default-logo

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Petre Țuțea… Românul!

1. „UN POPOR” nu-și poate justifica dreptul la existență distinctă în sânul unor popoare civilizate, decât dacă poate contribui cu ceva la cultura universală, dându-i nota specifică a geniului său spunea odinioară criticul și istoric literar Garabet Ibrăileanu (1871-1936). De aceea „TOT POPORUL” și în special oamenii de cultură și de știință trebuie să contribuie și să gândească la tot ceea ce face „GLORIE PATRIEI SALE”. În orice mare savant și om de cultură și știință veți găsi un mare patriot”.
Luis Pasteur (1822-1895),
chimist și biolog francez

***

2. „RUGĂ PENTRU NEAM” – Doamne, Dumnezeul nostru, / Dă-ne nouă iarăși rostul, / Dă-ne liniște și milă, / Duh în trupul de argilă. DĂ-NE ȚARA IAR ÎN ȚARĂ, / Dă-ne dreptul să ne doară, / Dă-ne mamă, dă-ne tată, / Că ni s-au furat odată. Dă-ne frate, dă-ne soră, / Ce din lanțuri te imploră / Și într-o blândețe nouă, / Viața noastră dăne-o nouă”.
Adrian Păunescu (1943-2010),
poet, critic literar, eseist, traducător, publicist, om politic patriot, director de revistă, autor

***

3. „Ştii unde poţi căpăta definiţia omului? În templu. În Biserică. Acolo eşti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul şi asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea omul. Am avut revelaţia că în afară de Dumnezeu nu există adevăr. ÎN BISERICĂ AFLI CĂ EXIŞTI. Ateii şi materialiştii s-au născut, dar s-au născut degeaba; Ei ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă”. „Definiţia mea este: PETRE ŢUŢEA ROMÂNUL. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire şi suferinţă. Şi convingerea mea este că suferinţa rămâne totuşi cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu. Vlad Ţepeş are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Ştefan Cel Mare. Cu armele. Şi are meritul că l-a şi bătut. Şi are mai ales meritul că a coborât morala absolută prin ţepele puse în … fund la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap şi ţi-era frică să n-o furi tu de la tine. Ăsta-i voievod absolut, Vlad Ţepeş. Păi fără asta istoria românilor e o pajişte cu miei”.
Petre Ţuţea (1902 – 1991),
eseist, filosof, economist, deţinut politic, 15 ani de detenţie comunistă
patriot și creștin ortodox desăvârșit.

P.S. „Socotiți-vă că sunteți morți păcatului, dar vii pentru Dumnezeu, în Hristos Domnul nostru. Deci să nu împărățească păcatul în trupul vostru cel muritor, ca să vă supuneți poftelor lui; Nici să nu puneți mădularele voastre ca arme ale nedreptății în slujba păcatului, ci, înfățișați-vă pe voi lui Dumnezeu, ca vii, sculați din morți, și mădularele voastre ca arme ale dreptății lui Dumnezeu”. (Romani 6, 11-13).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*