default-logo

Personalități notorii ale neamului românesc

Mihail Oprea: un manager promotor în medicina națională!

Sunt unii oameni, care toată viaţa aleargă după posturi şi onoruri. Şi, ca-n zicala populară ,,Obraznicul mănâncă praznicul’’, unora le şi surâde norocul. Dar sunt şi oameni pe care posturile şi onorurile îi ,,caută’’ . Nu e un secret că nu pentru toţi oamenii deştepţi, care muncesc în sudoarea frunţii, ajung posturi şi onoruri. Mult depinde de timpurile şi împrejurările în care evoluează omul.
Mihail a lui Petru Oprea, după absolvirea şcolii medii din comuna Şestaci, Şoldăneşti, judeţul Orhei, veni la Chişinău c-un singur gând; să intre la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (astăzi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ,,N.Testemiţanu’’) şi să devină un medic bun. Susţinând cu brio examenele de admitere, devine studentn la Facultatea de Medicină Generală a Institutului. Dar, ironia sorții, tatăl Petru pleacă la Domnul şi măicuţa Elionora este nevoită de una singură să le poarte de grijă celor doi copii, care au rămas doar pe seama ei. Pentru tânărul student Mihail cartea devine căpătâi ca să studieze cu minuţiozitate programul de învăţământ şi să pătrundă în tainele miraculoase ale medicinii. Mai mult, susţine foarte bine examenele din sesiunile de iarnă şi de vară, ca să primească bursă de merit. Aptitudinile studentului eminent Mihail Oprea îi dau posibilitate să se angajeze în calitate de felcer, cu alte cuvinte, cunoştinţele teoretice sunt aplicate cu abnegaţie în practică. Şi astăzi, recunoaşte doctorul Mihail Oprea, nopţile nedormite în anii de studenţie, pentru a veghea sănătatea bolnavului, îşi aduc prinosul scontant.
Observat de către conducerea Ministerului Sănătăţii, proaspătul absolvent al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău Mihail Oprea este trimis la Camenca să conducă Spitalul de Psihiatrie N.4. Timp de zece ani, în calitate de medic şef, Mihail Oprea a condus această instituţie medicală republicană de profil. Se bucurau colegii de breaslă de şeful lor, se bucurau şi pacienţii, bolnavii de atitudinea cu adevărat esculapiană a doctorului N.1 Mihail Oprea, dar aceeaşi conducere a Ministerului Sănătăţii îl transferă pe unul din cei mai buni manageri ai sistemului ocrotirii sănătăţii din republică la Chişinău, încrediţându-i funcţia de Specialist principal în domeniul psihiatriei şi narcologiei al Departamentului Sănătăţii al Primăriei municipiului Chişinău şi Dispensarul Narcologic al capitalei ţării noastre pe care-l conduce timp de 7 ani. După comasarea celor două instituţii medicale de rang orăşenesc şi republican, Mihail Oprea este numit medic şef adjunct al Dispensarului Republican de Narcologie, funcţie pe care o deţine timp de 9 ani, ca din 2009, prin concurs, să devină Directorul general al acestei instituţii medicale prestigioase de profil republican.
Astăzi, sub conducerea Omului emerit, doctorul Mihail Oprea Dispensarul Republican de Narcologie activează ca Instituţie Medico-Sanitară Publică şi are o capacitate de 360 de paturi narcologice, inclusiv 12 paturi terapie intensivă, unde, anual, se tratează circa 4000 de bolnavi. Pe lângă dispensar funcţionează o policlinică cu circa 30.000 de vizite consultative şi de diagnostic, Centrul de Reabilitare pentru 250-300 de persoane tratate anual, secţia de monitorizare, evaluare şi integrare de asistenţă medicală, secţia examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi a naturii ei, unde se examinează anual 31-32 de mii de persoane.
Conştientizând faptul că fără o bază legislativă bine determinată serviciul narcologic nu-şi poate atinge obiectivele principale, Mihail Oprea, în calitate de specialist principal al Ministerului Sănătăţii, a iniţiat şi a participat activ la elaborarea unui şir de acte legislative şi normative de profil. Tot dânsul este autor şi coautor al mai multor lucrări metodice, broşuri şi agende ce vizează profilaxia narcomaniei, alcoolismului şi tabagismului în republică.
Planul de acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană, Politica Naţională de Sănătate, Strategii de dezvoltare a sistemului de sănătate şi alte documente de politici sectoriale şi intersectoriale sunt doar unele din priorităţile de activitate profesională a directorului general al Dispensarului Republican de Narcologie Mihail Oprea. Şi familia doctorului Mihail Oprea este o miniinstituţie medicală, căci atât soţia sa, Zinaida, cât şi copiii lor, Petru şi Carolina, la fel sunt absolvenţi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ,,N.Testemiţanu’’ şi profesează cu brio meseria nobilă de medic.
Meritele doctorului Mihail Oprea au fost apreciate de către conducerea ţării, conferindu-i-se înaltul titlu de Om Emerit.

Ion Cuzuioc,
medic și scriitor

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*