default-logo

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE „CUGETĂRI FILOCALICE”

delia-florea_troita 1. „Omul trebuie să învețe și să știe în ce treaptă duhovnicească (legătură cu divinitatea) se află; să-și cunoască neputința și puterea. Cine nu se smerește și înaintea oamenilor, păstrează în ființa sa mândria și iese mereu în fruntea oamenilor, în fața lui Dumnezeu. Crede că pe el l-a făcut Dumnezeu mai bun, luând ca motiv ceva din el însuși, sau el însuși s-a făcut mai bun prin eforturile sale. Acesta nu mai e nici sentiment de frățietate. Și dacă fiecare face așa, se întreține o luptă între oameni. Desigur ALTA E SMERENIA ÎNAINTEA LUI DUMNEZEU ȘI ALTA ÎNAINTEA OAMENILOR. Pe Dumnezeu trebuie să-L socotești totul, pe oameni frați ai tăi mai buni ca tine prin împlirea voii lui Dumnezeu de către ei”.
Sfinții VARSANUFIE și IOAN,
„FILOCALIA” vol. XI, pag. 161

***
2. „CEL SMERIT NU VEDE PATIMILE ALTUIA, sau grijile mărunte ale lui, pentru că se socotește pe sine mai mic, decât toți, ca nimic pentru sine. Dar în același timp cel smerit vede măreția copleșitoare a lui Dumnezeu ca nimeni altul și de aceea nu mai dă importanță măruntelor bășici de săpun ale grijilor omenești, nu se mai alertează de ele. Are cel mult milă de purtătorii lor. Pe de altă parte când te vezi ca nimic prin tine însuți, ai ajuns la supremă conștiință a ceea ce ești, care e conștiința că atârni cu totul de Dumnezeu. CONȘTIINȚA ȘI DUMNEZEU SUNT CELE DOUĂ REALITĂȚI NEDESPĂRȚITE CARE SE REVELEAZĂ LA MAXIMUM. Dar prin aceasta te și deschide total pentru Dumnezeu, te vezi plin de El”.
Ibidem, pag. 159

***
3. „DUMNEZEU NU VREA CA NOI OAMENII SĂ SUFERIM; Nu din voia lui Dumnezeu se ivesc patimile cele rele în noi. Dar Dumnezeu îngăduie să se ivească, respectând libertatea noastră rău înțeleasă de noi, sau mai bine zis o voință slăvită din negrija noastră. Însă se folosește și de ele pentru a ne face să ajungem la smerenie dându-ne seama de robia în care cădem prin patimi, sau prin voința de a viețui prin noi înșine și să ne facă să dorim ridicarea noastră”.
Ibidem, pag. 161

P.S. Să luăm aminte la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „PRIVEGHEAȚI ȘI VĂ RUGAȚI CĂ NU ȘTIȚI NICI ZIUA NICI CEASU…” și „CERUL ȘI PĂMÂNTUL VOR TRECE DAR CUVINTELE MELE NU VOR TRECE”.
„COMORI FILOCALICE” vol. II

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Despre Autor