default-logo

Operațiunea SPRING STORM 17: Peste 1.200 de militari români şi americani „luptă” la Capu Midia

Adaugat pe 18 Mar 2017
De :
Comentarii oprite

Comandantul exerciţiului Spring Storm – 17, comandorul Ionel Dan Ciocoiu, a declarat, sâmbătă, înaintea începerii antrenamentului, că exerciţiul Spring Storm – 17 este bilateral, româno-american, dar şi întrunit deoarece participă militari din cadrul Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre, în cadrul căruia sunt exersate procedurile operaţionale ale NATO, anunță News.ro.

“Din partea Forţelor Navale participă cinci nave, un număr de militari din cadrul Centrului de Scafandri şi, de asemenea, din cadrul Batalionului de Infanterie Marină. Din partea Forţelor Terestre participă un pluton de infanterie, iar din partea Forţelor Aeriene, patru avioane MIG 21 Lancer. Ministerul de Interne este implicat cu o navă de patrulare. La exerciţiu participă un număr total de 1.250 de militari, inclusiv cei din marina SUA, care sunt în număr de 465”, a explicat Comandorul Ionel Dan Ciocoiu.

Scenariul antrenamentului de sâmbătă s-a bazat pe elementele unei operaţii de apărare colectivă.
“Forţele inamice au ocupat pe ţărm un cap de pod, iar de pe mare forţele proprii, prin desantare, vor anihila gruparea ostilă, în încercarea de retragere până la localitatea învecinată. Vor fi utilizate elemente tactice la trecerea prin ambuscadă, lupta urbană, desant amfibiu de la bordul unei nave specializate şi apărarea de la litoral”, se arată în scenariul exerciţiului.

Astfel, mai multe nave militare amfibie au fost lansate de pe o navă aflată în largul Mării Negre către litoral. Acestea au ajuns pe nisip, militarii au coborât şi au luat cu asalt ţărmul controlat de gruparea paramilitară, iar după luptă au reuşit să câştige poziţiile respective.
Exerciţiul Spring Storm îşi propune, printre altele, perfecţionarea deprinderilor în folosirea procedurilor NATO, creşterea interoperabilităţii între forţele participante, coordonarea sprijinului aerian apropiat în timp real şi testarea suportului tehnic pentru exercitarea comenzii şi controlul activităţilor planificate, au precizat organizatorii exerciţiului bilateral.
Tot în cadrul Spring Storm – 17, luni, 20 martie, în poligonul Capu Midia sunt programate lansări de rachete antiaeriene Stinger, trageri cu obuziere de 82 mm şi cu armamentul de infanterie.

b1.ro

Despre Autor

Articole asemanatoare