omnia, cineva mă conduce la o masa din apropierea scenei. In dreapta mea era John Vauss, originar din Australia, dar atunci reporter „începător” la CNN. La stânga, o colegă de breaslă din Africa de sud. Scena era inundată într-o lumina aproape metalică, cel puțin așa mi se părea mie.

        Nu eram singura cu emoții mari. 600 de candidați, reporteri și stații de televiziune din peste 150 de țări intraseră în competiție cu producții remarcabile. Selecția a fost însă foarte dură. Televiziunea Romana, prin micul sau birou dedicat CNN World Report era pe lista mare. și a rămas și pe lista scurtă. Printre primele 10 televiziuni din lume. Pe ecranul gigantic de pe scenă rulau clipuri din cele mai bune reportaje. Erau invitați corespondenți experimentați de pretutindeni să vorbească despre munca lor, despre evenimente, oameni și situații despre care relataseră. Jurnaliști de la CNN comentau producțiile lor și ale noastre, ale reporterilor asociați care intraserăm într-un fel sau altul și noi în marea familie CNN.

        Eram ca-ntr-un vis când aud glasul lui Rosemary Church, una dintre prezentatoarele programului World Report: The three finalists for the best social report are, …the Romanian Television. Televiziunea Română ajunsese între primii trei! Inima mi-a ajuns rapid în gat și de la masă până la scena, unde urma să primesc în numele TVR diploma de finalist, mă rugam la Dumnezeu să-mi dezlege limba. Am avut timp să-mi revin câteva secunde, cât a rulat o secvență din reportaj. Urma anunțul final al marelui câștigător. Ceea ce conta pentru mine atunci era că noi, românii ajunsesem la finalul unei competiții între șase sute de producții. Nu a fost să fie victoria supremă, dar emoția și bucuria de a fi acolo, de a fi înscris Televiziunea Română între primii trei din lume mi s-a părut o realizare pe care nu o voi uita și pentru că a prezentat o realitate care vorbea altfel despre ce se întâmpla în România și trata realitatea socială a tranziției cu profesionalism, cu sinceritate, fără șabloanele consacrate deja, cu copiii străzii, cu aurolaci și hoți de buzunare.

        Până la ceremonia de premiere anuală de la Atlanta, cărămidarii de la Cot, județul Dolj, eroii reportajului nostru, au făcut carieră mondială. Autorul reportajului original de 20 de minute din care a fost elaborată varianta de 2 minute și 30 de secunde, conform regulamentului emisiunii CNN, a fost realizat de colegul nostru de la Craiova, Traian Bărbulescu, directorul studioului teritorial Oltenia. Subiectul în sine, dar și imaginea fabuloasă, aproape de ficțiune, deși înregistra realitatea pură, i-a uluit pe producătorii de la CNN. Înainte de a fi premiat reportajul prezentat în engleză de Nicolae Melinescu, reportajul primise deja alt premiu; fusese difuzat de 5 ori în emisiunea World Report cu un public de peste un miliard de telespectatori. Pare puțin? Pentru un subiect realizat de reporteri asociați era cel mai valoros premiu!  Pe diploma de finalist acordată în 1999 de CNN World Report, semnată de fondatorul CNN Ted Turner și de președintele Tom Johnson scrie „Acesta este un semn de apreciere a contribuției la dezvoltarea liberă a fluxului internațional de informații”. A fost un premiu meritat, sub nici o forma cumpărat!

Ioana Dumitrescu, senior editor TVR

Despre Autor