default-logo

Orice pare posibil

Primul turneu în străinătate al preşedintelui american Donald Trump s-a încheiat. Această călătorie s-a dovedit a fi pregătită cu mult timp înainte, concepută în mod iscusit și a dorit să dovedească compatibilitatea sloganului său electoral „Întâi America” și demonstrarea de către SUA a rolului de superputere mondială.
A fost o călătorie care i-a dat ocazia preşedintelui american să strălucească pe scena internaţională. Trump s-a prezentat ca un om de stat care inspiră încredere şi este respectat peste tot în lume. Consilierii președintelui pentru relaţia cu presa s-au întrecut în superlative în descrierea succeselor acestei călătorii. Ei au subliniat de nenumărate ori că Trump a avut un singur ţel major: impunerea şi apărarea intereselor americane.
Acesta a fost povestea formatorilor de imagine. Realitatea amară ne arată însă că, în spatele fotografiilor frumoase şi anunţurilor grandioase, se află foarte puţin conţinut. Casa Albă nu a furnizat încă detaliile substanţiale ale promisiunilor şi iniţiativelor şefului statului. Cum se intenţionează a fi aplicată rezoluţia de la Riad de blocare a surselor de finanţare pentru extremiştii islamişti şi susţinătorii lor? Ce plan concret pentru pacea din Orientul Mijlociu există?
Trump a demonstrat că se bazează pe o politică externă comercială. O politică bazată pe conflicte de interese, cu renegocieri continue ale poziţiilor. Urmările pot fi periculoase: pentru a-i convinge pe liderii ţărilor musulmane să i se alăture în coaliţia împotriva extremismului, Trump le-a dat acestora, practic, mână liberă să-şi guverneze ţările după bunul lor plac. Drepturile omului, drepturile femeilor, întărirea societăţii civile nu mai joacă niciun rol.
Pentru a avea succes în Arabia Saudită şi în Israel, Trump a atacat repetat Iranul. Dar ameninţările sale nu înseamnă deloc că SUA vor renunţa la acordul nuclear cu Teheranul, la care au aderat marile puteri, ţări partenere ale Americii. Discursurile agresive ale lui Trump nu au făcut decât să accentueze violenţele dintre şiiţi şi suniţi. Iranienii au reacționat deja violent în timp ce Donald Trump se juca cu focul fără să-i pese de violențe.
Nici partenerii Americii din Europa nu s-au arătat entuziasmați de politica lui Trump. La Bruxelles, noul preşedinte american i-a ofensat pe mai mulţi parteneri din NATO cu criticile sale nepoliticoase în privinţa cheltuielilor cu Apărarea. Şi asta în timpul unei ceremonii festive, în care Alianţa îşi sărbătorea orientarea spre viitor. De asemenea, Trump a subminat şi discuţiile comune de la summitul G7 din Taormina, rămânând total inflexibil în anumite chestiuni majore.
Angela Merkel, cea mai puternică șefă de guvern din lume, a stârnit o furtună în Statele Unite când a declarat că a trecut vremea „în care ne puteam baza unii pe alții în totalitate”. Se vorbește chiar despre o schimbare istorică în relația dintre Germania și SUA.
Liderii celor mai industrializate 7 state din lume au avut mult de furcă pentru a găsi soluţii la punctele de pe agenda întrunirii de la Taormina. Rareori au fost atât de vizibile controversele la un summit. Divergenţele dintre europeni, în mod special, şi Trump au umbrit toate negocierile.
E greu de prevăzut cum va evolua politica lui Trump în continuare. Deocamdată, Orientul Mijlociu de află pe același butoi cu pulbere iar politica externă a SUA poate aprinde fitilul.

Ioana TOFF

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*