default-logo

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Tăcerea, Mustrarea și… Pocăința

1. “În cele mai extreme clipe de îndoială, niciodată nu am fost ateu, în sensul că aş fi tăgăduit existenţa lui Dumnezeu”. Când e vorba că lumea ar fi rezultatul “întâmplării”, el respinge cu hotărâre aceasta şi adaugă că la întrebarea dacă există sau nu un creator sau un conducător al Universului, cele mai mari spirite care au trăit vreodată au răspuns afirmativ: există Dumnezeu. ” Citat din Toma Chiricuţă, “Religia omului de ștință”,
Bucureşti, 1910, p. 56

CHARLES DARWIN (1809-1882),
naturalist, botanist, geolog, biolog, autor de cărți,
fondatorul „Teoriei evoluționiste”

***

2. DECALOGUL TĂCERII:
1. Taci, dacă nu ai de spus ceva valoros.
2. Taci, atunci când ai vorbit destul.
3. Taci, până când îţi vine să vorbeşti.
4. Taci, până când esti provocat.
5. Taci, atunci când eşti nervos şi iritat.
6. Taci, când intri în Biserică, pentru ca Dumnezeu să-ţi poată vorbi.
7. Taci, când pleci de la Biserică, pentru ca Duhul Sfânt să poată imprima în mintea ta lucrurile pe care le-ai auzit.
8. Taci, când eşti ispitit să vorbeşti.
9. Taci, când eşti ispitit să critici.
10. Taci, când ai timp să gândeşti înainte de a vorbi. AMIN!
Radio „Trinitas” – 2012

***

3. „Într-o turmă, sunt oi şi albe şi negre…important este să-l căutăm permanent pe Dumnezeu fiindcă El este acela care ne binecuvintează în viaţă, dar tot El este acela care în necaz şi suferinţă ne întinde mâna Sa spre noi; să nu uităm însă ca mâna noastră să fie întinsă spre Dumnezeu.
Umilinţa creştină, este fermentul cel mai important pentru formarea personalităţii duhovniceşti a omului nou. Aici, cu darul lui Dumnezeu, se ascute mintea şi se smereşte inima şi nu ştii de unde cunoşti lucruri care până atunci ţi-au fost ascunse. Omul smerit nu se vede niciodată smerit şi fiecare are o măsură de umilinţă, care nu-i altceva decât o puternică armă de apărare împotriva duhurilor rele, că este lucrarea darurilor date cu plăcere de Mâna Stăpânului Creator – Dumnezeu.”
Ioanichie Bălan (1930-2007),
preot arhimandrit, predicator, duhovnic renumit, scriitor bisericesc

P.S. „Eu pe câți îi iubesc îi mustru și îi pedepsesc; sârguiește-te dar și te pocăiește. Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine. Celui ce biruiește îi voi da să șadă pe scaunul Meu, precum și Eu am biruit și am șezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui” (Apocalipsa 3, 19-21).
„1001 CUGETĂRI”

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Despre Autor

Articole asemanatoare

Comenteaza

*